«Καλώς ορίσατε στην Τουρκία» έγραφε το τεράστιο αερόστατο που πετούσε πάνω από τον ουρανό του Εθνικού Πάρκου του Γκιορεμέ της Καππαδοκίας, ενώ από το καλάθι του έπεφταν κόκκινα τριαντάφυλλα.

Το τιμώμενο πρόσωπο ήταν η Γερμανίδα καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ, η οποία σήμερα νωρίς το πρωί συνοδευόμενη από τον Τούρκο υπουργό Πολιτισμού πραγματοποίησε μια επίσκεψη-αστραπή στη λεγόμενη Σκοτεινή Εκκλησιά στο Κόραμα της Καππαδοκίας, μια μοναδική βυζαντινή εκκλησία λαξευμένη στον βράχο που, όπως είπε η κα Μέρκελ, πάντα ήθελε να επισκεφθεί.

Ήδη όμως οι επαφές για τη Μέρκελ είχαν προηγηθεί της επίσκεψης στην Καππαδοκία, όταν χθες αμέσως μετά την άφιξή της στην Τουρκία επισκέφθηκε τους Γερμανούς στρατιώτες που βρίσκονται στη βάση των αντιαεροπορικών συστημάτων «Πάτριοτ» στην περιοχή Καχραμανμαράς κοντά στα σύνορα με τη Συρία, όπου και ενημερώθηκε από τον Γερμανό διοικητή της μονάδας Μάρκους Έλλερμαν.

Συνομιλίες με Γκιουλ και Ερντογάν

Σήμερα, έπειτα από συνάντηση με τον πρόεδρο Γκιουλ για μεσημεριανό γεύμα στο Προεδρικό Μέγαρο, θα γίνει η επίσημη υποδοχή της καγκελαρίου από τον πρωθυπουργό Ερντογάν στο πρωθυπουργικό μέγαρο και στη συνέχεια οι δυο τους θα παραθέσουν κοινή συνέντευξη Τύπου. Κατόπιν, θα συναντηθούν με εκπροσώπους των θρησκευτικών κοινοτήτων της Τουρκίας, μεταξύ των οποίων και ο Οικουμενικός Πατριάρχης κ. Βαρθολομαίος. Τέλος, η κα Μέρκελ θα πάρει μέρος σε μεγάλο διμερές οικονομικό φόρουμ μαζί με τον Τούρκο υπουργό Οικονομίας Ζαφέρ Τσαγλαγιάν.

Η Άγκυρα προσδίδει ιδιαίτερη σημασία στην επίσκεψη της Γερμανίδας καγκελαρίου. Η κα Μέρκελ εκπροσωπεί την ηγέτιδα χώρα της Ε.Ε., αν και η ίδια δηλώνει ότι διατηρεί τις επιφυλάξεις της για την ένταξη της Τουρκίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Σε πρόσφατη συνέντευξή της, όμως, καλλιέργησε ελπίδες στην Άγκυρα λέγοντας ότι είναι ανοικτή για μια νέα αρχή στις συνομιλίες Τουρκίας – Ε.Ε., οι οποίες ουσιαστικά έχουν παγώσει.

Πιο σημαντικό θέμα στις διμερείς συνομιλίες είναι αυτό της Συρίας, καθώς η Δύση θεωρεί ότι το τέλος του καθεστώτος Άσαντ είναι κοντά. Κάτι τέτοιο αναβαθμίζει την Τουρκία ως έναν ισχυρό στρατηγικό αλλά και οικονομικό παίκτη στην περιοχή, με τον οποίο οι Γερμανοί προφανώς θα ήθελαν να συνεργαστούν στενότερα.

Πηγή: Deutsche Welle