Ο πρωθυπουργός του Ιράκ Χάιντερ αλ Αμπάντι, συνοδευόμενος από μεγάλη κυβερνητική αντιπροσωπεία, έφτασε το βράδυ του Σαββάτου στην πρωτεύουσα της Σαουδικής Αραβίας, καθώς οι σχέσεις ανάμεσα στις δύο γειτονικές αραβικές χώρες αναθερμαίνονται εσχάτως.

Το ταξίδι του συμπίπτει με την επίσκεψη του σαουδάραβα υπουργού Ενέργειας Χάλεντ αλ Φάλα στη Βαγδάτη, όπου εκφράστηκε υπέρ της «ενίσχυσης της συνεργασίας» σε διμερές επίπεδο.
Η Σαουδική Αραβία είχε διακόψει τις διπλωματικές της σχέσεις με το καθεστώς του Σαντάμ Χουσέιν το 1990, μετά την ιρακινή εισβολή στο Κουβέιτ.

Μετά την επέμβαση των ΗΠΑ στο Ιράκ το 2003, η οποία οδήγησε στην πτώση του ιρακινού δικτάτορα, οι σχέσεις ανάμεσα στο Ριάντ και τη Βαγδάτη υπήρξαν δύσκολες, καθώς οι ιρακινές κυβερνήσεις κυριαρχούνταν από τους σιίτες και διατηρούσαν στενή σχέση με το Ιράν.

Όμως η πρόσφατη ανταλλαγή επισκέψεων αξιωματούχων των δύο χωρών στη Βαγδάτη και στο Ριάντ, το γεγονός ότι άνοιξε ξανά για πρώτη φορά έπειτα από 27 χρόνια μια συνοριακή διέλευση και το ότι αποκαταστάθηκε μια αεροπορική σύνδεση ανάμεσα στις δύο πρωτεύουσες δείχνουν ότι η προσέγγιση επιταχύνεται.

Ο Χάιντερ αλ Αμπάντι θα συμμετάσχει σήμερα στο Ριάντ μαζί με δέκα μέλη της κυβέρνησής του σε μια συνάντηση της Επιτροπής Συντονισμού Σαουδικής Αραβίας-Ιράκ, διευκρίνισε ο ιρακινός πρεσβευτής στο Ριάντ, ο Ρόσντι αλ Άνι.

Αυτή η μικτή επιτροπή δημιουργήθηκε τον Αύγουστο από τις δύο χώρες-μέλη του Οργανισμού Πετρελαιοεξαγωγικών Κρατών (ΟΠΕΚ), οι οποίες πλήττονται από την πτώση των τιμών του πετρελαίου στις αγορές μετά το 2014.

Ο Αμπάντι πρόκειται κατόπιν να ταξιδέψει στην Ιορδανία και στην Αίγυπτο, όπως δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο ο Χάινταρ Χαμάντα, επικεφαλής του γραφείου Τύπου του ιρακινού πρωθυπουργού, για συζητήσεις που θα επικεντρωθούν κυρίως στη μελλοντική δαπανηρή ανοικοδόμηση του Ιράκ.
Οι ιρακινές δυνάμεις προσπαθούν να εκδιώξουν την οργάνωση Ισλαμικό Κράτος (ΙΚ) από τους τελευταίους θύλακες που απομένουν στα χέρια των τζιχαντιστών, οι οποίοι το 2014 είχαν καταλάβει μεγάλο μέρος της ιρακινής επικράτειας εξαπολύοντας μια επίθεση-αστραπή.

Ορισμένες πόλεις, όπως το δεύτερο μεγαλύτερο αστικό κέντρο του Ιράκ, η Μοσούλη (βόρεια), που ανακαταλήφθηκε τον Ιούλιο από τις ομοσπονδιακές δυνάμεις, έχουν υποστεί τεράστιες καταστροφές εξαιτίας των μαχών.

Κατά τη διάρκεια ομιλίας του στη Διεθνή Έκθεση της Βαγδάτης, ο σαουδάραβας υπουργός Ενέργειας εξήρε «το νέο Ιράκ», που εισέρχεται «στον φιλόδοξο δρόμο προς την ευημερία και την ανάπτυξη» ενώ «ενισχύει τις σχέσεις του με τον κόσμο».