Την επαναφορά της θανατικής ποινής αποφάσισε η νέα κυβέρνηση του Πακιστάν, σε μία κίνηση η οποία επικρίνεται ήδη από διεθνείς οργανώσεις για τα ανθρώπινα δικαιώματα ως «απάνθρωπη» και «οπισθοδρομική».

Σύμφωνα με το Reuters, περισσότεροι από 8.000 άνθρωποι, οι οποίοι παραμένουν στις φυλακές του Πακιστάν, είναι καταδικασμένοι σε θάνατο.

Περισσότερες από 150 χώρες ανά τον κόσμο έχουν είτε καταργήσει τη θανατική ποινή ή έχουν σταματήσει να την εφαρμόζουν στην πράξη, με την επαναφορά της να είναι ιδιαίτερα σπάνια.

Το μορατόριουμ στην εφαρμογή της εσχάτης των ποινών είχε τεθεί στο Πακιστάν το 2008 και έληξε στις 30 Ιουνίου 2013.

«Η παρούσα κυβέρνηση δεν προτίθεται να το επεκτείνει», τόνισε ο Ομάρ Χαμίντ Χαν, εκπρόσωπος Τύπου του υπουργείου Εσωτερικών της χώρας.

Ο πρόεδρος του Πακιστάν πρέπει να δώσει την έγκρισή του για κάθε εκτέλεση, η οποία εκτελείται συνήθως με απαγχονισμό.

Ο κ. Χαν σημείωσε ότι η βούληση της κυβέρνησης του νέου πρωθυπουργού, Ναουάζ Σαρίφ, είναι να προχωρήσουν οι εκτελέσεις όλων των θανατοποινιτών, εκτός από εκείνους οι οποίοι θα λάβουν χάρη για ανθρωπιστικούς λόγους.

«Όσο η θανατική ποινή βρίσκεται σε ισχύ, η πιθανότητα της εκτέλεσης αθώων δεν μπορεί ποτέ να αποκλειστεί», αναφέρει σε δήλωσή της η Διεθνής Αμνηστία.

Επιμέλεια: Παναγιώτης Βλαχουτσάκος