Ρεπορτάζ: Χρήστος Μαζάνης
Στην Ουκρανία εντοπίστηκε, έπειτα από χρόνια ερευνών, ο Νο1 καταζητούμενος του FBI για κυβερνοεγκλήματα, Evgeniy Mikhailovich Bogachev.
Πρόκειται για χάκερ ο οποίος ευθύνεται μεταξύ άλλων και για τον περιβόητο ιό της Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος ή «ιό της αστυνομίας», ο οποίος εμφανίστηκε στην Ελλάδα το 2012 και ανάγκασε χιλιάδες Έλληνες να πληρώσουν προκειμένου να απαλλαχτούν από το κακόβουλο λογισμικό.
O Bogachev μεταξύ άλλων έχει φτιάξει και το κακόβουλο λογισμικό «Ζεύς» Ο συγκεκριμένος κυβερνοεγκληματίας είναι και ο εφευρέτης ενός κακόβουλου λογισμικού το οποίο είναι γνωστό παγκοσμίως ως «Ζεύς» με εκατοντάδες χιλιάδες θύματα σε όλον τον πλανήτη.
Το λογισμικό αυτό έχει την ικανότητα να κλέβει τραπεζικούς λογαριασμούς, και κωδικούς. Σύμφωνα με το FBI, ο Bogachev χρησιμοποιεί τα ψευδώνυμα «lucky12345», «slavik» και «Pollingsoon».
Ο ίδιος μαζί με την ομάδα του έχουν διανέμει εκατομμύρια spam σε ηλεκτρονικούς υπολογιστές και ιστοσελίδες.
Από τον Σεπτέμβριο του 2011, το FBI άρχισε να ερευνά μια τροποποιημένη εκδοχή του «Ζεύς Trojan», την οποία κατασκεύασε ο Bogachev, γνωστή ως «GameOver Zeus» (Goz). Πιστεύεται ότι το συγκεκριμένο λογισμικό είναι υπεύθυνο για περισσότερες από ένα εκατομμύριο μολύνσεις υπολογιστών με αποτέλεσμα οι οικονομικές απώλειες να αγγίζουν τα 100 εκατομμύρια δολάρια.
H αμερικανική κυβέρνηση τον έχει επικηρύξει για 3 εκατ. δολάρια σε όποιον τον παραδώσει.
Ο εντοπισμός και η εμπλοκή με τις Ρωσικές υπηρεσίες
Οι Ρώσοι αρνούνται να τον εκδώσουν και δεν συνεργάζονται με το FBI Στο κυνήγι του χάκερ έχουν εμπλακεί εκτός από το FBI, η Interpol αλλά και η Δίωξη Ηλεκτρονικού Εγκλήματος στην Ελλάδα. Τα ηλεκτρονικά και ψηφιακά ίχνη οδήγησαν τους ειδικούς κατά του κυβερνοεγκλήματος αρχικά σε χώρες της πρώην Σοβιετικής Ένωσης, για να τον εντοπίσουν τελικά στην Ουκρανία. Οι ρώσικες αρχές όμως οι οποίες έχουν πρόσβαση στην συγκεκριμένη περιοχή που εντοπίστηκε δεν συνεργάζονται, προκειμένου να τον εκδώσουν.
Πώς δρα ο ιός
Ο «ιός της αστυνομίας» θεωρείται από τους ειδικούς είναι ένας από τους πιο ύπουλους ιούς στο διαδίκτυο, καθώς τρομοκρατεί τους χρήστες πως δήθεν έχουν μπλεξίματα με τον νόμο, εκβιάζοντάς τους να στείλουν χρήματα στους δημιουργούς του.
(ιός της Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος)
Στην Ελλάδα έχει απειλήσει χιλιάδες χρήστες υπολογιστών ζητώντας λύτρα με τη μορφή ψεύτικου προστίμου λόγο παράνομης χρήσης του υπολογιστή.
Εξαιρετικό ενδιαφέρον έχει το γεγονός ότι στη χώρα μας έχει εντοπιστεί παράλληλα και μια νέα έκδοση του «ιού της αστυνομίας» (FBI VIRUS) ο οποίος κλειδώνει το πρόγραμμα περιήγησης και προσπαθεί να παραπλανήσει αθώους χρήστες ζητώντας λύτρα, που αγγίζουν και τα 5.000 ευρώ.
(FBI VIRUS)
Χιλιάδες Έλληνες πλήρωσαν 100 ευρώ έκαστος στη συμμορία του χάκερ
Ο ιός ransomware ή διαφορετικά «ιός των 100 ευρώ», όπως ονομάστηκε στη χώρα μας, παρουσίασε έξαρση τόσο στην Ελλάδα, όσο και στον υπόλοιπο κόσμο.
Εμφανίζεται στον ηλεκτρονικό υπολογιστή, ως μήνυμα της Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος, η οποία ζητά από τους χρήστες την καταβολή προστίμου ύψους 100 ευρώ μέσω προπληρωμένης κάρτας.
(ιός της Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος)
Από Έλληνες χρήστες έχει αποσπάσει 12 εκατ. ευρώ Για τον λόγο αυτό, η δίωξη εξέδωσε ανακοίνωση, μέσω της οποίας συμβουλεύει τους πολίτες για τις κινήσεις που πρέπει να ακολουθήσουν σε περίπτωση που το κακόβουλο λογισμικό εμφανιστεί στον υπολογιστή τους.
Σύμφωνα με ειδικούς κατά του κυβερνοεγκλήματος, εκτιμάται ότι χρήστες υπολογιστών στην Ελλάδα έχουν πληρώσει μέχρι σήμερα συνολικά 8 εκατ. ευρώ στη συμμορία του Bogachev μόνο για τον συγκεκριμένο ιό. Για τον μεταλλαγμένο 4 εκατ. ευρώ, ενώ στην Ευρώπη γενικά τα ποσό αγγίζει τα 70 εκατ. ευρώ.
(Οι top καταζητούμενοι από το FBI για κυβερνοεγκλήματα)
Η ανακοίνωση της Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος :
«Η Υπηρεσία Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος, ενημερώνει τους πολίτες ότι το κακόβουλο λογισμικό, με την ονομασία «Ransomware» ή κοινώς «ιός των 100 ευρώ», που εξακολουθεί να εμφανίζεται στο διαδίκτυο, παρουσιάζει το τελευταίο χρονικό διάστημα έξαρση σε πολλές χώρες, όπως και στη χώρα μας.Υπενθυμίζεται ότι το παραπάνω λογισμικό έχει ως στόχο να αποσπάσει χρήματα από τους χρήστες του διαδικτύου, «μολύνοντας – παίρνοντας» τον έλεγχο των ηλεκτρονικών υπολογιστών τους.
Ο συνηθέστερος τρόπος δράσης του, είναι το «μπλοκάρισμα» της λειτουργίας του ηλεκτρονικού υπολογιστή, ενώ έχουν αναφερθεί και άλλοι τρόποι δράσης, όπως η κρυπτογράφηση αρχείων.
Το συγκεκριμένο λογισμικό εμφανίζει μήνυμα στον χρήστη, το οποίο αναφέρει (στην ελληνική του έκδοση) ότι ο υπολογιστής του έχει κλειδωθεί από την Ελληνική Αστυνομία και τη Δίωξη Ηλεκτρονικού Εγκλήματος, λόγω παράνομης δραστηριότητας. Επιπλέον αναφέρει ότι για το «ξεκλείδωμα» απαιτείται χρηματικό ποσό (συνήθως 100 ευρώ), το οποίο θα πρέπει να καταβληθεί μέσω καρτών πληρωμής, όπως PaySafe ή Ukash.
Παρακαλούνται οι χρήστες του διαδικτύου να μην πείθονται από τέτοιου είδους μηνύματα και να μην προβαίνουν σε καταβολή χρημάτων – πληρωμές. Αντίθετα, ενδείκνυται να τερματίζεται η λειτουργία του ηλεκτρονικού υπολογιστή και να ζητείται η βοήθεια τεχνικού, για την απομάκρυνση του κακόβολου λογισμικού.
Είναι αυτονόητο ότι η Ελληνική Αστυνομία, σε καμία περίπτωση, δεν ζητάει πληρωμή προστίμου ή προστίμων τέτοιας μορφής, από τους πολίτες, οι οποίοι θα πρέπει να είναι ιδιαιτέρα προσεκτικοί για την αποφυγή εξαπάτησής τους.Ενδεικτικές οδηγίες της Υπηρεσίας Οικονομικής Αστυνομίας & Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος για την εκκίνηση του υπολογιστή όταν έχει μολυνθεί από το κακόβουλο λογισμικό Ransomware».
Από την αρχή οι έρευνες στρέφονταν προς την Ουκρανία
Εξαιρετικό ενδιαφέρον έχει το γεγονός ότι μετά τη διαδικτυακή αστυνομική έρευνα αλλά και ψηφιακή ανάλυση των στοιχείων που διενήργησαν εξειδικευμένα στελέχη της Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος,σε συνεργασία με άλλες υπηρεσίες του εξωτερικού, υποβλήθηκαν δικογραφίες. Όλες συνηγορούν πως ο δράστης είναι ο καταζητούμενος.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:
Hackers προσπαθούν να διαμοιράσουν κακόβουλο λογισμικό μέσω ενός κλώνου του Pirate Bay
Ότι ανεβαίνει στο Διαδίκτυο, μένει εκεί για πάντα
CNN: Ρώσοι χάκερ «χτύπησαν» τον Λευκό Οίκο
Χάκερ του Ισλαμικού Χαλιφάτου “παρέλυσαν” το γαλλικό δίκτυο TV5 Monde