Επικριτική είναι η γνωμοδότηση που εξέδωσε ο Ευρωπαίος Επόπτης Προστασίας Δεδομένων Πίτερ Χέιστινξ σχετικά με τη νέα πρόταση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για τη δημιουργία ενός συστήματος «έξυπνων συνόρων» στην ΕΕ. Ο Χέιστινξ, όπως επισημαίνει σημερινό δημοσίευμα του δελτίου πληροφόρησης για ευρωπαϊκά θέματα Agence Europe, θεωρεί τη σχετική πρωτοβουλία της Επιτρόπου Δικαιοσύνης Μάλμστρεμ «δαπανηρή, παρεμβατική και αδικαιολόγητη». Ο ίδιος δήλωσε: «Δεν υπάρχει καμία σαφής ένδειξη ότι οι προτάσεις της Επιτροπής για δημιουργία ενός συστήματος “έξυπνων συνόρων” με εφαρμογή στα εξωτερικά σύνορα της ΕΕ, θα εκπληρώσουν τους στόχους που έχουν τεθεί».

Υπενθυμίζεται ότι στις 28 Φεβρουαρίου 2013, η Επιτροπή είχε παρουσιάσει μια δέσμη μέτρων με σκοπό την επιτάχυνση, απλοποίηση και ενίσχυση των διαδικασιών ελέγχου για τους αλλοδαπούς που εισέρχονται στην ΕΕ. Επίσης, η Επιτροπή είχε προτείνει τη δημιουργία προγράμματος καταχώρισης ταξιδιωτών (RTP), καθώς και ενός συστήματος εισόδου/εξόδου (EES), με βάση τη χρήση βιομετρικών στοιχείων για την επαλήθευση της ταυτότητας. Ο στόχος του προγράμματος είναι η απλοποίηση των διαδικασιών για τους συχνούς ταξιδιώτες από τρίτες χώρες, καθώς και ο καλύτερος έλεγχος για ταξιδιώτες χωρίς τα απαραίτητα δικαιολογητικά.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

«Η βελτίωση της διαχείρισης των συνοριακών ελέγχων αποτελεί θεμιτό στόχο. Αλλά θα ήταν πιο αποτελεσματικό να συνοδευόταν από μια σαφή ευρωπαϊκή πολιτική για τη διαχείριση των ατόμων που έχουν υπερβεί το χρονικό διάστημα για το οποίο δικαιούνται να παραμείνουν στο έδαφος της ΕΕ», ανέφερε σχετικά ο Χέιστινξ. Ο ίδιος προσέθεσε: «Εφόσον δεν υφίσταται αυτή η πολιτική, η δημιουργία μιας ακόμη βάσης δεδομένων μεγάλης κλίμακας, όπου θα αποθηκευτούν τεράστιες ποσότητες προσωπικών πληροφοριών, αποτελεί δυσανάλογη λύση για ένα πρόβλημα, το οποίο μπορεί να επιλυθεί μέσω άλλων παρόμοιων συστημάτων που δημιουργήθηκαν πρόσφατα».

Σχετικά με το σύστημα συστήματος εισόδου/εξόδου (EES), «δύο ή τέσσερα δακτυλικά αποτυπώματα είναι επαρκή για την επαλήθευση της ταυτότητας», σε σύγκριση με τα δέκα που απαιτούνται, διευκρίνισε ο ίδιος. Επίσης, καθώς οι αρχές ασφαλείας των κρατών μελών ενδέχεται να αποκτήσουν πρόσβαση στη βάση δεδομένων μετά από μια περίοδο αξιολόγησης της λειτουργίας του συστήματος, οι προτάσεις της Επιτροπής δεν αποδεικνύουν ότι η παρέμβαση αυτή στην ιδιωτική ζωή είναι πραγματικά απαραίτητη. «Η γενική τάση να δοθεί στις αρχές πρόσβαση στα προσωπικά δεδομένα ατόμων, τα οποία δεν είναι κατ’ αρχήν ύποπτα διάπραξης παράνομων πράξεων, είναι επικίνδυνη», σχολίασε ο Ευρωπαίος Επόπτης Προστασίας Δεδομένων, υπογραμμίζοντας ότι ιδιαίτερη προσοχή πρέπει επίσης να δοθεί στις νομικές συνέπειες της αυτοματοποίησης των διαδικασιών στα εξωτερικά σύνορα της ΕΕ.

Το Ευρωκοινοβούλιο έχει ήδη εκφράσει επικρίσεις, αναφέροντας ότι είναι σημαντικό να εκτιμηθεί το κόστος των νέων αυτών διατάξεων και να μην σημειωθούν επικαλύψεις με τα υπάρχοντα μέσα, όπως το SIS 2 για παράδειγμα, η δεύτερη γενιά του Συστήματος Πληροφοριών Σένγκεν, το οποίο χρειάστηκε χρόνια για να αναπτυχθεί και κοστίζει περισσότερο από τον αρχικό προγραμματισμό.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Πηγή: ΑΠΕ

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης