Την αναθεώρηση φορολογικών ρυθμίσεων που αφορούν τους απόδημους ζητεί με επιστολή της στον υπουργό Οικονομικών, Γιάννη Στουρνάρα, η Ελληνική Κοινότητα Μελβούρνης και Βικτωρίας.
Συγκεκριμένα, ζητείται – μεταξύ άλλων – η προστασία των ομογενών έναντι του ενδεχομένου διπλής φορολόγησης αλλά και από τη γραφειοκρατία που συνοδεύει τη διαδικασία υποβολής φορολογικής δήλωσης.
Ειδικότερα, στην επιστολή, την οποία υπογράφει ο πρόεδρος της Ελληνικής Κοινότητας Μελβούρνης και Βικτωρίας, Βασίλης Παπαστεργιάδης, σημειώνεται ότι «ιδιαίτερες ανησυχίες έχουν εκφρασθεί από ομογενείς για την υποχρεωτική ετήσια υποβολή δικαιολογητικών, όπως “Πιστοποιητικό Φορολογικής Κατοικίας” ή “αντίγραφο της Φορολογικής Δήλωσης στο εξωτερικό” ή Βεβαίωση από μια, οποιαδήποτε, υπηρεσία του εξωτερικού για την πιστοποίηση της μόνιμης κατοικίας τους στο εξωτερικό. Και τούτο, διότι οι ρυθμίσεις αυτές πρόκειται να δημιουργήσουν επιπρόσθετα προβλήματα στους ομογενείς, καθώς στις περισσότερες των περιπτώσεων οι αρμόδιες αρχές σε διάφορες χώρες δεν εκδίδουν τέτοιου είδους έγγραφα, με αποτέλεσμα να ταλαιπωρούνται πολλοί ομογενείς.
Η διάταξη του νέου νομοσχεδίου που αναφέρει ότι, αν ο φορολογούμενος κατοικεί στην αλλοδαπή, υποχρεούται σε υποβολή δήλωσης, είναι αλληλεγγύως με αυτόν, οι αντιπρόσωποι ή οι πράκτορές του στην Ελλάδα, δημιουργεί επιπρόσθετα πρακτικά προβλήματα στους Έλληνες του εξωτερικού, καθώς οι έως τώρα αντιπρόσωποι / πράκτορές τους στην Ελλάδα ενδεχομένως να αρνούνται να τους εξυπηρετήσουν φοβούμενοι τις οποιεσδήποτε ευθύνες όσον αφορά στις οφειλές ομογενών που έως τώρα εκπροσωπούσαν.
Παράλληλα, έντονες ανησυχίες εκφράζονται για την προσπάθεια φορολόγησης των εισοδημάτων Ελλήνων του εξωτερικού, με αποτέλεσμα να αποθαρρύνονται να επενδύουν στην Ελλάδα και ιδιαίτερα σε μια περίοδο όπου η πατρίδα μας έχει άμεση ανάγκη τις επενδύσεις.
Οι διατάξεις του άρθρου 76 του Ν. 2238 επιφυλάσσουν κινδύνους διπλής φορολόγησης των ομογενών. Επιπλέον, η μετάθεση αρμοδιότητας από τη ΔΟΥ Μονίμων Κατοίκων Εξωτερικού στις τοπικές ΔΟΥ θα προκαλέσει πρόσθετα προβλήματα και ταλαιπωρία στους ομογενείς, κυρίως σε εκείνους οι οποίοι, ενώ φορολογούνται στη χώρα που διαμένουν για το εισόδημά που αποκτούν εκεί, στην Ελλάδα δεν θα τους θεωρούν κατοίκους εξωτερικού, με αποτέλεσμα να χάσουν όλα τα πλεονεκτήματα που είχαν μέχρι τώρα με την ιδιότητα αυτή.
Η απογοήτευση της ομογένειας είναι μεγάλη ακόμα και με τις προβλέψεις για κατάργηση της απαλλαγής από τον φόρο μεταβίβασης για ακίνητο που αγοράζουν στην Ελλάδα με συνάλλαγμα από το εξωτερικό, το οποίο έχει ήδη φορολογηθεί στη χώρα όπου διαμένουν.
Κύριε Υπουργέ, ευελπιστούμε ότι θα επανεξετασθούν προγραμματιζόμενες μεταρρυθμίσεις με γνώμονα πάντα την ίση και δίκαιη μεταχείριση των Ελλήνων του εξωτερικού, λαμβάνοντας ιδιαίτερα υπ’ όψιν την τεράστια διαχρονική προσφορά της ομογένειας προς τη μητέρα πατρίδα».
Επιμέλεια: Φλώρα Πέτση