Με μια κοινή στρατιωτική άσκηση «απάντησαν» στις προκλήσεις του Κιμ Γιονγκ Ουν ΗΠΑ και Νότια Κορέα, μία μόλις ημέρα μετά την εκτόξευση «διηπειρωτικού βαλλιστικού πυραύλου» από το καθεστώς. 

Την Τετάρτη, ΗΠΑ και Νότια Κορέα ανακοίνωσαν ότι πραγματοποιήθηκε άσκηση βαλλιστικού πυραύλου ως αντίδραση στις παράνομες και αποσταθεροποιητικές ενέργειες στην Βόρειας Κορέας. Οι δύο χώρες προχώρησαν και σε μια αυστηρή προειδοποίηση προς τη χώρα, τονίζοντας ότι «η αυτοσυγκράτηση είναι το μοναδικό πράγμα στέκεται ανάμεσα στην ανακωχή και στον πόλεμο, κάτι που μπορεί να αλλάξει ανά πάσα στιγμή». 

«Θα ήταν σοβαρό λάθος για τη Βόρεια Κορέα να πιστέψει κάτι διαφορετικό» υπογράμμισαν χαρακτηριστικά. 

Κίνα και Ρωσία προέτρεψαν ΗΠΑ και Νότια Κορέα να σταματήσουν την επίδειξη στρατιωτικής ισχύος ενώ παράλληλα ζήτησαν τον Κιμ Γιονγκ Ουν να «παγώσει» το πυρηνικό του πρόγραμμα. 

Δήλωσαν δε, προκαταβολικά την αντίθεσή τους σε οποιαδήποτε απόπειρα αλλαγής καθεστώτος στη Βόρεια Κορέα. 

Σε tweet του, ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ άφησε αιχμές εναντίον της Κίνας για τη στάση που κρατά τις τελευταίες ημέρες. 

«Οι εμπορικές συναλλαγές μεταξύ της Κίνας και της Βόρειας Κορέας αυξήθηκαν κατά σχεδόν 40% το πρώτο τρίμηνο» έγραψε ο κ. Τραμπ, σχολιάζοντας παράλληλα ότι η Κίνα πιθανώς να μην συνεργάζεται με τους υπόλοιπους εταίρους. «Έπρεπε, όμως, να το προσπαθήσουμε» έγραψε επίσης ο Αμερικανός πρόεδρος. 

Την Τρίτη, η Βόρεια Κορέα ανακοίνωσε ότι εκτόξευσε επιτυχώς έναν διηπειρωτικό πύραυλο – κάτι το οποίο οι αμερικανικοί και ρωσικοί στρατιωτικοί κύκλοι αμφισβητούν ανοιχτά. 

Ειδικοί ασφαλείας αναφέρουν από την πρώτη στιγμή ότι είναι εμφανές πως το καθεστώς του Κιμ Γιονγκ Ουν έχει κάνει πρόοδο αλλά δεν φαίνεται να έχουν ακόμη πειστεί ότι έχει την τεχνογνωσία για να εκτοξεύσει έναν διηπειρωτικό πύραυλο και να πλήξει οποιαδήποτε θέση στον κόσμο. 

Οι διαφορετικές αντιδράσεις ΗΠΑ και Νότιας Κορέας αλλά και Ρωσίας και Κίνας αναδεικνύουν τις διπλωματικές διαφωνίες για τον τρόπο αντιμετώπισης της βορειοκορεατικής προκλητικότητας.   

Η Νότια Κορέα είναι παλιός σύμμαχος των ΗΠΑ, καθώς οι δύο χώρες πολέμησαν πλάι-πλάι στον Πόλεμο της Κορέας. 

Αυστηρό μήνυμα και από τον Αμερικανό υπουργό Εξωτερικών 

«Η Ουάσιγκτον δεν θα ανεχτεί η Βόρεια Κορέα να έχει πυρηνικό οπλοστάσιο» προειδοποίησε νωρίτερα ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Ρεξ Τίλερσον. 

Υπογράμμισε δε, ότι απαιτείται δράση για να δοθεί ένα τέλος στην «παγκόσμια αυτή απειλή». 

«Οποιαδήποτε χώρα που προσφέρει οικονομική ή στρατιωτική βοήθεια στη Βόρεια Κορέα ή δεν εφαρμόζει πλήρως τα ψηφίσματα του συμβουλίου ασφαλείας του ΟΗΕ βοηθά ένα επικίνδυνο καθεστώς» ανέφερε ο κ. Τίλερσον.