Μνήμες από τη δολοφονία του Αμερικανού διπλωμάτη Κρίστοφερ Στίβενς κατά τη διάρκεια επίθεσης στο προξενείο της Βεγγάζης στη Λιβύη (Σεπτέμβριος 2012) ξύπνησαν σήμερα το πρωί στην πρωτεύουσα της Ν. Κορέας.
Ο Αμερικανός διπλωμάτης συμμετείχε σ’ ένα φόρουμ στο κέντρο της Σεούλ, όταν ένας άνδρας τον τραυμάτισε με ξυράφι. Επικράτησε πανικός. Κόσμος άρχισε να φωνάζει, την ίδια στιγμή που ο 42χρονος πρέσβης προσπαθούσε να προστατευτεί από τον δράστη, βάζοντας τα χέρια του μπροστά στο πρόσωπο.
Αυτόπτες μάρτυρες ανέφεραν πως ο ένοπλος, ελάχιστα δευτερόλεπτα πριν από την επίθεση, φώναξε: Η Βόρεια και η Νότια Κορέα πρέπει να ενωθούν. “Όχι” στα πολεμικά γυμνάσια».
Η άμεση επέμβαση των αστυνομικών που συνόδευαν τον διπλωμάτη απέτρεψε τα χειρότερα και έσωσε τη ζωή του Αμερικανού αξιωματούχου. Ο Μαρκ Λίπερτ μεταφέρθηκε στο νοσοκομείο με τραύματα στο πρόσωπο και στα χέρια. Η κατάσταση της υγείας του δεν εμπνέει ανησυχία, ωστόσο το σοκ της επίθεσης είναι μεγάλο.
Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Μπαράκ Ομπάμα τηλεφώνησε στον 42χρονο διπλωμάτη και του ευχήθηκε ταχεία ανάρρωση, ενώ η πρόεδρος της Ν. Κορέας Park Geun-hye (Παρκ Γκεούν-χίε), καταδίκασε με έντονο τρόπο την επίθεση. Η εκδήλωση έγινε στο Πολιτιστικό Κέντρο της Σεούλ και είχε θέμα: «Η ειρήνη και η ενοποίηση της Κορεατικής χερσονήσου και το μέλλον των σχέσεων Ν.Κορέας – ΗΠΑ».
Ποιος είναι ο δράστης
Σύμφωνα με δημοσίευμα στη βρετανική εφημερίδα Daily Mail, ο δράστης συνελήφθη. Οι Αρχές της νησιωτικής χώρας έδωσαν λίγη ώρα αργότερα στη δημοσιότητα τα στοιχεία του.
Δράστης της επίθεσης είναι ο 55χρονος Kim Ki-jong, ο οποίος λίγο πριν χαρακώσει στο πρόσωπο τον Αμερικανό πρέσβη φώναξε: «Η Βόρεια και η Νότια Κορέα πρέπει να ενωθούν»Πρόκειται για τον 55χρονο Kim Ki-jong (Κιμ Κι-γιονγκ), ο οποίος τη διετία 2006-2007 είχε ταξιδέψει έξι φορές στη Β. Κορέα, ενώ το 2011 είχε επιχειρήσει να οργανώσει επιμνημόσυνη δέηση στη Σεούλ για τον Kim Jong-il, τον Βορειοκορεάτη ηγέτη που είχε αφήσει την τελευταία του πνοή τον Δεκέμβριο εκείνης της χρονιάς, βυθίζοντας στο πένθος μια ολόκληρη χώρα.
Όπως μετέδωσε το ιαπωνικό ειδησεογραφικό πρακτορείο Kyodo News, δεν είναι η πρώτη φορά που ο 55χρονος άνδρας επιτίθεται σε ξένο διπλωμάτη. Το 2010 είχε κριθεί ένοχος για την επίθεση με τσιμεντόλιθο κατά του Ιάπωνα πρέσβη στη Ν. Κορέα. Τότε, του είχε επιβληθεί τριετής ποινή φυλάκισης με αναστολή. Κορεατικά ΜΜΕ τον χαρακτηρίζουν υποστηρικτή της Β. Κορέας και θιασώτη μιας ενωμένης Κορεατικής, μακριά από τη σφαίρα επιρροής των ΗΠΑ.
Η συγκεκριμένη επίθεση κατά του Αμερικανού διπλωμάτη έρχεται λίγες ημέρες μετά την εκτόξευση δύο βορειοκορεατικών πυραύλων μικρού βεληνεκούς στην ιαπωνική θάλασσα, ως απάντηση της Πιονγκγιάνγκ στα προγραμματισμένα κοινά στρατιωτικά γυμνάσια ΗΠΑ – Ν. Κορέας. Λίγο νωρίτερα, τον Ιανουάριο του 2015 ο ηγέτης της Βόρειας Κορέας Kim Jong-un (Κιμ Γιονγκ-ουν) είχε… υπενθυμίσει στον Μπαράκ Ομπάμα πως η χώρα του διαθέτει και πυρηνικά, τα οποία δεν θα διστάσει να χρησιμοποιήσει ανά πάσα στιγμή. Η δήλωση αυτή είχε γίνει μετά τον ισχυρισμό του προέδρου των ΗΠΑ περί πιθανής κατάρρευσης του υφιστάμενου καθεστώτος.
Βόρεια και Νότια Κορέα παραμένουν διαχωρισμένες από το 1953, όταν υπεγράφη ανακωχή μετά από τριετή ένοπλη σύρραξη (Πόλεμος της Κορέας, 1950-53). Οι δύο χώρες βρίσκονται «τεχνικά» σε εμπόλεμη κατάσταση. Περίπου 28.500 Αμερικανοί στρατιώτες παραμένουν στο έδαφος της Ν. Κορέας και κάθε χρόνο συμμετέχουν σε κοινά στρατιωτικά γυμνάσια.
Στο ίδιο έργο… θεατές
Διεθνείς αναλυτές επισημαίνουν πως, παραδοσιακά, το δίμηνο Φεβρουαρίου – Μαρτίου παρατηρείται μια όξυνση στην Κορεατική, καθώς το καθεστώς στη Β. Κορέα προετοιμάζεται πυρετωδώς για τους λαμπρούς εορτασμούς του Απριλίου.
Ο Απρίλιος είναι διαχρονικά ένας μήνας – γιορτή για τη Β. Κορέα. Οι εορταστικές εκδηλώσεις μνήμης για τον ιδρυτή της ασιατικής χώρας, Kim II-sung (Κιμ Ιλ-Σουνγκ) και το πάρτι για την άνοδο και την παραμονή στην εξουσία του εγγονού του, Kim Jong-un (Κιμ Γιονγκ-ουν), δημιουργούν μια πανηγυρική ατμόσφαιρα στην πρωτεύουσα, Πιονγκγιάνγκ, με την κρατική τηλεόραση να μεταδίδει κάθε χρόνο εικόνες από εντυπωσιακές στρατιωτικές παρελάσεις, χορούς καλοντυμένων νέων και διάφορες τελετές σε σημαντικά κυβερνητικά κτήρια.
Οι φαντασμαγορικές εκδηλώσεις ακολουθούν σχεδόν πάντα, τα τελευταία χρόνια, μια πολιτική έντασης με τη Ν. Κορέα, τις ΗΠΑ και την Ιαπωνία (διάρκειας 2-3 μηνών) στο πλαίσιο ενίσχυσης της καθεστώτος. Τον Φεβρουάριο του 2013 η Πιόνγκγιάνγκ είχε προχωρήσει σε δοκιμή ατομικής βόμβας, ενώ βαλλιστικοί πύραυλοι στόχευαν ιαπωνικές και αμερικανικές βάσεις, προκαλώντας συναγερμό σε ΗΠΑ, Ιαπωνία και Ν. Κορέα. Έναν χρόνο νωρίτερα και συγκεκριμένα τον Απρίλιο του 2012, στη διεθνή σκηνή κυριάρχησε η αποτυχημένη εκτόξευση διηπειρωτικού πυραύλου, κίνηση που είχε προκαλέσει την οργή της Δύσης και οδηγήσει στην επιβολή νέου γύρου οικονομικών κυρώσεων στη Β. Κορέα.
Επιμέλεια: Μυρτώ Τσάβαλου, Mάριος Βελέντζας