Την απόφαση του οίκου αξιολόγησης Standard & Poor’s να υποβαθμίσει την πιστοληπτική ικανότητα συνολικά εννέα χωρών της ευρωζώνης επέκριναν κορυφαίοι αξιωματούχοι της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Αφήνοντας αιχμές για παλαιότερη ανακοίνωση της S&P που είχε δημοσιοποιηθεί κατά λάθος την οποία αργότερα ανακάλεσε, ο Ευρωπαίος επίτροπος Οικονομικών και Νομισματικών υποθέσεων Ολι Ρεν έκανε λόγο για «αντιφατική απόφαση».

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

«Αφού εξακρίβωσα ότι αυτή τη φορά δεν δημοσιοποιήθηκε κατά λάθος, λυπούμαι για την αντιφατική απόφαση της Standard and Poor’s σχετικά με την αξιολόγηση αρκετών κρατών-μελών της ευρωζώνης, τη στιγμή που η ευρωζώνη λαμβάνει αποφασιστικά μέτρα σε όλα τα μέτωπα της αντίδρασής της στην κρίση», ανέφερε ο Ρεν.

«Αυτές οι πρωτοβουλίες προωθούν την απαραίτητη δημοσιονομική προσαρμογή και διαρθρωτική μεταρρύθμιση στα κράτη-μέλη μας, απαντούν στα ευάλωτα σημεία του τραπεζικού τομέα και ενισχύουν την οικονομική μας διακυβέρνηση», συμπλήρωσε.

«Κατάπληκτος» δήλωσε ο Ευρωπαίος επίτροπος αρμόδιος για την Εσωτερική Αγορά Μισέλ Μπαρνιέ για τη στιγμή που επέλεξε ο οίκος αξιολόγησης για να υποβαθμίσει τις χώρες, τη στιγμή που η ευρωζώνη λαμβάνει αυστηρά μέτρα δημοσιονομικής πειθαρχίας.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

«Την ώρα που όλες οι κυβερνήσεις και όλα τα ευρωπαϊκά όργανα έχουν κινητοποιηθεί» για την ενίσχυση του ελέγχου των δημοσιονομικών και τη διακυβέρνηση της νομισματικής ένωσης, «μένω κατάπληκτος για τη στιγμή που επέλεξε ο οίκος αξιολόγησης S&P, και επί της ουσίας, για την αξιολόγησή του που δεν λαμβάνει υπόψη την πρόοδο που έχει σημειωθεί», δήλωσε ο Μπαρνιέ σε ανακοίνωσή του.

«Πέρα από τη συγκεκριμένη αξιολόγηση, που είναι μια γνώμη μεταξύ άλλων, αυτό που νομίζω είναι το σημαντικότερο, είναι η αντικειμενική οικονομική εκτίμηση της παρούσας κατάστασης που κάνουμε», είπε ο γάλλος επίτροπος.

Ο Μπαρνιέ επισήμανε το γεγονός ότι «παντού, σε κάθε χώρα, καταβάλλεται πρωτοφανής προσπάθεια για τον έλεγχο των δημοσίων δαπανών, κοινοί κανόνες καθιερώνονται διασφαλίζοντας για το μέλλον μια οικονομική και δημοσιονομική ένωση που πρέπει να συμβαδίσει με την νομισματική ένωση, και στο τέλος, υπάρχει σαφής δέσμευση της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας» να υποστηρίξει τη χρηματοπιστωτική σταθερότητα της ευρωζώνης.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Στη Γερμανία, ο υπουργός Οικονομικών, Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, υποστήριξε σε δηλώσεις του στο κανάλι RTL ότι δεν θα πρέπει να «υπερεκτιμώνται» οι αποφάσεις των οίκων αξιολόγησης. «Αυτό που καταλάβαμε τους τελευταίους μήνες είναι ότι δεν θα πρέπει να υπερεκτιμούμε τις αξιολογήσεις των οίκων», διευκρίνισε ο κ. Σόιμπλε.

Ο υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας διαβεβαίωσε ότι η ευρωζώνη θα σταθεροποιήσει τις οικονομίες της και θα «αποκαταστήσει την εμπιστοσύνη των αγορών».
«Η έξοδος από την κρίση χρέους της ευρωζώνης δεν πρέπει να τίθεται υπό αμφισβήτηση» δήλωσε ο Βόλφγκανγκ Σόϊμπλε.

«Είναι μια υποβάθμιση, μια προς τα κάτω αναθεώρηση κατά μία βαθμίδα, αλλά δεν είναι και η καταστροφή», επεσήμανε από την πλευρά του ο Γάλλος υπουργός Οικονομικών Φρανσουά Μπαρουέν. Πρόσθεσε ότι η υποβάθμιση σημαίνει πως πρέπει «να ακολουθήσουμε και διευρύνουμε το πρόγραμμα για μεταρρυθμίσεις. Πρέπει να είμαστε τολμηροί. Πρέπει να διατηρήσουμε την απασχόληση», κατέληξε.

Η Γαλλία έχασε χθες το τριπλό Α από τον οίκο S&P που πλέον αξιολογεί την πιστοληπτική της ικανότητα στο ΑΑ+, μια βαθμίδα χαμηλότερα. Η S&P υποβάθμισε επίσης οκτώ ακόμη χώρες της ευρωζώνης.

Επιμέλεια: Παύλος Διονυσόπουλος
Πηγή: naftemporiki.gr

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης