Περισσότεροι από ένα εκατομμύριο πρόσφυγες και μετανάστες πέρασαν στην Ευρώπη το 2015 σε σύγκριση με τους 280.000 του προηγούμενου χρόνου.

Αλλά καθώς κορυφώνεται η κρίση, εξαναγκασμένοι από τον πόλεμο στη Συρία, την πολεμική ατμόσφαιρα και την τρομοκρατία σε Ιράκ και Αφγανιστάν και τις άθλιες οικονομικές συνθήκες σε χώρες όπως η Ερυθραία, το Μαρόκο ή τη Σομαλία, εξαναγκάζουν τους ανθρώπους να αναζητήσουν πιο ανθρώπινες συνθήκες διαβίωσης, κυρίως σε χώρες όπως η Γερμανία ή η Σκανδιναβία, όπου ίσχυαν -τουλάχιστον ως τώρα- συνθήκες πρόνοιας.

Ωστόσο η αύξηση του προσφυγικού και μεταναστευτικού κύματος, προς τις χώρες αυτές, προκάλεσε αλλαγή άρδην του κλίματος. Έτσι ευνοήθηκε το κλείσιμο του «βαλκανικού διαδρόμου», από χώρες όπως η πΓΔΜ ή η Ουγγαρία πχ που δεν είχαν να φοβηθούν από ενδεχόμενη φιλοξενία προσφύγων που ουδέποτε είχαν εκφράσει την επιθυμία να παραμείνουν στις χώρες αυτές.

Στην προσπάθεια επίλυσης της προσφυγικής κρίσης, η πολιτισμένη ΕΕ αποφάσισε την επαναπροώθηση των προσφύγων και των μεταναστών πάλι πίσω όχι όμως στο «νταμάκι ένα», αλλά στην Τουρκία, αποκαλώντας την «ασφαλή χώρα».

Προς τούτο μάλιστα ενέκριναν κι ένα όχι τόσο ευκαταφρόνητο ποσό αρκετών δισεκατομμυρίων ευρώ.
Φανταστείτε όμως την διαδικασία των ανθρώπων που με τόσους κινδύνους και έξοδα προσπάθησαν να περάσουν στον «πολιτισμό» να βλέπουν ότι πρέπει να γυρίσουν πίσω από εκεί που ήθελαν να ξεφύγουν.

Πόση βία θα απαιτηθεί;

Διεθνής Αμνηστία: Η Τουρκία δεν είναι ασφαλής τρίτη χώρα

H Amnesty International όμως σε αποκαλυπτική έκθεσή της κατηγορεί την Τουρκία ότι από τον Ιανουάριο στέλνει συστηματικά πίσω στη Συρία, με τη βία, πρόσφυγες χωρίς να έχουν κάνει αίτηση για άσυλο.

Σύμφωνα με έκθεση της διεθνούς οργάνωσης προστασίας των ανθρωπίνων δικαιωμάτων που δημοσιοποιήθηκε στο Βερολίνο, ο ακριβής αριθμός των αναγκαστικών επαναπροωθήσεων δεν είναι γνωστός, υπολογίζεται όμως σε χιλιάδες.

«Σε μια περίπτωση η Άγκυρα επαναπροώθησε με τη βία τρία παιδιά χωρίς γονείς στη Συρία, σε μια άλλη περίπτωση μια γυναίκα οκτώ μηνών έγκυο» αναφέρει η Μαρί Λούκας, εμπειρογνώμων της οργάνωσης για την Τουρκία.

«Άνδρες, γυναίκες, παιδιά σε ομάδες των εκατό στέλνονται πίσω στη Συρία», πρόσθεσε η ίδια.
Έρευνες στα νότια σύνορα της χώρας οδήγησαν στο συμπέρασμα ότι η Τουρκία δεν είναι ασφαλής τρίτη χώρα, αναφέρεται στην έκθεση.

Τα κράτη – μέλη της ΕΕ οφείλουν να ζητήσουν από την Τουρκία να εγγυηθεί την προστασία στους πρόσφυγες και να σταματήσουν τις παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Μέχρι τότε η ΕΕ δεν θα πρέπει να επαναπροωθεί χωρίς ενδοιασμούς πρόσφυγες από την Ελλάδα προς την Τουρκία, αναφέρεται στην έκθεση της Amnesty International.

«Τιμωρούνται 3 φορές»

Σύμφωνα με το γερμανικό ειδησεογραφικό πρακτορείο dpa, οι παραλιακές τουρκικές πόλεις Τσεσμέ και Ντικιλί, απέναντι από τη Χίο και τη Μυτιλήνη, θα δεχθούν τους πρώτους 500 πρόσφυγες από την Ελλάδα.
Πρόκειται για Σύρους, Πακιστανούς και Αφγανούς που δεν έχουν κάνει αίτηση για άσυλο στην Ελλάδα.

Το τρίτο σημείο επαναπροώθησης βρίσκεται στον Έβρο, στη μεθοριακή διάβαση Κήποι – Ipsala. Σύμφωνα με πηγές από την Κομισιόν παράλληλα με την επαναπροώθηση των προσφύγων, θα ξεκινήσει η διαδικασία μεταφοράς ισάριθμων Σύρων προσφύγων από την Τουρκία σε χώρες της ΕΕ.

Ο Φιλίπ Λεκλέρ, εκπρόσωπος στην Αθήνα του ύπατου αρμοστή του ΟΗΕ για τους πρόσφυγες, δήλωσε στο dpa ότι θα είναι εξαιρετικά προσεκτικός ώστε να μην επιστρέψει στην Τουρκία κανένας πρόσφυγας που να μην του δόθηκε η δυνατότητα να ζητήσει άσυλο στην Ελλάδα.

Ο δήμαρχος της Μυτιλήνης Σπύρος Γαληνός είπε στο γερμανικό ειδησεογραφικό πρακτορείο: «Αυτοί οι άνθρωποι τιμωρούνται τρεις φορές: την πρώτη από τον πόλεμο, τη δεύτερη από την επικίνδυνη φυγή τους προς την Ελλάδα και τώρα με την επαναπροώθησή τους».

ΠΓΔΜ: «Ο ύποπτος συνοριοφύλακας της Ευρώπης»

Παρά το γεγονός ότι η συμφωνία μεταξύ ΕΕ και Τουρκίας για τη διαχείριση της προσφυγικής κρίσης έχει τεθεί επίσημα σε ισχύ, η εφαρμογή της καθίσταται εκ των πραγμάτων δύσκολη.

Όπως σημειώνει η ιστοσελίδα tagesschau.de του πρώτου καναλιού της γερμανικής δημόσιας τηλεόρασης:
«Παρά την απειλή της αναγκαστικής απέλασης εξακολουθούν να πηγαίνουν πολλοί πρόσφυγες στην Ελλάδα. Περισσότεροι από 50.000 άνθρωποι βρίσκονται ήδη στη χώρα, εκ των οποίων 13.000 στην Ειδομένη – ένα νέο ρεκόρ.

Η κυβέρνηση στην Αθήνα αναμένει τους 4.000 ειδικούς σε ζητήματα ασύλου από άλλες χώρες της ΕΕ που της έχουν υποσχεθεί. Οι πρώτοι Τούρκοι υπάλληλοι έχουν ήδη φτάσει σε ελληνικά νησιά».

Όπως σημειώνει ρεπορτάζ της Berliner Zeitung, «η Γερμανία και 19 ακόμη κράτη μέλη της ΕΕ θέλουν να ξεκινήσουν ταχύτατα την εφαρμογή των συμφωνιών της Συνόδου Κορυφής της ΕΕ με την Τουρκία». Η εφημερίδα του Βερολίνου επικαλείται δηλώσεις του Γερμανού κυβερνητικού εκπροσώπου Στέφεν Ζάιμπερτ, σύμφωνα με τις οποίες «26 από τα 28 κράτη μέλη εκδήλωσαν την προθυμία τους για συμβιβασμό. Μόνον η Τσεχία και η Ουγγαρία αρνήθηκαν».

Η Γερμανία προτίθεται να διευκολύνει τη διαδικασία εφαρμογής της συμφωνίας για το προσφυγικό προσφέροντας έως 200 αστυνομικούς και 100 ειδικούς για την εξέταση αιτήσεων ασύλου από την Ομοσπονδιακή Υπηρεσία για τη Μετανάστευση και το Άσυλο (BAMF), οι οποίοι πρόκειται να σταλούν στην Ελλάδα, σημειώνει η γερμανική εφημερίδα, τονίζοντας ότι το προσωπικό αυτό έχει ήδη «πακετάρει βαλίτσες».

Η Neue Zürcher Zeitung της Ζυρίχης εστιάζει στον ρόλο που έχει αναλάβει η ΠΓΔΜ στη διαδικασία σφραγίσματος του λεγόμενου βαλκανικού διαδρόμου των προσφύγων που θέλουν να φτάσουν στην κεντρική Ευρώπη.

Η ελβετική εφημερίδα χαρακτηρίζει την ΠΓΔΜ «ύποπτο συνοριοφύλακα της Ευρώπης» και σχολιάζει ότι «ο ρόλος του φύλακα του βαλκανικού διαδρόμου που έχει αναλάβει βοηθά τη διεφθαρμένη ελίτ της ΠΓΔΜ. Την ώρα που παρουσιάζεται ως εταίρος στο εξωτερικό, εντός των συνόρων παρεμποδίζει τις μεταρρυθμίσεις και τη διαλεύκανση ενός γιγάντιου σκανδάλου». H Neue Zürcher Zeitung κάνει λόγο για «σύστημα Γκρούεφσκι», από το όνομα του πρωθυπουργού της ΠΓΔΜ, και σημειώνει: «Οι εθνοσυντηρητικοί στην ΠΓΔΜ παλεύουν με νύχια, δόντια και βρώμικα τρικ για την διατήρηση της εξουσίας».

Πηγή: Deutsche Welle / Dpa / afp
Σύνταξη: Κ. Μπετινάκης