Ο αναπληρωτής γενικός γραμματέας του ΟΗΕ αρμόδιος για τις Πολιτικές Υποθέσεις, ο Αμερικανός Τζέφρι Φέλτμαν, άρχισε την Τρίτη και θα συνεχίσει έως την Παρασκευή 12 Ιανουαρίου μια επίσκεψη στη Λιβύη και την Τυνησία, με στόχο κυρίως να πιέσει τους Λίβυους να δεσμευθούν σε μια πολιτική διαδικασία «χωρίς αποκλεισμούς», ανακοίνωσαν τα Ηνωμένα Έθνη.
Ο ΟΗΕ «προτρέπει όλους τους λίβυους παράγοντες να δεσμευθούν το συντομότερο σε μια πολιτική διαδικασία χωρίς αποκλεισμούς, που θα επιτρέψει (να διεξαχθούν) δίκαιες και αξιόπιστες εκλογές», τόνισε ο αναπληρωτής γενικός γραμματέας κατά την έναρξη της επίσκεψής του στη Λιβύη, σύμφωνα με μια ανακοίνωση που δόθηκε στη δημοσιότητα στη Νέα Υόρκη.
«Υπάρχει ένα παράθυρο ευκαιρίας για να τερματιστεί η μεταβατική περίοδος με επιτυχή τρόπο, με την υποστήριξη των Ηνωμένων Εθνών, και να δοθεί η έμφαση στη δημιουργία ενιαίων και αποτελεσματικών κρατικών θεσμών» πρόσθεσε.
Η συμφωνία μεταξύ των λιβυκών παρατάξεων που είχε συναφθεί το 2015 «παραμένει το μόνο βιώσιμο πλαίσιο για να τερματιστεί η μεταβατική περίοδος», έκρινε ο Τζέφρι Φέλτμαν.
Στα τέλη του Δεκεμβρίου, ο Χαλίφα Χάφταρ, ο ισχυρός άνδρας της ανατολικής Λιβύης, διαβεβαίωσε ότι τάσσεται υπέρ της διεξαγωγής εκλογών στη Λιβύη το 2018, όπως επιθυμεί ο ΟΗΕ, διαμηνύοντας όμως εμμέσως πλην σαφώς ότι σκοπεύει να καταλάβει την εξουσία διά της βίας, εάν η πολιτική διαδικασία δεν φέρει αποτέλεσμα.
Ο στρατάρχης Χάφταρ, ο οποίος διαθέτει την υποστήριξη του κοινοβουλίου που είχε εκλεγεί το 2014 και εδρεύει στο ανατολικό τμήμα της χώρας καθώς και της παράλληλης κυβέρνησης στην ανατολική Λιβύη, δεν έχει αναγνωρίσει ποτέ την Κυβέρνηση Εθνικής Ενότητας (ΚΕΕ), που σχηματίστηκε βάσει της συμφωνίας του 2015.
Ο Φέλτμαν θα ταξιδέψει επίσης στην Τυνησία για να «επαναβεβαιώσει την υποστήριξη των Ηνωμένων Εθνών στον λαό και την κυβέρνηση, καθώς συνεχίζουν να εδραιώνουν τη δημοκρατική μετάβαση στη χώρα τους», σύμφωνα με την ανακοίνωση του ΟΗΕ.
Η επίσκεψη θα γίνει την ώρα που η Τυνησία βιώνει νέες αναταράξεις. Οι διαδηλώσεις και τα επεισόδια επανελήφθησαν το βράδυ της Τρίτης στην Τυνησία, την επομένη των επεισοδίων στα οποία βρήκε τον θάνατο ένας άνθρωπος. Χιλιάδες πολίτες κινητοποιούνται εναντίον των πολιτικών λιτότητας, επτά χρόνια μετά την εξέγερση που σήμανε την έναρξη της λεγόμενης Αραβικής Άνοιξης.