Μια εφαρμογή για το iPhone χρησιμοποιείται ως παγκόσμιο πείραμα… ελέγχου του ύπνου και υπόσχεται αφενός να τροφοδοτήσει τους επιστήμονες με νέες γνώσεις για τον κόσμο των ονείρων, και αφετέρου να βοηθήσει όλους εμάς να ονειρευόμαστε ακριβώς αυτό που θέλουμε και να δώσουμε ένα τέρμα στους εφιάλτες που μας ταλαιπωρούν!

Πρόκειται για το «Dream:On», δημιούργημα του καθηγητή του Πανεπιστημίου του Hertfordshire της Σκωτίας, Richard Wiseman, ο οποίος αισιοδοξεί με το «πείραμα» αυτό να βοηθήσει τους ανθρώπους να έχουν ευχάριστα όνειρα, τα οποία -όπως δηλώνει- «αυξάνουν την παραγωγικότητα και την ψυχολογική και φυσική μας υγεία».


Πώς λειτουργεί; Ενεργοποιούμε την εφαρμογή, τοποθετώντας τη συσκευή του κινητού πάνω στο κρεβάτι. Από τις δονήσεις του σώματός μας όταν κοιμόμαστε, η εφαρμογή ανιχνεύει την κίνηση και αναγνωρίζει πότε βρισκόμαστε στη φάση του ύπνου στην οποία συνήθως ονειρευόμαστε (πρόκειται για τη φάση R.E.M. – Rapid Eye Movement, όταν δηλαδή βρισκόμαστε στο πιο «βαθύ» στάδιο του ύπνου») και τότε ακούγεται ένας χαμηλός ήχος, ο οποίος δεν μας ξυπνάει, επηρεάζει όμως το υποσυνείδητό μας! Υπάρχουν διάφορες θεματικές ήχων, όπως ο ανάλαφρος ήχος των κυμάτων ή οι ήχοι πουλιών του δάσους αλλά και πολλά άλλα, αναλόγως του τι θέλει να ονειρευτεί ο καθένας!


Οι ήχοι αυτοί είναι δυνατόν να επηρεάσουν τα όνειρά μας, τα οποία στη συνέχεια, αν θέλουμε, τα καταγράφουμε και αποστέλλουμε τα αποτελέσματα, ώστε να δημιουργηθεί μια βάση δεδομένων που θα αξιοποιηθεί από τους επιστήμονες. Μεταξύ των ζητημάτων που θα ερευνηθούν είναι οι διαφορές στα όνειρα που εντοπίζονται σε σχέση με την ηλικία και το φύλο, όπως επίσης και το αν γεγονότα παγκόσμιας εμβέλειας επηρεάζουν τον ύπνο μας… Σημειώνεται ότι ίσως χρειαστούν αρκετές νύχτες… δοκιμών, μέχρι να αντιληφθούμε τα αποτελέσματα, ενώ ο μηχανισμός της εφαρμογής «εξατομικεύεται» στον τρόπο του ύπνου μας, καθώς διατηρεί αρχείο αλλά και επηρεάζεται από όσα δηλώνουμε σχετικά με… τη νύχτα που πέρασε.

Δείτε το βίντεο της παρουσίασης της εφαρμογής.

Η zougla.gr επικοινώνησε με τον δρ Σπύρο Κιτσινέλη, συγγραφέα του βιβλίου «Η επιστήμη των ονείρων», ο οποίος τόνισε ότι στο παρελθόν έχουν γίνει κάποια ανάλογα πειράματα, με συσκευές ήχου και φωτός. «Πρόκειται για τη λεγόμενη ενσωμάτωση εξωτερικών ερεθισμάτων στον ύπνο μας, τα οποία είναι δυνατόν να επηρεάσουν τα όνειρά μας»…

Μάλιστα, υπάρχει ένας σχετικός σουρεαλιστικός πίνακας του 1944 του Σαλβαντόρ Νταλί, που λέγεται «όνειρο που προκαλείται από το πέταγμα της μέλισσας γύρω από ένα ρόδι ένα δευτερόλεπτο πριν το ξύπνημα»…

Η εφαρμογή είναι δωρεάν, αλλά για να αποκτήσετε τα… όνειρα των ονείρων σας, θα πρέπει να τα αγοράσετε…

Επιμέλεια: Σωτήρης Σκουλούδης