Οι διαπραγματεύσεις με σκοπό να περισωθεί η διεθνής συμφωνία του 2015 για το πρόγραμμα πυρηνικής ενέργειας του Ιράν θα ξαναρχίσουν την 29η Νοεμβρίου στη Βιέννη, ανακοίνωσε χθες Τετάρτη ο επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας, ο Τζουζέπ Μπορέλ.
«Η συνάντηση της Κοινής Επιτροπής θα γίνει με φυσική παρουσία την 29η Νοεμβρίου στη Βιέννη. Θα προεδρεύσει, εξ ονόματος του Ύπατου Εκπροσώπου της ΕΕ, του Τζουζέπ Μπορέλ, ο αναπληρωτής γενικός γραμματέας της Ευρωπαϊκής Υπηρεσίας Εξωτερικών Δράσης, ο Ενρίκε Μόρα. Θα συμμετάσχουν αντιπρόσωποι της Κίνας, της Γαλλίας, της Γερμανίας, της Ρωσίας, του Ηνωμένου Βασιλείου και του Ιράν», εξήγησε.
Θα συνεχιστούν οι συνομιλίες για την «προοπτική της πιθανής επανόδου των ΗΠΑ στο ΚΟΣΔ (σ.σ. Κοινό Ολοκληρωμένο Σχέδιο Δράσης, η επίσημη ονομασία της συμφωνίας) και για τον τρόπο να εξασφαλιστεί η πλήρης και αποτελεσματική τήρηση της συμφωνίας από όλα τα μέρη», πρόσθεσε ο κ. Μπορέλ.
«Κατά τη διάρκεια τηλεφωνικής συνδιάλεξης με τον Ενρίκε Μόρα, συμφωνήσαμε να εγκαινιάσουμε διαπραγματεύσεις για την άρση των παράνομων και απάνθρωπων κυρώσεων (σ.σ. σε βάρος του Ιράν) την 29η Νοεμβρίου στη Βιέννη», ανέφερε από την πλευρά του μέσω Twitter ο υφυπουργός Εξωτερικών του Ιράν και διαπραγματευτής για το ζήτημα του προγράμματος πυρηνικής ενέργειας της Ισλαμικής Δημοκρατίας, ο Αλί Μπαγερί Κανί.
Είναι εφικτή «γρήγορα» η επίτευξη συμβιβασμού για να σωθεί το ΚΟΣΔ, υπό τον όρο ότι η Τεχεράνη είναι «σοβαρή» και θα επιδείξει καλή πρόθεση, έκρινε η αμερικανική διπλωματία. Οι ΗΠΑ συμμετέχουν στις συνομιλίες εκ του σύνεγγυς.
Το Ιράν ανέφερε στα τέλη Οκτωβρίου πως είναι διατεθειμένο να συνεχίσει τις διαπραγματεύσεις στη Βιέννη έπειτα από συνάντηση του υφυπουργού Μπαγερί Κανί και του ευρωπαίου διαπραγματευτή Μόρα.
Η συμφωνία των μεγάλων δυνάμεων και της Τεχεράνης στη Βιέννη προσέφερε στο Ιράν ελάφρυνση των κυρώσεων χωρών της Δύσης και του ΟΗΕ με αντάλλαγμα τη δέσμευση της Τεχεράνης να μην επιδιώξει την απόκτηση πυρηνικού οπλοστασίου και να περιορίσει δραστικά τις δραστηριότητές της στο πεδίο της πυρηνικής ενέργειας.
Αλλά η απόφαση του πρώην προέδρου των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ να αποσύρει την Ουάσινγκτον μονομερώς και να επιβάλει όχι μόνο τις προηγούμενες κυρώσεις αλλά και νέες οδήγησε το Ιράν να αρχίσει από τον Μάιο του 2019 να εγκαταλείπει την τήρηση πολλών περιορισμών στο πρόγραμμα πυρηνικής ενέργειας της χώρας που προέβλεπε το ΚΟΣΔ.
Οι μεγάλες δυνάμεις πίεζαν το τελευταίο διάστημα το Ιράν για να οριστεί ημερομηνία για την επανέναρξη των διαπραγματεύσεων, που ανεστάλησαν λίγο προτού διεξαχθούν οι προεδρικές εκλογές στην Ισλαμική Δημοκρατία.