Ανταπόκριση από Στρασβούργο – Νίκος Ρούσσης
Σύμφωνα με την Κοινοβουλευτική Συνέλευση του Συμβουλίου της Ευρώπης, η πανδημία Covid-19 είχε «καταστροφική επίδραση» στην ψυχική υγεία και την ευημερία των παιδιών και των νεαρών ενηλίκων, οι οποίοι έχουν επίσης επηρεαστεί από φαινόμενα όπως η παγκόσμια οικονομική κρίση, η κρίση κόστους ζωής, αβεβαιότητες στην αγορά εργασίας, πόλεμος στην Ευρώπη, διαρκώς εντεινόμενη κλιματική κρίση και ψηφιοποίηση.
Η Συνέλευση ζήτησε την ενσωμάτωση της ψυχικής υγείας στα εθνικά συστήματα υγείας, ιδιαίτερα στις πρωτοβάθμιες και κοινοτικές υπηρεσίες υγείας, υπογραμμίζοντας ότι «δεν υπάρχει υγεία χωρίς ψυχική υγεία». Συνέστησε επίσης στα κράτη μέλη να αποκεντρώσουν τις υπηρεσίες υγειονομικής περίθαλψης έτσι ώστε οι άνθρωποι να λαμβάνουν έγκαιρη φροντίδα ψυχικής υγείας ανεξάρτητα από το πού ζουν, διασφαλίζοντας παράλληλα ότι όλοι έχουν πρόσβαση σε αυτές τις υπηρεσίες, ανεξάρτητα από την κοινωνικοοικονομική τους κατάσταση, το εθνικό τους υπόβαθρο, τον σεξουαλικό προσανατολισμό, την ταυτότητα φύλου ή νομική υπόσταση.
Σε ψήφισμα που εγκρίθηκε , με βάση την έκθεση Βέγλου βουλευτή των Σοσιαλιστών Simon Moutquin , προτείνεται μια σειρά μέτρων για την αντιμετώπιση άλλων ανησυχιών που επηρεάζουν την ψυχική υγεία των νέων (όπως κοινωνικοοικονομικές ανισότητες ή εργασιακή ανασφάλεια) και να προστατεύσουν την ψυχική τους υγεία σε περίπτωση έκτακτης ανάγκης δημόσιας υγείας ή περιόδου τοκετού.
Η Συνέλευση συνέστησε, επίσης, στα εθνικά κοινοβούλια να ενδυναμώνουν τα παιδιά και τους νέους στις διαδικασίες χάραξης πολιτικής.
Τέλος, οι βουλευτές τόνισαν ότι η περίθαλψη ψυχικής υγείας πρέπει να παρέχεται σε εθελοντική βάση και να σέβεται την αυτονομία του ατόμου που λαμβάνει φροντίδα, προσθέτοντας ότι «οποιεσδήποτε αποφάσεις της Επιτροπής Υπουργών θα πρέπει να αντικατοπτρίζουν αυτή την επιταγή των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και να λαμβάνονται σύμφωνα με τον ΟΗΕ και την Σύμβαση για τα Δικαιώματα των Ατόμων με Αναπηρία.