Η ανεπανάληπτη περιπέτεια των 33 μεταλλωρύχων είναι ανεπιφύλακτα μια ένεση αισιοδοξίας για τη Χιλή, καθώς, επτά μήνες μετά από τον δολοφονικό σεισμό, έδειξε σε ολόκληρο τον κόσμο την ικανότητά της στην οργάνωση μιας υποδειγματικής επιχείρησης διάσωσης.

Η επιχείρηση Σαν Λορέντζο, από το όνομα του προστάτη των μεταλλωρύχων, αποτέλεσε υπόδειγμα της μηχανικής και της τεχνογνωσίας στον τομέα των ορυχείων και θα χρησιμεύσει ως παράδειγμα για καιρό στις ασκήσεις για επιχειρήσεις υπόγειας διάσωσης.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ο ηρωισμός των 33 μεταλλωρύχων, η αυταπάρνηση των διασωστών και η αλληλεγγύη διόρθωσαν την εικόνα της Χιλής, έπειτα από την καθυστερημένη αντίδραση στο τσουνάμι της 27ης Φεβρουαρίου και τις σκηνές λεηλασίας που ακολούθησαν.

Ο πρόεδρος της Χιλής, Σεμπάστιαν Πινιέρα, επιτυχημένος επιχειρηματίας, που αναζητούσε την ευκαιρία για να δώσει την εικόνα της αποτελεσματικής δραστηριοποίησης, βρήκε στο Σαν Χοσέ το ιδανικό πεδίο. Η δημοτικότητά του, δε, εκτοξεύτηκε στο 70%.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ωστόσο, το θαύμα στο ορυχείο έχει και μία αρνητική πλευρά. «Εάν ο κόσμος εντυπωσιάστηκε από τη διαχείριση της επιχείρησης διάσωσης και την υψηλού επιπέδου τεχνολογική ικανότητα της Χιλής, αναρωτήθηκε επίσης πώς στην ίδια αυτή χώρα μπορεί να υπάρχουν τόσο επισφαλείς συνθήκες εργασίας» λέει ο πολιτικός επιστήμονας του Πανεπιστημίου Ντιέγκο Πορτάλες του Σαντιάγκο, Πατρίσιο Νάβια.

Διαβάστε επίσης:
Campo Esperanza: H επόμενη ημέρα, 14 Οκτωβρίου 2010, 12:50

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης