Αλλάζει μέρα με την ημέρα η γνώμη των ειδικών που ασχολούνται με την πορεία των εμβολιασμών στις ΗΠΑ σχετικά με την πραγματική αποτελεσματικότητα του εμβολίου AstraZeneca.
Συγκεκριμένα ανώτεροι αξιωματούχοι στις ΗΠΑ ανακοίνωσαν πως τα αποτελέσματα που έδωσε στη δημοσιότητα η βρετανοσουηδική εταιρεία σχετικά με τις κλινικές δοκιμές είναι «χρονικά ξεπερασμένα» και άρα δεν απηχούν την πραγματικότητα.
Τα πράγματα έγιναν σοβαρά από τη στιγμή που η AstraZeneca μόλις πριν από 48 ώρες ανακοίνωσε επίσημα
Δεν πρόκειται για μία απλή έκφραση γνώμης ή προσωπικό σχόλιο κάποιων ανεξάρτητων επιστημόνων σύμφωνα με τους οποίους υπάρχει πρόβλημα αποτελεσματικότητας του συγκεκριμένου εμβολίου. Οι Αμερικανοί αξιωματούχοι που προχώρησαν στην πρωτόγνωρη για τα αμερικανικά δεδομένα δήλωση, η οποία δημοσιοποιήθηκε τις πρώτες πρωινές ώρες της Τρίτης, είναι στελέχη του Εθνικού Ινστιτούτου Αλλεργιών και Λοιμωδών Νόσων, το οποίο έχει επιφορτιστεί για τη λεπτομερή και μόνιμη παρακολούθηση των κλινικών ερευνών, ως ανεξάρτητη επιτροπή από ειδικούς γιατρούς, υπό τον θεσμικό έλεγχο του Εθνικού Ινστιτούτου Υγείας.
Αυτό το θεσμικό σύμπλεγμα έχει οριστεί να παρακολουθεί επισταμένως τις κλινικές έρευνες της AstraZeneca στις ΗΠΑ. Είναι, λοιπόν, αυτή η θεσμική αρχή η οποία προειδοποίησε την αμερικανική κυβέρνηση, αλλά και την εταιρεία αργά το βράδυ της Δευτέρας πως υφίστανται σοβαροί «προβληματισμοί» σχετικά με την ανακοίνωση της βρετανοσουηδικής εταιρείας περί της αποτελεσματικότητας του εμβολίου της κατά του Covid-19.
Η παραπάνω θεσμική αρχή επιβάλλει στην AstraZeneca να συνεργαστεί άμεσα με την επιτροπή και το Ινστιτούτο το οποίο είναι υπεύθυνο να παρακολουθεί τις κλινικές μελέτες, προκειμένου να εξεταστεί και να επιβεβαιωθεί η αποτελεσματικότητα του εμβολίου με νέα δεδομένα, τα οποία θα διασφαλίζουν μία πιο αληθοφανή και κυρίως χρονικά ανανεωμένη προσέγγιση έτσι ώστε αυτά τα καινούρια στοιχεία να δημοσιοποιηθούν το γρηγορότερο δυνατό.
Είναι προφανές πως οι θεσμικές αρχές στις ΗΠΑ χρησιμοποιούν ένα λεξιλόγιο και μία ορολογία διά της οποίας αποφεύγεται προς στιγμή η ρήξη με τη βρετανοσουηδική εταιρεία AstraZeneca για ευνόητους λόγους και με δεδομένο ότι παγκοσμίως συνεχίζεται ο εμβολιασμός εκατομμυρίων ανθρώπων με αυτό το εμβόλιο. Ωστόσο οι αμερικανικές αρχές και κυρίως τα αμερικανικά ΜΜΕ δεν κρύβουν πως αυτή η διαδικασία που ακολουθείται εδώ και 48 ώρες με την AstraZeneca είναι πρωτόγνωρη για τα αμερικανικά υγειονομικά δεδομένα και δείχνει πως το πρόβλημα είναι σοβαρό.
Ας μη λησμονεί κανείς πως πίσω από τους θεσμούς που προαναφέρθηκαν κινείται θεσμικά και με αποφασιστικό ρόλο ο περίφημος δρ Φάουτσι, ο οποίος είναι και επιφορτισμένος από τη νέα αμερικανική διακυβέρνηση να παρακολουθεί ως «αφεντικό» τα θέματα που αφορούν στη διαχείριση της πανδημίας.
Είναι χαρακτηριστικό ότι ο δρ Έρικ Τοπόλ, ειδικός στις κλινικές έρευνες του Ινστιτούτου Scripps Research στο Σαν Ντιέγκο, ανακοίνωσε πως είναι εντελώς παράτυπο να βλέπει κανείς δημόσια ρήξη μεταξύ της θεσμικής αρχής που είναι υπεύθυνη να παρακολουθεί ιατρικές έρευνες με τον εκπρόσωπο της εταιρείας που διεξάγει τις έρευνες αυτές. Παραδοσιακά η σχέση των δύο αυτών πλευρών είναι τυπικά και ουσιαστικά πάρα πολύ στενή, γεγονός που σημαίνει ότι και οι δύο πρέπει να βρίσκονται σε συνεχή συνεννόηση και συνεργασία. «Δεν έχω δει ποτέ στο παρελθόν κάτι τέτοιο, είναι πάρα πολύ προβληματικό αυτό που συμβαίνει» δήλωσε ο Έρικ Τοπόλ.
Σημειώνεται ότι προ 48 ωρών η AstraZeneca ανακοίνωσε πως οι κλινικές της έρευνες στις ΗΠΑ διεξήχθησαν επί 32.000 συμμετεχόντων. Αυτό σημαίνει ότι πρόκειται για μία από τις μεγαλύτερες σε αριθμούς έρευνα που έχει πραγματοποιηθεί σε αυτόν τον τομέα.
Αν και δεν υπάρχει κλινική μελέτη που να διεξάγεται με ένα τόσο πολυπληθές δείγμα και η οποία να καταλήγει πως δεν υπάρχει καμία περίπτωση έστω και δευτερευόντων παρενεργειών από ένα σκεύασμα, η AstraZeneca εντούτοις έσπευσε να ανακοινώσει πως η συγκεκριμένη κλινική έρευνα κατέδειξε πως δεν υπάρχουν σοβαρά προβλήματα ασφαλείας (παρενέργειες) από το εμβόλιο. Αυτή η εμμονή της βρετανοσουηδικής εταιρείας σε θέματα ασφαλείας του εμβολίου προβληματίζει τους ειδικούς.
Επί της ουσίας τώρα και όπως επισημαίνει η New York Times, όλα αυτά τα νέα δεδομένα δεν πρόκειται να προκαλέσουν και πολλά προβλήματα στις ΗΠΑ, δεδομένου ότι το εμβόλιο της AstraZeneca δεν έχει ακόμη πάρει άδεια κυκλοφορίας και ούτως ή άλλως δεν θα ήταν προσιτό στους Αμερικανούς πολίτες πριν τον μήνα Μάιο. Όπως σημειώνουν ομοσπονδιακοί αξιωματούχοι, μέχρι τότε θα υπάρχουν υπεραρκετές δόσεις εμβολίων στις ΗΠΑ για να καλύψουν τις ανάγκες από σκευάσματα που έχουν ήδη αδειοδοτηθεί, δηλαδή αυτά των Pfizer-BioNTech, Moderna και Johnson & Johnson.