Παρά την πρόταση των ΗΠΑ μέσω του υπουργού Εξωτερικών Κέρι, περί καθυστέρησης της επίσκεψης Ερντογάν στη Γάζα για απροσδιόριστο χρονικό διάστημα, η Τουρκία επιμένει πως το ταξίδι θα πραγματοποιηθεί και όπως είχε σχεδιαστεί.

Ωστόσο, με αμφιλεγόμενες δηλώσεις του, ο υπουργός Εξωτερικών Νταβούτογλου θέτει ως προαπαιτούμενο την ύπαρξη προηγούμενης συμφωνία ανάμεσα στις αντίπαλες παλαιστινιακές ομάδες.

«Θα πραγματοποιηθεί η επίσκεψη Ερντογάν όπως είχε σχεδιαστεί ή θα εισακουσθεί η πρόταση Κέρι να καθυστερήσει;», ρώτησαν οι δημοσιογράφοι τον υπουργό Εξωτερικών της Τουρκίας Αχμέτ Νταβούτογλου.

Η απάντηση όμως που έδωσε ο Νταβούτογλου στο αεροπλάνο που τον μετέφερε χθες το βράδυ στις Βρυξέλες, για τη συνάντηση του ΝΑΤΟ με θέμα τη συριακή κρίση, ήταν μονολεκτική και ήταν «όχι», καθώς, «η κύρια παράμετρος της επισκεψης Ερντογάν στη Γάζα δεν είναι εκείνη που ανέφερε ο Κέρι μα αφορά στην επανασυμφιλίωση των Παλαιστίνιων».

Η Άγκυρα πιστεύει πως αν οι δύο παλαιστινιακές ομάδες, -η Φατάχ υπό τον πρόεδρο Μαχμούτ Αμπάς και η Χαμάς υπό τον Χαλέντ Μασάντ-, προχωρήσουν σε συνομιλίες για συμφωνία, στην σχεδιαζόμενη συνάντηση στην Αίγυπτο στις αρχές Μαΐου, τότε η σημερινή εικόνα θα αλλάξει.

«Αν οι παλαιστίνιοι συμφωνήσουν τότε γίνεται πιθανότερο για τον Ερντογάν να πάει στη Γάζα για συνάντηση με τον Αμπάς» προσέθεσε ο Νταβούτογλου.

«Έτσι, η συνταγή του Ερντογάν για το μεσανατολικό, που θέλει να προωθήσει με το ταξίδι του στη Γάζα παρουσιάζει συμβολική σημασία για την τουρκική εξωτερική πολιτική στην περιοχή αυτή», σχολιάζει δημοσίευμα της Hürriyet Daily News.

«Έχουμε συζητήσει για το ζήτημα αυτό, τόσο με τον Αμπάς, όσο και τον Μασαάλ», διευκρίνισε ο Νταβούτογλου.

Η βάση του Αμπάς είναι η δυτική Όχθη και του Μασσάλ η Γάζα, που βρίσκεται περικυκλωμένη από τους Ισραηλινούς και αποκλεισμένη από εμπάργκο από το 2006. Ο αποκλεισμός αυτός, είχε ως αποτέλεσμα «την αντιπαράθεση ενός λεπτού» του Ερντογάν εναντίον του ισραηλινού προέδρου Σιμόν Πέρες, στη διάσκεψη του Νταβός το 2009.

Οι τουρκο-ισραηλινές σχέσεις είχαν χειροτερέψει μετά την επίθεση ισραηλινών κομάντος στο πλοίο Μαβί Μαρμαρά, που μετέφερε ανθρωπιστική βοήθεια στη Γάζα, προσπαθώντας να σπάσει το εμπάργκο, με αποτέλεσμα να σκοτωθούν εννιά τούρκοι πολίτες, το 2011.

Η εικόνα άρχισε να αλλάζει μετά την επίσκεψη του αμερικανού προέδρου Ομπάμα, που προώθησε την επανασυμφιλίωση Τουρκίας –Ισραήλ με τη συμφωνία ισραηλινής να δοθεί αποζημίωση στα θύματα της επίθεσης στο «Μαβί Μαρμαρά».

Ο Κέρι, είχε πει κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου στην Κωνσταντινούπολη, ότι «οι ΗΠΑ επιθυμούν να καθυστερήσει η επίσκεψη Ερντογάν στη Γάζα, ώσπου οι συνθήκες να είναι πρόσφορες, σε σχέση με την πρόοδο της ειρηνευτικής διαδικασίας στη Μέση Ανατολή».

Μία εβδομάδα αργότερα, στις 14 Απριλίου, ο Ερντογάν ανακοίνωνε, ότι σχεδιάζει να πάει στη Γάζα στα τέλη Μαΐου.

Κώστας Μπετινάκης