Παγκόσμιο σοκ προκάλεσε η κήρυξη στρατιωτικού νόμου από τον πρόεδρο της Νότιας Κορέας, αργά το μεσημέρι της Τρίτης (3/12). Οι ένοπλες δυνάμεις της χώρας ανέλαβαν την εφαρμογή του στρατιωτικού νόμου, με τα τεθωρακισμένα του νοτιοκορεάτικου στρατού να ελέγχουν πλήρως την Σεούλ.

Σύμφωνα με πληροφορίες, οι βουλευτές μέσα στο κοινοβούλιο ψήφισαν κατά της εφαρμογής των έκτακτων μέτρων. Συγκεκριμένα, το κοινοβούλιο καταψήφισε το νόμο με συμμετοχή 190 από τα 300 μέλη του κοινοβουλίου.

Πολεμικά ελικόπτερα πετούν πάνω από την πρωτεύουσα, ενώ επιβλήθηκε πλήρης λογοκρισία σε όλα τα ΜΜΕ, με ευθύνη του Γενικού Επιτελείου των ενόπλων δυνάμεων της Νοτίου Κορέας. Αμέσως μετά την κήρυξη του στρατιωτικού νόμου, το Δημοκρατικό Κόμμα, που ελέγχει την αντιπολίτευση και ελέγχει την πλειοψηφία στην Βουλή, κάλεσε τον κόσμο του να συγκεντρωθεί μπροστά από το κοινοβούλιο και ζήτησε από τους βουλευτές του να σπεύσουν στη Βουλή.

Ωστόσο αν και είναι νύχτα στην Σεούλ, χιλιάδες νοτιοοκορεάτες πολίτες αψήφησαν τις εντολές του στρατού και συγκεντρώθηκαν μπροστά από το κοινοβούλιο.

Γύρω στις 17:15 ώρα Ελλάδας (έχουμε 7 ώρες διαφορά από την Σεούλ) άρχισαν να αναρτώνται στο διαδίκτυο τα πρώτα βίντεο με συγκρούσεις πολιτών με άνδρες του στρατού.

Τις τελευταίες εβδομάδες, ο πρόεδρος της Νοτίου Κορέας ήταν μόνιμος στόχος της αντιπολίτευσης με κατηγορίες για διαφθορά. Η αντιπολίτευση είχε ζητήσει στη Βουλή την καθαίρεση σημαντικών εισαγγελέων σε καίρια πόστα στη χώρα, ενώ απείλησε να καταψηφίσει προϋπολογισμό για το 2025.

Μέχρι και την ώρα που γράφονται αυτές οι γραμμές, το εθνικό νόμισμα της Νοτίοου Κορέας, το γουάν, είχε καταρρεύσει στο κατώτερο διετίας.

Πρωτοσέλιδη είδηση αναρτήθηκε στις ηλεκτρονικές εκδόσεις στον Guardian, την Le Monde, την Liberation και όλες τις μεγάλες εφημερίδες και ΜΜΕ της Ευρώπη.

Χάος και διαμαρτυρίες – Η Βουλή ψήφισε την ακύρωση του στρατιωτικού νόμου

Εκατοντάδες άνθρωποι άρχισαν να συρρέουν τις πρώτες πρωινές ώρες της Τετάρτης, τοπική ώρα, έξω από το κοινοβούλιο της Νότιας Κορέας στη Σεούλ, για να διαμαρτυρηθούν για την επιβολή στρατιωτικού νόμου στη χώρα, σύμφωνα με τα πλάνα που μεταδίδονται απευθείας από τα τοπικά τηλεοπτικά δίκτυα.

«Ανοίξτε την πόρτα, σας παρακαλώ. Η δουλειά σας είναι να προστατεύετε την Εθνοσυνέλευση. Γιατί κάθεστε με σταυρωμένα τα χέρια ενώ ποδοπατούνται οι βουλευτές;» φώναξε ένας άνδρας σε μια ομάδα αστυνομικών που φρουρούσαν τις πύλες του κτιρίου, το οποίο έχει σφραγιστεί.

Την ίδια ώρα, το κοινοβούλιο, με παρόντες 190 από τους 300 βουλευτές, ενέκρινε ψήφισμα με το οποίο ζητείται η άρση του στρατιωτικού νόμου που επέβαλε ο πρόεδρος Γιουν Σουκ Γέολ.

Ο πρόεδρος της Εθνοσυνέλευσης Γου Γουόν-σικ χαρακτήρισε «άκυρη» την κήρυξη στρατιωτικού νόμου.

Ο ηγέτης της αντιπολίτευσης Λι Τζάε-μίουνγκ χαρακτήρισε «παράνομο» τον στρατιωτικό νόμο και κάλεσε τους πολίτες να διαδηλώσουν έξω από το κοινοβούλιο. «Η παράνομη επιβολή στρατιωτικού νόμου από τον πρόεδρο Γιουν Σουκ Γέολ είναι άκυρη», είπε ο Λι, ο οποίος ηττήθηκε οριακά από τον Γιουν στις εκλογές του 2022. «Ελάτε τώρα στην Εθνοσυνέλευση. Κι εγώ πηγαίνω εκεί», ανέφερε νωρίτερα, μέσω του διαδικτύου.

Ο προκάτοχος του Γιουν, Μουν-Τζάε-ιν, που πρόσκειται στο κυβερνών Δημοκρατικό Κόμμα, ανέφερε με ανάρτησή του στην πλατφόρμα Χ ότι η κορεατική δημοκρατία βρίσκεται σε κρίση. «Ελπίζω η Εθνοσυνέλευση να ενεργήσει γρήγορα για να προστατεύσει τη δημοκρατία από την κατάρρευση. Ζητώ από τον λαό να ενώσουμε δυνάμεις για να προστατεύσουμε και να σώσουμε τη δημοκρατία και να βοηθήσουμε την Εθνοσυνέλευση να λειτουργεί κανονικά», πρόσθεσε.

Την σύλληψη του Νοτιοκορεάτη προέδρου ζητούν από την πλευρά τους οι διαδηλωτές.

Στο μεταξύ, η πρεσβεία της Κίνας στη Νότια Κορέα, κάλεσε τους Κινέζους πολίτες που βρίσκονται στη χώρα να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί, μετά την επιβολή του στρατιωτικού νόμου. Η πρεσβεία συμβούλευσε «τους πολίτες της Κίνας στη Νότια Κορέα να παραμείνουν ψύχραιμοι (…) να είναι σε επαγρύπνηση όσον αφορά την ασφάλεια, να περιορίσουν τις μη απαραίτητες εξόδους τους και να είναι προσεκτικοί όταν εκφράζουν πολιτικές απόψεις» ανέφερε στην ανακοίνωσή της.

Οι απαγορεύσεις που ισχύουν λόγω του στρατιωτικού νόμου

Μετά την απόφαση του προέδρου της Νότιας Κορέας να κηρύξει στρατιωτικό νόμο, ο στρατός ανακοίνωσε ότι η λειτουργία του κοινοβουλίου και οι δραστηριότητες των πολιτικών κομμάτων αναστέλλονται, μετέδωσε το πρακτορείο Yonhap. Απαγορεύονται επίσης οι διαδηλώσεις και οι συγκεντρώσεις.

Σύμφωνα με το πρακτορείο, όλα τα μέσα ενημέρωσης και οι εκδόσεις τίθενται υπό τον έλεγχο του στρατού. Με βάση το διάταγμα, απαγορεύονται όλες οι ενέργειες που κρίνονται ως απόπειρες ανατροπής του φιλελεύθερου δημοκρατικού συστήματος, καθώς και η μετάδοση «ψευδών ειδήσεων» και προπαγάνδας.

Επίσης, όλο το ιατρικό προσωπικό που απεργούσε, συμπεριλαμβανομένων και των εκπαιδευόμενων γιατρών, διατάχθηκε να επιστρέψει στην εργασία του μέσα σε 48 ώρες. Οι απεργίες, οι στάσεις εργασίας και οι συγκεντρώσεις που πυροδοτούν «κοινωνικό χάος» απαγορεύονται επίσης.

Για τους «αθώους απλούς πολίτες», εξαιρουμένων των «αντικρατικών και άλλων ανατρεπτικών δυνάμεων» θα ληφθούν μέτρα ώστε να ελαχιστοποιηθεί η «ενόχληση» που μπορεί να αντιμετωπίσουν στην καθημερινότητά τους.

Σύμφωνα με το διάταγμα, όσοι παραβιάσουν τον στρατιωτικό νόμο, μπορεί να συλληφθούν και να τεθούν υπό κράτηση χωρίς ένταλμα.

Το Yonhap μετέδωσε ότι το κοινοβούλιο σφραγίστηκε και στρατιωτικά ελικόπτερα προσγειώθηκαν στη στέγη του.

Ένα στέλεχος της Κεντρικής Τράπεζας της Νότιας Κορέας είπε στο πρακτορείο Reuters ότι «προετοιμάζονται μέτρα» για τη σταθεροποίηση της αγοράς, εφόσον χρειαστεί.

Το Χρηματιστήριο της Σεούλ δεν έχει ακόμη αποφασίσει εάν θα λειτουργήσει αύριο Τετάρτη.

Από τον Λευκό Οίκο έγινε γνωστό ότι η κυβέρνηση του προέδρου Τζο Μπάιντεν είναι σε επαφή με την κυβέρνηση της Νότιας Κορέας και παρακολουθεί στενά τις εξελίξεις.

Σύμφωνα πάντα με το Yonhap, η κήρυξη στρατιωτικού νόμου ήταν μια πρόταση που υπέβαλε στον πρόεδρο Γιουν ο υπουργός Άμυνας.

Νωρίτερα, στο διάγγελμά του, ο προεδρος Γιουν είπε ότι «η «Εθνοσυνέλευση έχει μετατραπεί σε καταφύγιο εγκληματιών, κρησφύγετο νομοθετικής δικτατορίας που επιδιώκει να παραλύσει το διοικητικό και δικαστικό σύστημα και να ανατρέψει τη φιλελεύθερη συνταγματική τάξη».

Κατηγόρησε επίσης τους βουλευτές της αντιπολίτευσης ότι περιέκοψαν «όλους τους προϋπολογισμούς που ήταν βασικής σημασίας για τις προτεραιότητες του έθνους, όπως είναι η καταπολέμηση της εγκληματικότητας που συνδέεται με τη διακίνηση ναρκωτικών και η διατήρηση της δημόσιας ασφάλειας (…) μετατρέποντας τη χώρα σε παράδεισο ναρκωτικών και τόπο χάους για τη δημόσια ασφάλεια».

Ο Γιουν χαρακτήρισε την αντιπολίτευση, η οποία ελέγχει το κοινοβούλιο, «δυνάμεις εχθρικές προς το κράτος που έχουν σκοπό να ανατρέψουν το καθεστώς». Διαβεβαίωσε ότι η απόφασή του ήταν «αναπόφευκτη».

«Θα αποκαταστήσω την κανονικότητα στη χώρα, ξεκαθαρίζοντας αυτές τις δυνάμεις που είναι εχθρικές προς το κράτος το συντομότερο δυνατόν», πρόσθεσε.

Οι πρώτες διεθνείς αντιδράσεις

Οι ξένες κυβερνήσεις αρχίζουν να αντιδρούν στην κήρυξη του στρατιωτικού νόμου. Η κινεζική πρεσβεία στην Κορέα κάλεσε τους Κινέζους πολίτες στη χώρα να παραμείνουν ψύχραιμοι και να δώσουν προσοχή στις πολιτικές αλλαγές. Τους ζήτησε «να είναι σε ετοιμότητα για την ασφάλειά τους, να μειώσουν τις περιττές εξόδους και να εκφράζουν πολιτικές απόψεις με προσοχή».

Η κυβέρνηση Μπάιντεν βρίσκεται σε επαφή με την κυβέρνηση της Νότιας Κορέας και παρακολουθεί στενά την κατάσταση, δήλωσε εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου την Τρίτη μετά την κήρυξη στρατιωτικού νόμου από τον πρόεδρο της Νότιας Κορέας Γιουν Σουκ Γιολ.

Ο Αναπληρωτής Υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, Κερτ Κάμπελ, δήλωσε ότι ο Λευκός Οίκος παρακολουθεί με μεγάλη ανησυχία τις εξελίξεις στη Νότια Κορέα και ότι η συνεργασία των δύο χωρών παραμένει «ισχυρή».

«Έχουμε κάθε ελπίδα και προσδοκία ότι οι όποιες πολιτικές διαφωνίες στη Νότια Κορέα θα επιλυθούν ειρηνικά και σύμφωνα με το κράτος δικαίου» είπε ο Αμερικανός αξιωματούχος.

Η Βρετανία ανέφερε επίσης ότι παρακολουθεί τις εξελίξεις στη Νότια Κορέα και κάλεσε τους Βρετανούς πολίτες που βρίσκονται στη χώρα «να αποφεύγουν τις διαδηλώσεις». «Προφανώς, είναι μια κατάσταση που εξελίσσεται πολύ γρήγορα», σχολίασε ένας εκπρόσωπος του πρωθυπουργού Κιρ Στάρμερ. Το υπουργείο Εξωτερικών προέτρεψε τους Βρετανούς «να ακολουθούν τις οδηγίες των τοπικών αρχών και να αποφεύγουν τις πολιτικές διαδηλώσεις».

Δείτε εικόνα μέσα από το κοινοβούλιο

 

Το χρονικό της κήρυξης στρατιωτικού νόμου έκτακτης ανάγκης

Ο πρόεδρος της Νότιας Κορέας Γιουν Σουκ Γιολ κήρυξε «στρατιωτικό νόμο έκτακτης ανάγκης», κατηγορώντας την αντιπολίτευση της χώρας ότι ελέγχει το κοινοβούλιο και παραλύει την κυβέρνηση με αντικρατικές δραστηριότητες. Σύμφωνα με πληροφορίες ισχύει λογοκρισία από τις ένοπλες δυνάμεις σε όλα τα μέσα μαζικής ενημέρωσης, ενώ απαγορεύθηκαν όλες οι πολιτικές δραστηριότητες.

Ο Γιουν Σουκ Γιολ έκανε την ανακοίνωση κατά τη διάρκεια έκτακτου τηλεοπτικού διαγγέλματος. Είπε πως το βήμα αυτό είναι κρίσιμο για την υπεράσπιση της συνταγματικής τάξης της χώρας. Δεν ήταν σαφές όμως, πώς θα επηρεάσει τη διακυβέρνηση και τη δημοκρατία της χώρας.

Ο Γιουν από την ανάληψη των καθηκόντων του το 2022 αγωνίστηκε να προωθήσει τις ατζέντες του ενάντια σε ένα κοινοβούλιο που ελέγχεται από την αντιπολίτευση.

Ο πρόεδρος Γιουν Σουκ-Γέολ δήλωσε ότι θα «ανοικοδομήσει μια ελεύθερη και δημοκρατική χώρα μέσω του στρατιωτικού νόμου».

Είπε ότι ο στρατιωτικός νόμος είναι απαραίτητος για την προστασία της χώρας από τις κομμουνιστικές δυνάμεις της Βόρειας Κορέας.

Το Δημοκρατικό Κόμμα, το κύριο κόμμα της αντιπολίτευσης, στον απόηχο των εξελίξεων κάλεσε σε άμεση συνεδρίαση της Βουλής.

Αμέσως μετά το διάγγελμα του προέδρου, το γουόν της Νότιας Κορέας διολίσθησε έως και 1%, σε χαμηλό διετίας, στα 1419,28 έναντι δολαρίου, σύμφωνα με τα στοιχεία του LSEG Data.

Το BBC ανέφερε την είδηση  ότι έκτακτο στρατιωτικό νόμο κήρυξε ο πρόεδρος της Νοτίου Κορέας. Μέχρι στιγμής οι διεθνείς χρηματαγορές που λειτουργούν δεν έχουν αντιδράσει, ενώ οι χρηματαγορές της Ασίας είναι κλλειστές. Ο δείκτης Nikkei του χρηματιστηρίου του Τόκιου έκλεισε με άνοδο 0,8 %, ενώ και το χρηματιστήριο της Σανγκάης έκλεισε επίσης με άνοδο 0,65%.

Κατά την κήρυξη του στρατιωτικού νόμου, ο πρόεδρος της Νότιας Κορέας ανέφερε ως επιχείρημα για το ότι αναγκάστηκε να προβεί σε αυτή την ενέργεια, το  ότι το δημοκρατικό κόμμα, το οποίο ηγείται της αντιπολίτευσης και διαθέτει πλειοψηφία στο κοινοβούλιο, με πρότασή του ζήτησε την καθαίρεση μίας σειράς εισαγγελέων της χώρας σε καίρια πόστα. Ενώ ανέφερε πως θα καταψηφίσει τον κρατικό προϋπολογισμό για το 2025. Σύμφωνα με την γαλλική Le Monde, ο πρόεδρος της Νότιας Κορέας δεν ανέφερε λεπτομέρειες σχετικά με τα μέτρα, τα οποία θα λάβει για την εφαρμογή του στρατιωτικού νόμου.

BBC: Ανάλυση εν θερμώ

Ο στρατιωτικός νόμος έρχεται μετά από διαμάχη για τον προϋπολογισμό, σύμφωνα με ρεπορτάζ του Jake Kwon από τη Σεούλ.

Ο Γιουν ήταν ένας κουτσός πρόεδρος από τις τελευταίες γενικές εκλογές, όταν η αντιπολίτευση κέρδισε άνετα.

Δεν μπόρεσε να περάσει τους νόμους που ήθελε, αντίθετα, περιορίστηκε στο να ασκήσει απεγνωσμένα βέτο σε κάθε νομοσχέδιο που είχε ψηφίσει η αντιπολίτευση.

Ο Yoon είναι επίσης βυθισμένος σε πολλά σκάνδαλα, κυρίως ένα αναφορικά με τη σύζυγό του, η οποία κατηγορείται για διαφθορά. Κατηγορείται επίσης για αθέμιτη επιρροή. Η αντιπολίτευση προσπαθεί να ξεκινήσει ειδική έρευνα εναντίον της.

Αυτή την εβδομάδα, η αντιπολίτευση μείωσε τους προϋπολογισμούς που είχαν προτείνει η κυβέρνηση και το κυβερνών κόμμα – και το νομοσχέδιο για τον προϋπολογισμό δεν μπορεί να ασκήσει βέτο.

Την ίδια εβδομάδα, η αντιπολίτευση προχωρά σε παραπομπή μελών του υπουργικού συμβουλίου, κυρίως του επικεφαλής της κυβερνητικής υπηρεσίας ελέγχου, για αποτυχία έρευνας για την πρώτη κυρία.

Ο Yoon ισχυρίζεται ότι ο στόχος του είναι να αποκαταστήσει την τάξη όταν «αντικρατικές» δυνάμεις, όπως λέει, προσπαθούν να παραλύσουν τη χώρα.

Τι άλλο επικαλέστηκε ο πρόεδρος στο έκτακτο διάγγελμα

Ο πρόεδρος της Νότιας Κορέας Yoon Suk Yeol κήρυξε στρατιωτικό νόμο την Τρίτη, σε έκτακτο διάγγελμά του αργά το βράδυ τοπικά, που μεταδόθηκε ζωντανά από την τηλεόραση YTN.

Όπως μεταδίδει το Associated Press, η απόφαση ήρθε με τον πρόεδρο να κατηγορεί την αντιπολίτευση της χώρας ότι ελέγχει το κοινοβούλιο, τρέφει συμπάθεια προς την Βόρεια Κορέα και παραλύει την κυβέρνηση με δραστηριότητες που στρέφονται κατά του κράτους.

Ο Yoon Suk Yeol προέβη στην ανακοίνωση λέγοντας ότι πρόκειται για ένα κρίσιμο βήμα για την υπεράσπιση της συνταγματικής τάξης της χώρας. Δεν έχει καταστεί σαφές ακόμα πώς θα επηρεαστεί η διακυβέρνηση της χώρας και οι δημοκρατικές ελευθερίες της.

Σύμφωνα με τοπικά ΜΜΕ, στην ομιλία του ανέφερε ότι “κηρύσσω στρατιωτικό νόμο για να προστατεύσω τη Δημοκρατία της Κορέας από τις απειλές των κομμουνιστικών δυνάμεων της Βόρειας Κορέας, για να εξαλείψω άμεσα τις αδίστακτες αντικρατικές δυνάμεις που λειτουργούν υπέρ της Πιονγιάνγκ και που λεηλατούν την ελευθερία και την ευτυχία του λαού μας και για να προστατευθεί η ελεύθερη συνταγματική τάξη”.

Ο Κορεάτης πρόεδρος επικαλέστηκε μια τροπολογία που κατάθεσε αυτή την εβδομάδα το αντιπολιτευόμενο Δημοκρατικό Κόμμα της χώρας, που έχει πλειοψηφία στο κοινοβούλιο, ζητώντας την παραπομπή ορισμένων από τους ανώτατους εισαγγελείς της χώρας και την απόρριψη της κυβερνητικής πρότασης προϋπολογισμού.

“Μέσω του στρατιωτικού νόμου, θα ανοικοδομήσουμε και θα προστατεύσουμε την ελεύθερη Δημοκρατία της Κορέας, η οποία καταρρέει”, ανέφερε στο διάγγελμά του.

Σύμφωνα με τον ίδιο, η κίνηση “θα εξαλείψει τέτοιες αντικρατικές δυνάμεις και τους υπεύθυνους για την καταστροφή της χώρας, οι οποίοι έχει διαπράξει ειδεχθείς πράξεις μέχρι τώρα”.

Η ενέργειά του, όπως είπε, “θα εγγυηθεί για τον λαό την ελευθερία, την ασφάλεια και την βιωσιμότητα του έθνους, απέναντι σε ενέργειες των αντικρατικών δυνάμεων που επιδιώκουν να ανατρέψουν το σύστημα”, ενώ έκανε λόγο για “αναπόφευκτο” μέτρο.

Σημειώνεται ότι λίγο μετά τις ανακοινώσεις το νόμισμα της χώρας (γουόν Ν. Κορέας) βρέθηκε να υποχωρεί σε χαμηλό σχεδόν 2 ετών, στο 1.419,28 έναντι του αμερικανικού δολαρίου.

Δείτε κι άλλα βίντεο που δείχνει στιγμές έντασης έξω από τη Βουλή της Νότιας Κορέας και φωτογραφίες με άρματα μάχης: