Σε ομόφωνη συμφωνία για την παραμονή της Βρετανίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση κατέληξαν οι ηγέτες της Ε.Ε. κατά το δείπνο στο πλαίσιο της Συνόδου Κορυφής στις Βρυξέλλες, όπως ανακοίνωσε ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Donald Tusk.

Την επίτευξη συμφωνίας μεταξύ Ευρωπαϊκής Ένωσης και Βρετανίας ανακοίνωσε πρώτη μέσω του επίσημου λογαριασμού της στο twitter η πρόεδρος της Λιθουανίας. Όπως σχολίασε χαρακτηριστικά «το δράμα τελείωσε».

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Tη συμφωνία σχολίασε στη συνέχεια από την πλευρά του με μήνυμα στον επίσημο λογαριασμό του στο twitter και ο πρωθυπουργός της Τσεχίας, Bohuslav Sobotka.

Όπως έγραψε «έχουμε συμφωνία, και είναι ένας δίκαιος συμβιβασμός ο οποίος πιστεύω θα βοηθήσει να παραμείνει το Ηνωμένο Βασίλειο στην Ε.Ε.».

Τα βασικά σημεία της συμφωνίας

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ορισμένες από τις σημαντικότερες πρόνοιες της συμφωνίας στην οποία κατέληξαν η ΕΕ και η Βρετανία περιήλθαν σε γνώση του πρακτορείου ειδήσεων Reuters και είναι οι παρακάτω:

Αλλαγή της Συνθήκης

Δύο από τις πρόνοιες της συμφωνίας πρόκειται να εγγραφούν σε αναθεωρημένα άρθρα της Συνθήκης της ΕΕ: μια ειδική εξαίρεση της Βρετανίας από την περαιτέρω ολοκλήρωσή της, στο πλαίσιο μιας διαδικασίας που αποκαλείται “όλο και πιο στενή ολοκλήρωση”· και η δίκαιη αντιμετώπιση των χρηματοπιστωτικών και οικονομικών διευθετήσεων ανάμεσα στην ευρωζώνη και τα κράτη-μέλη της ΕΕ που δεν ανήκουν στην οικονομική και νομισματική ένωση.

Επιδόματα εργαζομένων

Η Βρετανία θα αποκτήσει το δικαίωμα να αρνείται την καταβολή διαφόρων επιδομάτων σε νεοαφιχθέντες εργαζόμενους από άλλα κράτη-μέλη της ΕΕ για τα πρώτα τέσσερα χρόνια της παραμονής τους στην επικράτειά της· θα αποκτήσει τη δυνατότητα να εφαρμόζει αυτό το μέτρο για τουλάχιστον επτά χρόνια από την ημερομηνία της εφαρμογής του.

Επιδόματα παιδιών

Ένα πανευρωπαϊκό σύστημα καταγραφής που αφορά την καταβολή επιδομάτων παιδιού ή παιδιών που ζουν σε άλλο κράτος μέλος της ΕΕ τίθεται σε εφαρμογή για τους μετανάστες σε άλλο ευρωπαϊκό κράτος άμεσα και για τους πάντες από 1ης Ιανουαρίου 2020. Βάσει του συστήματος αυτού, οι κυβερνήσεις θα αποφασίσουν τα επίπεδα των επιδομάτων που καταβάλλονται.

Χώρες εντός και εκτός ευρωζώνης

Το κείμενο τονίζει την ανάγκη να εφαρμόζονται «ισότιμοι όροι ανταγωνισμού» σε ότι αφορά το ρυθμιστικό πλαίσιο που διέπει τον χρηματοπιστωτικό τομέα και την τραπεζική. Παραχωρεί στη Βρετανία το δικαίωμα να εποπτεύει χρηματοπιστωτικούς θεσμούς και αγορές ώστε να εγγυάται την χρηματοοικονομική σταθερότητα. Αλλά πάντως συμφωνήθηκε “με την επιφύλαξη” των υπαρχουσών δυνατοτήτων των θεσμών της ΕΕ να αναλαμβάνουν δράση για να προασπίζουν την χρηματοοικονομική σταθερότητα.

Κάμερον: «Αρκετή η συμφωνία για να προτείνω παραμονή της Βρετανίας στην Ε.Ε.»

Την πεποίθηση πως η συμφωνία που επετεύχθη μεταξύ Βρετανίας και Ε.Ε. είναι αρκετή για να προτείνει την παραμονή της χώρας του στην Ευρωπαϊκή Ένωση, εξέφρασε ο Βρετανός πρωθυπουργός Ντέιβιντ Κάμερον σε συνέντευξη Τύπου μετά το πέρας της Συνόδου Κορυφής.

Τουσκ: Η τελική απόφαση είναι στα χέρια του βρετανικού λαού

Από τη πλευρά του ο Πρόεδρος της ΕΕ, Ντόναλντ Τουσκ, λίγο μετά τη λήξη της Συνόδου Κορυφής στις Βρυξέλλες δήλωσε εμφανώς ικανοποιημένος ότι «Μόλις επιτύχαμε μια συμφωνία με τη Μ. Βρετανία».

«Πρόκειται για μια νομικά δεσμευτική και μη αναστρέψιμη απόφαση που έλαβαν και οι 28 ηγέτες», ανέφερε ο Ντ. Τουσκ και πρόσθεσε ότι αυτό που έχει σημασία είναι ότι οι ευρωπαίοι ηγέτες δεν έφυγαν από το τραπέζι των διαπραγματεύσεων. «Στείλαμε έξω το μήνυμα ότι είμαστε έτοιμοι να θυσιάσουμε μέρος των συμφερόντων μας για το κοινό καλό», ανέφερε ο Πρόεδρος της ΕΕ και κατέληξε λέγοντας: «Πιστεύω ακράδαντα ότι η ΕΕ χρειάζεται τη Μ. Βρετανία και η Μ. Βρετανία την ΕΕ. Η τελική απόφαση είναι στα χέρια του βρετανικού λαού. Αγαπώ τη Μ. Βρετανία και αγαπώ τις Βρυξέλλες».

Από την πλευρά του ο πρόεδρος της Επιτροπής, Ζαν Κλοντ Γιούνκερ δήλωσε ότι η συμφωνία ανταποκρίνεται σε όλες τις ανησυχίες της Μ. Βρετανίας και παράλληλα σέβεται τις βασικές αρχές της ΕΕ. «Όλοι έδειξαν καλή θέληση και ελαστικότητα», τόνισε ο Ζ.Κ.Γιούνκερ και πρόσθεσε ότι χρειαζόμαστε μια ισχυρή ευρωζώνη όσο και ένα ισχυρό Σίτι του Λονδίνου. Κατέληξε λέγοντας ότι αγαπάει τις Βρυξέλλες περισσότερο από κάθε άλλο μέρος της Ευρώπης.

Εξάλλου, ο Ντ. Τουσκ ανέφερε ότι βρίσκεται σε συνεχή επαφή με τον Τούρκο Πρόεδρο, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν και τον πρωθυπουργό, Αχμέτ Νταβούτογλου και επανέλαβε ότι οι Ευρωπαίοι ηγέτες αποφάσισαν να συγκαλέσουν μια έκτακτη Σύνοδο Κορυφής στις αρχές Μαρτίου με την Τουρκία.

Από την πλευρά του ο Ζαν Κλοντ Γιούνκερ ξεκαθάρισε ότι τα 3 δισ. ευρώ που δίνει η ΕΕ στην Τουρκία δεν είναι χρήματα για τη χώρα, αλλά για τους Σύρους πρόσφυγες που ζουν στη χώρα και για προγράμματα που στοχεύουν στη βελτίωση των συνθηκών διαβίωσης στα προσφυγικά κέντρα.

Μέρκελ: O Κάμερον εξασφάλισε μια δίκαιη συμφωνία

Οι Ευρωπαίοι ηγέτες κατέληξαν σε μια «δίκαιη και συμβιβαστική» συμφωνία με τον πρωθυπουργό της Βρετανίας Ντέιβιντ Κάμερον, προσφέροντάς του τη δυνατότητα να κάνει εκστρατεία για την παραμονή της χώρας του στην ΕΕ στο επικείμενο δημοψήφισμα, έκρινε η καγκελάριος της Γερμανίας Άγγελα Μέρκελ μετά την ολοκλήρωση του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου αργά το βράδυ της Παρασκευής.

«Πιστεύουμε ότι προσφέραμε στον Ντέιβιντ Κάμερον ένα πακέτο με το οποίο μπορεί να κάνει εκστρατεία στη Βρετανία ώστε η Βρετανία να παραμείνει εντός της Ευρωπαϊκής Ένωσης», είπε η Μέρκελ σε δημοσιογράφους μετά το τέλος της διήμερης συνόδου κορυφής, στην οποία κυριάρχησαν οι συζητήσεις για τις μεταρρυθμίσεις που αξίωνε το Λονδίνο.

Η συντηρητική Γερμανίδα καγκελάριος επισήμανε ακόμη πως η συμμετοχή μιας χώρας στην ΕΕ «είναι κάτι που έχει μεγάλη αξία», ειδικά σε μια περίοδο αναταραχής και αβεβαιότητας σε διεθνές επίπεδο και πρόσθεσε: «Εύχομαι τα καλύτερα στον Ντέιβιντ Κάμερον τις επόμενες εβδομάδες και τους επόμενους μήνες».

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης