Μία αναχρονιστική μέθοδο εκτέλεσης, η οποία έχει εγκαταλειφθεί εδώ και δεκαετίες στις Ηνωμένες Πολιτείες, πλην όμως είναι «ασφαλής» και «ανώδυνη» κατά τους υποστηρικτές της, σκέφτεται να επαναφέρει η Οκλαχόμα. Ο θαλάμος αερίων αποτελεί μέχρι στιγμής την επικρατέστερη «εναλλακτική λύση», εάν η εκτέλεση με θανατηφόρα ένεση κριθεί αντισυνταγματική ή η Οκλαχόμα δεν έχει πρόσβαση στο… θανατηφόρο κοκτέιλ.

Άνευ συζήτησης, η Δικαστική Επιτροπή της Γερουσίας ψήφισε την Τρίτη (με ψήφους 9-0) υπέρ της έγκρισης της «υποξίας του αζώτου», η οποία επιφέρει τον θάνατο από έλλειψη παροχής οξυγόνου στο αίμα. Ενα παρόμοιο νομοσχέδιο πέρασε αργότερα σε νέα ψηφοφορία με ψήφους 7-2, επίσης χωρίς να προηγηθεί συζήτηση.

«Πρόκειται για μία μέθοδο, η οποία έχει αναγνωριστεί ως πιο ανθρώπινη από όσους αντιτίθενται στη θανατική ποινή», ήταν το επιχείρημα του ρεπουμπλικανού γερουσιαστή και επικεφαλής της Επιτροπής της Γερουσίας Αντονι Σάικς. «Προκαλεί απώλεια των αισθήσεων πολύ γρήγορα και σχεδόν ταυτόχρονα επέρχεται και ο θάνατος», πρόσθεσε.

Το νομοσχέδιο έρχεται σε μία περίοδο αναστολής των εκτελέσεων στην Οκλαχόμα, στο πλαίσιο αναθεώρησης της θανατηφόρας ένεσης από το Ανώτατο Δικαστήριο των ΗΠΑ. Πέρσι, δύο θανατοποινίτες βρήκαν βασανιστικό θάνατο – και όχι «ανθρώπινο», βάσει των θεμελιωδών κριτηρίων των ΗΠΑ – αρκετή ώρα αφότου τους χορηγήθηκε το θανατηφόρο κοκτέιλ.

Βάσει της ισχύουσας νομοθεσίας στην Οκλαχόμα, εάν η θανατηφόρα ένεση κριθεί αντισυνταγματική, η πολιτεία θα μπορεί να εφαρμόσει είτε την ηλεκτρική καρέκλα είτε το εκτελεστικό απόσπασμα – γεγονός που κάνει την «υποξία του αζώτου» (κάτι παρόμοιο με αυτό που μπορεί να συμβεί σε δύτες ή πιλότους σε πολύ υψηλά υψόμετρα) να φαντάζει όντως ως εναλλακτική λύση.

Χρησιμοποιώντας μάλιστα τους πιλότους ως επιχείρημα, ο ρεπουμπλικανός Μάικ Κρίστιαν επιχείρησε να πείσει υπέρ της έγκρισης της μεθόδου υποστηρίζοντας ότι η εισπνοή αζώτου προκαλεί απλώς μία αίσθηση ήπιας δηλητηρίασης πριν από την οριστική απώλεια των αισθήσεων, «ένα αίσθημα ευφορίας». Και προκειμένου να μη σπαταληθεί δημόσιο χρήμα, (σ.σ. το κόστος του θαλάμου εκτιμάται γύρω στα 300.000 δολάρια) ο Κρίστιαν είχε μία ακόμη πρόταση: να χρησιμοποιείται μάσκα ή… σακούλα στο κεφάλι του θανατοποινίτη.