Πληροφορίες από afpd/ Spiegel /SZ
Σύνταξη: Κ. Μπετινάκης

Αναστάτωση όχι μόνο στο εσωτερικό, αλλά και στο εξωτερικό έχει προκαλέσει η ανακοίνωση της διεξαγωγής δημοψηφίσματος. Ενώ τώρα άρχισαν διαρροές πως «αναδιάρθρωση και επενδύσεις δις πρότειναν Μέρκελ-Ολάντ».

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Στο Βερολίνο ξεκινά σήμερα ένας μαραθώνιος επαφών και διαβουλεύσεων με αντικείμενο τις δραματικές εξελίξεις γύρω από το ελληνικό ζήτημα. Ανοικτός σε περαιτέρω συνομιλίες ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε.

Το μεσημέρι η Άγκελα Μέρκελ καλεί στην καγκελαρία τους αρχηγούς των κομμάτων και τους επικεφαλής των Κ.Ο. για να τους ενημερώσει για όλες τις τελευταίες εξελίξεις. Η συνάντηση έχει προγραμματιστεί για τις 14:30 ώρα Ελλάδας ενώ μετά το πέρας της θα ακολουθήσει ενημέρωση των δημοσιογράφων.

Αργότερα το απόγευμα θα πραγματοποιηθούν και ξεχωριστές έκτακτες συνεδριάσεις των Κ.Ο. των Χριστιανοδημοκρατών, των Σοσιαλδημοκρατών και των Πρασίνων. Την ώρα που τα κόμματα της αντιπολίτευσης, Πράσινοι και Αριστερά, ζητούν την άμεση παρέμβαση της καγκελαρίου προκειμένου να αρθεί το αδιέξοδο και να δοθεί μια πολιτική λύση έστω και την ύστατη στιγμή, βουλευτές των κομμάτων της συμπολίτευσης εκφράζουν τα τελευταία δυο 24ωρα την έντονη δυσφορία και ενόχλησή τους για την απόφαση της ελληνικής κυβέρνησης να διακόψει τις διαπραγματεύσεις και να προχωρήσει σε δημοψήφισμα.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Οργή στο Βερολίνο

Ο απόηχος της ανακοίνωσης για το δημοψήφισμα στην Ελλάδα, αντικατοπτρίζεται στις γερμανικές αντιδράσεις: Όπως υποστηρίζει η Deutsche Welle, η οργή πολλών Γερμανών βουλευτών έγινε ακόμη μεγαλύτερη όταν άρχισε να διαρρέται χθες Κυριακή το περίγραμμα των τελικών θέσεων με τις οποίες Μέρκελ και Ολάντ προσπαθούσαν την Παρασκευή να μεταπείσουν τον Αλέξη Τσίπρα.

φαίνεται πως προέβλεπαν όχι μόνον ένα νέο πακέτο στήριξης, αλλά και την προοπτική νέας αναδιάρθρωσης του ελληνικού χρέους μέσω μιας νέας παράτασης στη διάρκεια αποπληρωμής του υφιστάμενων δανείων, αλλά και συνολικές οικονομικές επενδύσεις ύψους 35 δις ευρώ.

Όπως σχολιάζουν κυβερνητικοί κύκλοι στο Βερολίνο, ο έλληνας πρωθυπουργός όχι μόνον απέρριψε τις προτάσεις αυτές, αλλά ούτε καν αναφέρθηκε σε αυτές όταν το βράδυ του Σαββάτου υπεραμυνόταν ενώπιον της βουλής των σχεδίων του για το δημοψήφισμα. Το ιδιαίτερα βαρύ κλίμα στη γερμανική πρωτεύουσα αποτυπώνεται και στις δηλώσεις του συνήθως αρκετά συγκρατημένου αντικαγκελαρίου Ζίγκμαρ Γκάμπριελ ο οποίος δήλωσε εξοργισμένος με τη συμπεριφορά της ελληνικής κυβέρνησης.

Ανοικτός σε περαιτέρω συνομιλίες με την Ελλάδα ο Β. Σόιμπλε

Ο συνήθως καυστικός και γνωστός για τη σκληρή γραμμή του υπουργός Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, και σε εμπιστευτικές συνομιλίες που είχε χθες Κυριακή με εκπροσώπους των κοινοβουλευτικών ομάδων για δημοσιονομικά ζητήματα, εμφανίστηκε ανοικτός σε περαιτέρω συνομιλίες με την Ελλάδα, είτε πριν την εκπνοή του δεύτερου προγράμματος αύριο Τρίτη είτε και μετά το δημοψήφισμα της Κυριακής, σε περίπτωση που οι πολίτες πουν «ναι» στη συμφωνία με τους δανειστές.

Σύμφωνα με συμμετέχοντες στις συνομιλίες αυτές που επικαλείται το Spiegel, ο Β. Σόιμπλε φέρεται να επανέλαβε πολλές φορές ότι η Ελλάδα συνεχίζει να ανήκει στο ευρώ.

«Ένα δημοψήφισμα θα είχε νόημα αν…»

Θετικά αντιμετωπίζει ο αντικαγκελάριος Ζ. Γκάμπριελ το δημοψήφισμα που εξήγγειλε ο Αλ. Τσίπρας υπό προϋποθέσεις. Θεωρεί ότι οι Έλληνες πρέπει να γνωρίζουν την τελική πρόταση των πιστωτών πριν ψηφίσουν.

Το Βερολίνο, όπως όλες οι άλλες ευρωπαϊκές πρωτεύουσες, δείχνει να αιφνιδιάστηκε από την απόφαση της ελληνικής κυβέρνησης να προχωρήσει στη διεξαγωγή δημοψηφίσματος.
Σε συνέντευξή του χτες το πρωί στον ραδιοσταθμό Deutschlandfunk o αντικαγκελάριος και πρόεδρος των Σοσιαλδημοκρατών Ζίγκμαρ Γκάμπριελ δήλωσε ότι «ένα δημοψήφισμα ίσως να έχει νόημα, όταν όμως υπάρχει μια ολοκληρωμένη πρόταση».

«Διότι (όπως είπε ο Γκάμπριελ), ο Έλληνας πρωθυπουργός μπορεί να ζητήσει τη γνώμη των Ελλήνων μόνο για κάτι που είναι απολύτως βέβαιο, διαφορετικά θα υπάρχει ενδεχόμενο μεθερμηνειών μετά το δημοψήφισμα. Θα πρέπει να υπάρχει σαφές πρόγραμμα. Αυτό που θέλει ο Αλ. Τσίπρας είναι η Ευρώπη να χορηγήσει στην Ελλάδα 20 με 30 δισεκατομμύρια ευρώ, χωρίς κάποιον όρο. Όμως η Ευρώπη δεν μπορεί να το αποδεχθεί αυτό».

Κατά την άποψη του Γερμανού αντικαγκελάριου η Ευρώπη καταθέτει στην ελληνική πλευρά μια δελεαστική πρόταση: «Πολλά από τα σκληρά μέτρα που είχαν προταθεί αρχικά δεν βρίσκονται πια στο τραπέζι. Κατανοώ ότι ούτε η ελληνική κυβέρνηση, ούτε ο πληθυσμός μπορούν να αποδεχθούν αύξηση του ΦΠΑ στα φάρμακα από τη στιγμή που δεν υπάρχει αξιόπιστη ιατρική ασφάλιση. Είναι επίσης λάθος να φορολογούνται οι χαμηλές συντάξεις. Όμως στο συνταξιοδοτικό του δημοσίου πρέπει να αλλάξει όπως και το καθεστώς της πρόωρης συνταξιοδότησης. Παράλληλα θεωρώ ότι ένα σημαντικό πακέτο στήριξης που προωθούν οι Ζαν Κλοντ Γιούνκερ και Μάρτιν Σουλτς αντιμετωπίζει την κοινωνική αδικία, επενδύει ωστόσο ταυτόχρονα και στην ανάπτυξη. Το λάθος στα παλαιότερα προγράμματα αρωγής για την Ελλάδα ήταν ότι προβλεπόταν λιτότητα. Τώρα όμως η ΕΕ προτείνει χορήγηση βοήθειας και επενδύσεις, για ανάπτυξη, απασχόληση και καταπολέμηση της ανεργίας μεταξύ των νέων. Αυτό το πρόγραμμα θα πρέπει να θέσει στο δημοψήφισμα ο Αλ. Τσίπρας».

Απέτυχαν τα μέχρι τώρα προγράμματα

Η πολιτική στήριξης της Ελλάδας που προωθούσε μόνο τις περικοπές και δεν συνέβαλε ώστε να στηθεί ένα λειτουργικό και αποδοτικό φορολογικό σύστημα απέτυχε, τόνισε ο πρόεδρος των γερμανών Σοσιαλδημοκρατών: «Μέχρι σήμερα όμως δεν υπάρχει ούτε μια αίτηση συνδρομής των ελληνικών αρχών -σε χώρες όπως η Γερμανία- να παγώσει πχ. τον τραπεζικό λογαριασμό ενός έλληνα δισεκατομμυριούχου, ο οποίος δεν έχει καταβάλει φόρους στην Ελλάδα.

Παράλληλα όμως, ο Ζίγκμαρ Γκάμπριελ επικρίνει στην συνέντευξή του την κυβέρνηση Τσίπρα: «Έχουν γίνει ελάχιστα για να περικοπούν τα προνόμια κάποιων. Όταν όμως ήταν να πάρουν χρήματα του κοσμάκη το έκαναν και με το παραπάνω. Τώρα όμως υπάρχει η πρόταση του Ζαν Κλοντ Γιούνκερ για γενναίες επενδύσεις στην ανάπτυξη. Όμως όλα αυτά έχουν νόημα αν η πολιτική στην Ελλάδα οργανωθεί κατά τέτοιο τρόπο ώστε να μην δημιουργούνται κάθε μέρα όλο και περισσότερα χρέη. Και εδώ είναι που οι ευρωπαίοι εταίροι, η Άγκελα Μέρκελ, ο Φρανσουά Ολάντ και ο Ζαν Κλοντ Γιούνκερ λένε, για να σας δώσουμε αυτά τα χρήματα φροντίστε να εξυγιάνετε τον προϋπολογισμό σας. Αν όμως δεν θέλει αυτό ο έλληνας πρωθυπουργός και δεν θέλει να αποδεχθεί την χείρα βοηθείας που τείνεται, τότε αυτό σημαίνει ότι ακολουθεί μια πολιτική βασισμένη στην ιδεολογία. Θα τον συμβούλευα να μην κάνει κάτι τέτοιο».

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης