Ως «δώρο» προς την Μολδαβία από την Ευρωπαϊκή Ένωση θα έπρεπε να εκληφθεί άρση της υποχρέωσης έκδοσης βίζας στην ζώνη Σένγκεν, ως μέρος της προσπάθειας των «28» να επιταχύνουν την προσέγγιση με τις χώρες της ανατολικής Ευρώπης ενώπιον της ουκρανικής κρίσης.

Ο πρωθυπουργός της Μολδαβίας μάλιστα συνέδεσε ευθέως την κίνηση με την «παγωμένη κρίση» της Υπερδνειστερίας, επαρχίας που έχει αποσχιστεί και «φλερτάρει» με τη Μόσχα.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Τον πρώτο καιρό του εκτροχιασμού της ουκρανικής κρίσης, αρκετοί στην Ευρώπη συνέστηναν οι «28» να προσεταιριστούν το Κίεβο με «επίθεση φιλίας» και άνοιγμα οικονομικής και πολιτικής συνεργασίας, ώστε να αποκλιμακωθεί η κατάσταση. Η υπογραφή της εμπορικής σύνδεσης με την Ουκρανία πάντως ήρθε μετά την «έκρηξη».

Με απόφαση της Κομισιόν που τίθεται σε ισχύ τη Δευτέρα, οι πολίτες της Μολδαβίας που έχουν διαβατήρια με βάση τα ευρωπαϊκά πρότυπα θα μπορούν πλέον να ταξιδεύουν χωρίς βίζα στις χώρες της συνθήκης του Σένγκεν.

Η Μολδαβία, μαζί με την Γεωργία αλλά και την Ουκρανία, είναι οι χώρες της ανατολικής Ευρώπης που επιδιώκουν προσέγγιση με την ΕΕ. Την επαύριο της ουκρανικής κρίσης, οι «28» αποφάσισαν να επιταχύνουν κατά το δυνατόν τις διαδικασίες για συνεργασία -έστω κι αν ακόμη και το ενδεχόμενο έναρξης ενταξιακών διαπραγματεύσεων είναι αρκετά μακρινό.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Το Κισινάου συνέδεσε ανοικτά την απόφαση της Κομισιόν με την Υπερδνειστερία, λωρίδα στα ανατολικά που έχει αποσχιστεί και θέλει στροφή στη Ρωσία.

Ο πρωθυπουργός της Μολδαβίας, Ιουρίε Λεάνκα, είπε πως οι μεταρρυθμίσεις που προωθεί η Ε.Ε και η αλλαγή στο καθεστώς βίζας δίνουν, όπως μεταδίδει το Reuters, τις καλύτερες προοπτικές για «επίλυση της παγωμένης κρίσης της Υπερδνειστερίας».

Η Κομισιόν σημείωσε στην απόφασή της ότι η είσοδος χωρίς βίζα δεν εξαρτάται από την εθνοτική καταγωγή και σε αυτήν μπορούν να περιλαμβάνονται πολίτες της Υπερδνειστερίας.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ
σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης