Τουλάχιστον έξι άνθρωποι σκοτώθηκαν στη διάρκεια επίθεσης ενόπλων σε στρατόπεδο επίλεκτης μονάδας κοντά στο αεροδρόμιο της πρωτεύουσας στη Γουινέα-Μπισάου, μετέδωσε το αμερικανικό τηλεοπτικό δίκτυο CNN.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ
Εκπρόσωπος της μεταβατικής κυβέρνησης, που ανέλαβε την εξουσία τον περασμένο Απρίλιο από τον Στρατό στο πλαίσιο συμφωνίας για την «επόμενη» ημέρα στην αφρικανική χώρα, ανακοίνωσε πως η επίθεση σημειώθηκε το βράδυ του Σαββάτου από ανθρώπους που παραμένουν πιστοί στον πρώην πρόεδρο, Carlos Gomes Jr, ο οποίος ανετράπη μετά από στρατιωτικό πραξικόπημα.
«Πρόκειται για μια προμελετημένη ενέργεια που στόχο έχει να αποσταθεροποιήσει τη νόμιμη τάξη», εξήγησε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, προσθέτοντας πως δύο ακόμη ένοπλοι συνελήφθησαν.

Τόσο ο πρώην πρόεδρος της Γουινέα-Μπισάου όσο και ο πρώην υπουργός Εσωτερικών, Raimundo Pereira, φυγαδεύτηκαν στην Πορτογαλία όταν ο Στρατός ανέλαβε με τη βία την εξουσία κατηγορώντας τους για «μυστική συμφωνία» με την κυβέρνηση της Αγκόλα, σύμφωνα με την οποία στρατιώτες της τελευταίας -που βρίσκονταν στην αφρικανική χώρα- θα πραγματοποιούσαν επιθέσεις κατά κορυφαίων στρατιωτικών αξιωματούχων του κράτους.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Το πραξικόπημα του περασμένου Απριλίου προκάλεσε τη διεθνή κατακραυγή καθώς σημειώθηκε έναν περίπου μήνα μετά το αντίστοιχο στο Μάλι, με την Αφρικανική Ένωση, τον Ο.Η.Ε. και χώρες της Δύσης να επιβάλλουν σκληρές οικονομικές κυρώσεις σε φυσικά και νομικά πρόσωπα, ζητώντας την άμεση αποκατάσταση του πολιτεύματος. Ακολούθησαν έντονες διαβουλεύσεις ανάμεσα στις εμπλεκόμενες πλευρές, με τον Στρατό να αποδέχεται ένα σχέδιο μετάβασης το οποίο προέβλεπε τον ορισμό μεταβατικής κυβέρνησης και την αποστολή περίπου 600 στρατιωτών της Οικονομικής Κοινότητας Χωρών της Δυτικής Αφρικής (Ecowas) στο αφρικανικό κράτος.

Τα πραξικοπήματα είναι συνυφασμένα με τη σύγχρονη ιστορία της Γουινέας-Μπισάου (ανεξαρτησία από την Πορτογαλία το 1974), που θεωρείται πέρασμα για τεράστιες ποσότητες ναρκωτικών από τη Λατινική Αμερική. Ενδεικτικό της κατάστασης που επικρατεί στο πολιτικό σκηνικό είναι ότι κανένας πρόεδρος δεν έχει καταφέρει μέχρι στιγμής να ολοκληρώσει την πενταετή θητεία του.

Διαβάστε επίσης:
Γουινέα-Μπισάου: Μεταβίβαση εξουσίας κι επίσημα, Πρώτη καταχώρηση: Τετάρτη, 23 Μαΐου 2012, 08:10

Επιμέλεια: Μάριος Βελέντζας

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης