Η Ρωσία έχει εμπιστοσύνη στην Ευρωζώνη και το ευρώ, διαφορετικά δεν θα διατηρούσε το 40% των συναλλαγματικών αποθεμάτων της στο κοινό νόμισμα, δήλωσε ο Ρώσος πρόεδρος Πούτιν, μετά τις επίσημες συνομιλίες με τη Γερμανίδα καγκελάριο, Άνγκελα Μέρκελ, στο Κρεμλίνο.

Οι δύο ηγέτες αργότερα χθες βράδυ παρακάθισαν σε δείπνο με τις επιχειρηματικές κοινότητες των δύο χωρών, που εκπροσωπήθηκαν ευρέως στις συνομιλίες και σύνηψαν πολυάριθμες συμφωνίες μεταξύ οργανισμών και εταιρειών από τις δύο πλευρές.

«Δεν έχουμε καμία αμφιβολία για τη βιωσιμότητα της Ευρωπαϊκής Ένωσης και του ευρωπαϊκού νομίσματος. Διαφορετικά, δεν θα διατηρούσαμε το 40% των συναλλαγματικών αποθεμάτων μας σε ευρώ και ως προς το μέγεθος είναι τα τρίτα στον κόσμο» είπε ο Β. Πούτιν απαντώντας σε σχετική ερώτηση στη συνέντευξη Τύπου των δύο ηγετών.

«Είμαστε βέβαιοι ότι οι δυσκολίες θα ξεπεραστούν» τόνισε ο Ρώσος πρόεδρος, προσθέτοντας ότι προσωπικά υποστηρίζει τη θέση της καγκελαρίου της Γερμανίας σχετικά με τους τρόπους επίλυσης των δύσκολων οικονομικών προβλημάτων της Ευρώπης.

Η Ρωσία δεν προτίθεται να επέμβει στη διαδικασία αυτή, ωστόσο ο Πούτιν εξέφρασε την άποψη ότι «αρχικά πρέπει το σύστημα να εκσυγχρονιστεί και μετά να ρίξουμε στο όχημα βενζίνη ή χρήματα».

«Στη δεδομένη περίπτωση, μου φαίνεται ότι αυτή είναι μια πολύ ορθή προσέγγιση» είπε σε μια αναφορά που παραπέμπει και στην περίπτωση της Ελλάδας. «Είμαι πεπεισμένος ότι σε τελική ανάλυση οι θεμελιώδεις βάσεις της ευρωπαϊκής οικονομίας, της ευρωπαϊκής ενοποίησης θα κυριαρχήσουν, θα κάνουν αισθητή την παρουσία τους και θα βοηθήσουν στην αντιμετώπιση των τρεχουσών δυσκολιών» πρόσθεσε.

Απαντώντας στην ίδια ερώτηση περί ευρωπαϊκής κρίσης, η καγκελάριος Μέρκελ επεσήμανε ότι «εν τέλει, από κάθε κρίση γεννώνται οι δυνατότητες και οι ευκαιρίες και τώρα μας παρουσιάζεται η δυνατότητα να εργαστούμε και να ενισχύσουμε εκείνες τις βάσεις οι οποίες μπορεί να μην είναι τόσο ισχυρές».

Από τις επιτυχείς κατά γενική ομολογία συνομιλίες δεν έλειψαν και οι προστριβές μεταξύ των δύο ηγετών, ειδικά στα θέματα της ενέργειας, καθώς ο Β. Πούτιν διαφώνησε εκφράζοντας τις ρωσικές ενεργειακές θέσεις με το Τρίτο Ενεργειακό Πακέτο της Ε.Ε., που υποχρεώνει τον διαχωρισμό των μεταφορέων (αγωγών) από τους πωλητές φυσικού αερίου και υπονομεύει κατ’ αυτόν τον τρόπο τα συμφέροντα του ρωσικού μονοπωλίου της Γκαζπρόμ.

Μάλιστα, νωρίτερα έσπευσε να χαρακτηρίσει ως «καρτέλ» την ομοφωνία των χωρών της Ε.Ε., καλώντας τις να έχουν και να εκφράζουν και τις δικές τους κατά μόνας απόψεις.

Η κα Μέρκελ επέμεινε ότι παραμένει σταθερή στην άποψη περί 100% πληρότητας των αγωγών που διέρχονται από το ευρωπαϊκό έδαφος, γεγονός που θα σημάνει υποχρέωση της Γκαζπρόμ να μεταφέρει μέσω των αγωγών της και φυσικό αέριο τρίτων. Κατά τα άλλα, Πούτιν και Μέρκελ χαιρέτισαν τη συνεργασία τους στο πλαίσιο των δύο πλέον διακλαδώσεων του αγωγού Nord Stream, με τον οποίον καλύπτονται έως και κατά 40% οι ανάγκες της Γερμανίας σε φυσικό αέριο.

Πάντως, η Μέρκελ φεύγει ικανοποιημένη από την επίσκεψή της στη Μόσχα, μια και πέτυχε συμφωνία με τους ρωσικούς σιδηρόδρομους, για την παράδοση 695 ηλεκτροκινούμενων μηχανών τρένου από τη Siemens. (σ.σ. Για μίζες δεν έγινε λόγος).

Επιμέλεια: Κ. Μπετινάκης