Μήνυμα προς πολλούς αποδεκτές έστειλε το απόγευμα της Τετάρτης ο Ταγίπ Ερντογάν και το Εθνικό Συμβούλιο Ασφαλείας της Τουρκίας, δύο μόλις 24ωρα μετά τη σύνοδο της Βάρνας. Μετά τη συνεδρίαση του Συμβουλίου υπό την προεδρία του Ερντογάν, εξεδόθη ανακοίνωση η οποία δεν αφήνει περιθώρια παρερμηνείας.
Η Άγκυρα δηλώνει πως δεν θα υποχωρήσει από τις διεκδικήσεις της στη Συρία και τη Μεσόγειο ούτε και από τα δικαιώματα της, όπως ισχυρίζεται στο Αιγαίο και την Κύπρο. Επί της ουσίας το ανακοινωθέν είναι μια ξεκάθαρη απειλή προς όλους σχεδόν τους γείτονες, τους εταίρους και τους συμμάχους της Τουρκίας, χωρίς καν να διατηρούνται τα προσχήματα.
Στη διάρκεια της τετράωρης συνεδρίασης που έγινε το απόγευμα της Τετάρτης, συζητήθηκαν όλες οι τελευταίες εξελίξεις τόσο μετά την εισβολή και την κατάληψη του Αφρίν στη Συρία, όσο και στα ελληνοτουρκικά, έπειτα από τη Σύνοδο Τουρκίας-ΕΕ την περασμένη Δευτέρα.
Η Άγκυρα δηλώνει πως δεν θα υποχωρήσει από τις διεκδικήσεις της στη Συρία και τη Μεσόγειο ούτε και από τα δικαιώματα της, όπως ισχυρίζεται στο Αιγαίο και την ΚύπροΣύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες από την Άγκυρα, το Συμβούλιο Εθνικής Ασφάλειας, στην ανακοίνωσή του, αναφέρει συγκεκριμένα ότι η Τουρκία δεν προτίθεται να εγκαταλείψει τα κυριαρχικά της δικαιώματα στο Αιγαίο, αλλά και στην κυπριακή ΑΟΖ (σ.σ. όπου οι Τουρκοκύπριοι επιχειρούν να εμφανιστούν ως συνιδιοκτήτες των κοιτασμάτων φυσικού αερίου).
Μάλιστα χαρακτηριστικά τονίστηκε ότι η Τουρκία εμφανίζεται… ενοχλημένη με την Ελλάδα και τις «συμπεριφορές της, οι οποίες δεν αρμόζουν σε σχέσεις καλής γειτονίας».
Τα ανατολικά «μέτωπα» της Τουρκίας
Όσον αφορά στη στρατιωτική επιχείρηση που διεξάγει στη Συρία, το Συμβούλιο τόνισε ότι η Τουρκία θα αναλάβει δράση εάν οι Κούρδοι μαχητές δεν αποσυρθούν αμέσως από την περιοχή Μάνμπιτζ (Ιεράπολη) και τις περιοχές της χώρας ανατολικά του Ευφράτη. Σημειώνεται ότι σε αντίθεση με τον θύλακα του Αφρίν, στη Μάνμπιτζ βρίσκονται και αμερικανικές ειδικές δυνάμεις, οι οποίες υποστηρίζουν τους Κούρδους στις μάχες κατά του Ισλαμικού Κράτους.
Το Συμβούλιο διαμήνυσε επίσης ότι αναμένει από την ιρακινή κυβέρνηση να εμποδίσει τις επιχειρήσεις της οργάνωσης Εργατικό Κόμμα του Κουρδιστάν (PKK) στο Ιράκ, ιδίως στις πόλεις Σιντζάρ και Καντίλ.
Στην περίπτωση που αυτό δεν καταστεί εφικτό, τότε η Τουρκία θα τις αποτρέψει η ίδια, τονίστηκε από το Συμβούλιο.