Ελεύθερος αφέθηκε ο πρωθυπουργός της Λιβύης Αλί Ζεϊντάν, νωρίς το μεσημέρι της Πέμπτης, από τους ένοπλους πρώην αντάρτες που τον απήγαγαν από το ξενοδοχείο «Corinthia» όπου διέμενε, τις πρώτες πρωινές ώρες της ίδιας ημέρας. 

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Περίπου στις 14.30 το μεσημέρι, ο Αλί Ζεϊντάν έφτασε στο πρωθυπουργικό γραφείο όπου θα παραχωρήσει δηλώσεις. Εκεί τον υποδέχθηκε πλήθος κόσμου που ζητούσε να τον αγγίξει.

Η είσοδος του Ζεϊντάν στο κτήριο όπου στεγάζεται το πρωθυπουργικό γραφείο

Ο Ζεϊντάν φτάνει στο πρωθυπουργικό γραφείο. Εκεί τον περίμεναν υποστηρικτές τουΖεϊντάν: Χρειαζόμαστε σύνεση και όχι ένταση

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Στη συνέχεια, στη σύντομη τηλεοπτική του εμφάνιση ο Λίβυος πρωθυπουργός ανέφερε: «Οι πολίτες της Λιβύης χρειάζονται σοφία και όχι κλιμάκωση της έντασης για να λύσουν αυτή την κατάσταση». Στη συνέχεια ευχαρίστησε κάποιους από τους αντάρτες που συνέβαλαν στην απελευθέρωσή του. Παράλληλα, τόνισε ότι «ελπίζουμε αυτό το θέμα να αντιμετωπιστεί με σοφία και λογική, μακριά από ένταση. Υπάρχουν πολλά πράγματα που πρέπει να διευθετηθούν». Τέλος, δεν έδωσε καμία λεπτομέρεια για την απαγωγή του.

Ο πρόεδρος της λιβυκής εθνοσυνέλευσηςΟ πρόεδρος της λιβυκής εθνοσυνέλευσης (GNC) Νουρί Αμπουσαχμάιν σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε νωρίτερα, επιβεβαίωσε την είδηση της απελευθέρωσης του Ζεϊντάν, καθιστώντας ξεκάθαρο πως η εθνοσυνέλευση δεν ενεπλάκη καθόλου στο επεισόδιο, όπως αρχικά είχε διαρρεύσει.

«Εμείς δεν δώσαμε καμία εντολή σε καμία ομάδα πως ο πρωθυπουργός είναι καταζητούμενος για ανάκριση ή έρευνα» είπε χαρακτηριστικά και επεσήμανε με νόημα: «Δεν υπάρχει κανένας τρόπος να ρίξουν την κυβέρνηση που εξελέγη σύμφωνα με το σύνταγμα». «Εκείνος (ο Ζεϊντάν) κατευθύνεται προς το γραφείο του και πρόκειται να προβεί σε ανακοίνωση και συνέντευξη Τύπου αργότερα» κατέληξε ο πρόεδρος της εθνοσυνέλευσης.

Η πρώτη ανακοίνωση της απελευθέρωσης του Λίβυου πρωθυπουργού

Λίγο μετά τις 12.00 το μεσημέρι, αναφορές από κυβερνητικούς αξιωματούχους ήθελαν τον απαχθέντα Αλί Ζεϊντάν να έχει απελευθερωθεί. Ο Hashim Bishr, επικεφαλής της Ανώτατης Επιτροπής Ασφαλείας (SSC), ανακοίνωσε ότι «ο Αλί Ζεϊντάν απελευθερώθηκε και πως αυτήν την ώρα κατευθύνεται στο γραφείο του».


Η ανακοίνωση έγινε μέσω ανάρτησης στο Twitter

Την είδηση για την απελευθέρωση του πρωθυπουργού μετέδωσε και το κρατικό κανάλι της Λιβύης. «Ο Αλί Ζεϊντάν βρίσκεται στα χέρια κάποιων ανταρτών μαχητών οι οποίοι μετέβησαν στο μέρος όπου κρατείται και τώρα (ο Ζεϊντάν) βρίσκεται στον δρόμο για το πρωθυπουργικό γραφείο» ανέφερε η κρατική τηλεόραση. Πάντως, προς το παρόν, οι αξιωματούχοι αναφέρουν ότι δέχεται φροντίδα στο σπίτι ενός εκ των ανταρτών, μέχρι να φύγει και να πάρει τον δρόμο προς το γραφείο του.

Πυρ από διαδηλωτές

Εν τω μεταξύ, ανταποκριτής του Reuters στην Τρίπολη μετέδωσε πως διαδηλωτές έξω από το κτήριο όπου κρατείται ο Ζεϊντάν άνοιξαν πυρ, ζητώντας την απελευθέρωση του πρωθυπουργού τους.

Το χρονικό της απαγωγής

Ο Αλί Ζεϊντάν βρίσκεται πλέον στα χέρια ένοπλης οργάνωσης και «έχει οδηγηθεί σε άγνωστο προορισμό», ανακοίνωσε λίγο πριν από τις 07.00 το πρωί η κυβέρνηση της Λιβύης.

«Ο επικεφαλής της μεταβατικής κυβέρνησης, Αλί Ζεϊντάν, οδηγήθηκε σε άγνωστο προορισμό για άγνωστους λόγους από μια ομάδα ανδρών που φέρονται να είναι πρώην αντάρτες», σύμφωνα με τη σύντομη ανακοίνωση της κυβέρνησης στην ιστοσελίδα της. 

Άνδρες ασφαλείας του ξενοδοχείου περιέγραψαν το όλο επεισόδιο ως σύλληψη, κατά το οποίο δεν ακούστηκαν πυροβολισμοί και δεν σημειώθηκε τυχόν ένταση. 

Ανακοίνωση από οργάνωση πρώην ανταρτών

Λίγο πριν από τις 09.30 το πρωί, οργάνωση πρώην ανταρτών στη Λιβύη ανακοίνωσε ότι απήγαγε τον πρωθυπουργό Αλί Ζεϊντάν από ξενοδοχείο της Τρίπολης για τον ρόλο της κυβέρνησής του στη σύλληψη από Αμερικανούς κομάντο του Αμπού Ανάς αλ-Λίμπι, βασικού υπόπτου, φερόμενου ως αρχηγού της αλ Κάιντα στη λιβυκή πρωτεύουσα.

«Η σύλληψή του πραγματοποιείται μετά τη δήλωση του Τζον Κέρι, σύμφωνα με την οποία η λιβυκή κυβέρνηση ήταν ενήμερη για την επιχείρηση» δήλωσε εκπρόσωπος της οργάνωσης που ονομάζεται Επιχειρησιακό Κέντρο των Επαναστατών της Λιβύης, αναφερόμενος στον υπουργό Εξωτερικών των ΗΠΑ.

Ο Αμπού Ανάς αλ-Λίμπι, το πραγματικό όνομα του οποίου είναι Ναζίχ Αμπντούλ Χαμέντ αλ-Ράγιε, καταζητείτο από τις ΗΠΑ, οι οποίες τον κατηγορούν για τη συμμετοχή του στις αιματηρές επιθέσεις του 1998 κατά των αμερικανικών πρεσβειών στην Τανζανία και την Κένυα που είχαν προκαλέσει τον θάνατο τουλάχιστον 200 ανθρώπων.

Φωτογραφία από την απαγωγή«Ο Ζεϊντάν είναι καλά στην υγεία του»

Το Reuters μετέδωσε περίπου στις 10.00 το πρωί πως ένας αξιωματούχος ανακοίνωσε στο κρατικό πρακτορείο ειδήσεων ότι ο Ζεϊντάν είναι «σε καλή κατάσταση στην υγεία του και ότι του φέρονται καλά». Ανέφερε επίσης ότι κρατείται στο «Επιχειρησιακό Κέντρο των Επαναστατών της Λιβύης». Ωστόσο, δεν διευκρίνισε τι ακριβώς είναι αυτό το κέντρο.

Διαψεύδεται από επίσημα χείλη η σύλληψη

Λίγο αργότερα το γραφείο του γενικού εισαγγελέα αρνήθηκε ότι εξέδωσε ένταλμα σύλληψης κατά του πρωθυπουργού Αλί Ζεϊντάν. Στην ανακοίνωσή του καταδικάζεται η «απαγωγή» του Λίβυου πρωθυπουργού και επισημαίνεται ότι οι δράστες θα τιμωρηθούν όπως ορίζει ο νόμος.

«Πάνω από 150 οι ένοπλοι απαγωγείς του Ζεϊντάν»

Αναφορικά με την απαγωγή του πρωθυπουργού της Λιβύης Αλί Ζεϊντάν από ένοπλους πρώην αντάρτες, αυτόπτες μάρτυρες δήλωσαν στο Associated Press ότι πάνω από 150 ένοπλοι άνδρες οδηγώντας φορτηγά έφθασαν στο σημείο και πολιόρκησαν το ξενοδοχείο «Corinthia». Σημειώνεται ότι στο εν λόγω ξενοδοχείο εκτός από την πρωθυπουργική κατοικία στεγάζεται και η γερμανική πρεσβεία.

Από τους ενόπλους, μία μεγάλη ομάδα εισέβαλε στο πεντάστερο ξενοδοχείο. Κάποιοι παρέμειναν στο λόμπι, ενώ άλλοι κατευθύνθηκαν στον 21ο όροφο, όπου διέμενε ο Ζεϊντάν.

Οι ένοπλοι συνεπλάκησαν με τους άνδρες της φρουράς του πρωθυπουργού και στη συνέχεια, γύρω στις 05.15 τα ξημερώματα, τον απήγαγαν. Σύμφωνα με τις ίδιες μαρτυρίες, ο Ζεϊντάν δεν προέβαλε καμία αντίσταση.

H φωτογραφία-ντοκουμέντο από την απαγωγή του Ζεϊντάν

Υπενθυμίζεται ότι την περασμένη Τρίτη ο Ζεϊντάν κάλεσε τις δυτικές δυνάμεις να βάλουν τέλος στη στρατιωτική προμήθεια προς τις παραστρατιωτικές δυνάμεις της Λιβύης, ενώ σε πρόσφατη συνέντευξή του στο BBC είχε δηλώσει ότι η χώρα του χρησιμοποιείται εμμέσως σαν κόμβος εξαγωγής όπλων στην περιοχή της Μέσης Ανατολής.

Δύο χρόνια μετά την πτώση του καθεστώτος Καντάφι, η κυβέρνηση της Λιβύης δίνει μάχη για να εξισορροπήσει τις αντιμαχόμενες παραστρατιωτικές δυνάμεις που ελέγχουν διάφορα μέρη της χώρας.

Επιμέλεια: Μάριος Μπουμπής – Μαριάννα Μαρμαρά

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης