Η συμφωνία της Συνόδου Κορυφής για το προσφυγικό αθετείται κατάφωρα λίγα μόνο 24ωρα μετά την επίτευξή της, πυροδοτώντας ένα επικίνδυνο ντόμινο για την Ελλάδα. Το ζητούμενο είναι αν η Ευρώπη μπορεί να αντιδράσει και με ποιο τρόπο, ώστε να απορροφήσει μέρος του βάρους που επωμίζεται η Ελλάδα, με χιλιάδες πρόσφυγες και μετανάστες να εγκλωβίζονται στα σύνορά της.
Είναι δεδομένο ότι η προσφυγική κρίση βρίσκεται πλέον στην πιο δύσκολη καμπή της με μη ορατή και άμεση λύσηΗ αρχή έγινε με την απόφαση της Αυστρίας να αθετήσει προκλητικά τα συμφωνηθέντα στη Σύνοδο Κορυφής περί αποχής από κάθε μονομερή ενέργεια τουλάχιστον έως τις 6 Μαρτίου, οπότε και θα συγκληθεί εκ νέου η Σύνοδος, αυτήν τη φορά με τη συμμετοχή και της Τουρκίας.
Η αυστριακή κυβέρνηση μείωσε τον αριθμό των προσφύγων στους οποίους θα χορηγείται άσυλο και έδωσε το «πάτημα» σε Σκόπια και Σερβία να κλείσουν τα σύνορα για τους Αφγανούς αλλά και για όσους πρόσφυγες και μετανάστες έχουν μόνο ταξιδιωτικά έγγραφα που προέρχονται από τα hot spots.
Την ίδια ώρα, η ομάδα Βίσεγκραντ, η άτυπη περιφερειακή συμμαχία της Ουγγαρίας, της Πολωνίας, της Τσεχικής Δημοκρατίας και της Σλοβακίας, συνεχίζει να παραβλέπει Βρυξέλλες και Βερολίνο, και να εργάζεται παρασκηνιακά για να αποκλειστούν τα βόρεια σύνορα της Ελλάδας.
Είναι δεδομένο ότι η προσφυγική κρίση βρίσκεται πλέον στην πιο δύσκολη καμπή της με μη ορατή και άμεση λύση.
Χιλιάδες πρόσφυγες και μετανάστες βρίσκονται εγκλωβισμένοι στην Ειδομένη και άλλοι τόσοι φτάνουν καθημερινά στο λιμάνι του Πειραιά. Το Μαξίμου είναι ιδιαιτέρως θορυβημένο από τις εξελίξεις, καθώς βλέπει ότι η συμφωνία της Συνόδου παραμένει «κενό γράμμα». Οι επαφές του Αλέξη Τσίπρα με τις Βρυξέλλες είναι συνεχείς, ενώ πραγματοποιήθηκε και έκτακτη διευρυμένη σύσκεψη στο Μαξίμου με τη συμμετοχή του υπουργού Άμυνας Πάνου Καμμένου, των υπουργών Εξωτερικών Νίκου Κοτζιά και Ναυτιλίας Θοδωρή Δρίτσα, των αναπληρωτών υπουργών Μεταναστευτικής Πολιτικής Γιάννη Μουζάλα, Προστασίας του Πολίτη Νίκου Τόσκα και του Νίκου Ξυδάκη, αρμόδιου για θέματα ευρωπαϊκών υποθέσεων.
Οι υπουργοί αποχώρησαν προβληματισμένοι από το Μαξίμου, χωρίς να κάνουν δηλώσεις. Σύμφωνα με πληροφορίες, οι αποφάσεις προσανατολίζονται προς δύο κατευθύνσεις. Άμεσες πρωτοβουλίες σε διπλωματικό επίπεδο, ώστε να ασκηθούν πιέσεις προς τις χώρες που αθετούν τα συμφωνηθέντα, με παράλληλη διαρκή επικοινωνία της Αθήνας με την ολλανδική προεδρία για την αναζήτηση από κοινού τρόπου αντίδρασης, καθώς και κατάρτιση σχεδίου για τη διαχείριση της κρίσης και τη φιλοξενία των εγκλωβισμένων προσφύγων και μεταναστών. Συζητήθηκε, επίσης, η στάση της Τουρκίας και το ενδεχόμενο τη στάση των Σκοπίων να υιοθετήσουν κι άλλες βαλκανικές χώρες.
Εν όψει του κινδύνου να κλείσουν οριστικά τα σύνορα, δεν αποκλείεται να ζητηθεί η σύγκληση του συμβουλίου των πολιτικών αρχηγών υπό τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας. Σύμφωνα με πληροφορίες, η εν λόγω πρόταση εξετάστηκε κατά την έκτακτη σύσκεψη στο Μαξίμου και ο Αλέξης Τσίπρας δεν φαίνεται αντίθετος προς αυτήν. Το θέμα αναμένεται να θέσει σήμερα η Φώφη Γεννηματά, η οποία θα γίνει δεκτή από τον Προκόπη Παυλόπουλο.
Αστυνομική επιχείρηση στην Ειδομένη
Στο μεταξύ, λίγο μετά τις 07.00 το πρωί της Τρίτης ξεκίνησε επιχείρηση της αστυνομίας για την απομάκρυνση των Αφγανών μεταναστών από τις σιδηροδρομικές ράγες στην Ειδομένη, η οποία ολοκληρώθηκε περί τις 10.00.
Στο σημείο μετέβησαν ισχυρές δυνάμεις των ΜΑΤ και περίπου 10 λεωφορεία για να παραλάβουν τους μετανάστες, που διανυκτέρευσαν εκεί με σκηνές.
Σύμφωνα με την αστυνομία, εκτός από τους περίπου 200 Αφγανούς που βρίσκονταν πάνω στις σιδηροδρομικές γραμμές, στην Αθήνα θα μεταφερθούν και οι υπόλοιποι 500 Αφγανοί που παρέμεναν στον καταυλισμό, καθώς δεν τους επιτρέπεται πλέον να διέλθουν από την ουδέτερη ζώνη Ελλάδας- ΠΓΔΜ.
Διαβάστε επίσης: