Του Κώστα Μπετινάκη

O Saeb Erekat είναι γενικός γραμματέας της Οργάνωσης για την Απελευθέρωση της Παλαιστίνης (PLO). Συναντήθηκε με τον πρόεδρο της Βουλής των Κοινοτήτων John Bercow, πριν δύο ημέρες στο Λονδίνο και έκανε την ασυνήθιστη για Παλαιστίνιο δήλωση:

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

«Η μόνη εναλλακτική φόρμουλα στη δημιουργία δύο κρατών –του Ισραήλ και της Παλαιστίνης – είναι η δημιουργία ενός και μοναδικού, κοσμικού και δημοκρατικού κράτους».

Για να προσθέσει πως «η συνταγή της λύσης με τα δύο κράτη, έχει υιοθετηθεί κι από τους Παλαιστίνιους επειδή ήταν διεθνής πρόταση προκειμένου να επιλυθεί η ισραηλινο-παλαιστινιακή διαμάχη. Κι αυτό επειδή αντιπροσωπεύει έναν πονεμένο και ιστορικής ησμασίας συμβιβασμό, ο οποίος αναγνωρίζει το Ισραήλ σε 78% των ιστορικών παλαιστινιακών εδαφών».

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Κι ο Ερεκάτ υπενθύμισε πως «σήμερα περίπου έξι εκατομμύρια ζουν υπό τον έλεγχο των Ισραηλινών σε εδάφη που ιστορικά ανήκουν στην Παλαιστίνη ενώ κάπου άλλα έξι εκατομμύρια Παλαιστίνιοι ζουν εξόριστοι σε άλλες χώρες».

Υποστήριξε ακόμη πως «σε αντίθεση με το σχέδιο τύπου απαρτχάιντ του Νετανιάχου ’’ενός κράτους με δύο συστήματα’’, και των δύο κυρίαρχων κρατών στα σύνορα προ του 1967, είναι ένα κοσμικό και δημοκρατικό κράτος με ίσα δικαιώματα για όλους τους πολίτες του-Χριστιανούς, Εβραίους και Μουσουλμάνους, που θα ζουν όλοι στην ιστορική Παλαιστίνη».

Για να πεί ακόμη: «Κάλεσα τον κ. Bercow, να εργαστείς την κατεύθυνση να αποδοθεί δικαιοσύνη στον παλαιστινιακό λαό, με δεδεομένη την ιστορική ευθύνη του Ηνωμένου Βασιλείου 100 χρόνια μετά την διακήρυξη του λόρδου Balfour». Για να πει κατόπιν, ότι χαρακτήρισε «απαράδεκτη την πρόσκληση από την πρωθυπουργό Τερέζα Μέι, να γιορτασθεί η επέτειος της διακήρυξης Μπάλφουρ (*) που όχι μόνο δεν είναι αποδεκτή, αλλά και προσβλητική για τον παλαιστινιακό λαό».

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

«Καλούμε λοιπόν, το Ηνωμένο Βασίλειο να αναγνωρίσει το κράτος της Παλαιστίνης στα προ του 1967 σύνορα, με την Ανατολή Ιερουσαλήμ ως πρωτεύουσα και να λάβει αποφασιστικά μέτρα για να σταματήσει η ανέγερση νέων οικισμών Ισραηλινών εποίκων, αν θέλει να διασωθεί η πρόταση για τα δύο κράτη».

​Η απάντηση του Ισραήλ όμως, ήταν η απόφαση για την ανέγερση άλλων 6.000 και πλέον κατοικιών, σε κατεχόμενες παλαιστινιακές περιοχέςΚι όλα αυτά συμβαίνουν όταν πέρασε από την ισραηλινή Βουλή «ο κανονιστικός νόμος» της 6ης Φεβρουαρίου που αποτελεί ένα ακόμη καρφί στην «εκδίωξη των Παλαιστίνιων από τα εδάφη τους» με τη νομιμοποίηση του καθεστώτος της ανέγερσης νέων οικισμών για τους έποικους σε κατεχόμενη από το Ισραήλ παλαιστινιακή γη. Παρά τις επανειλημμένες απαγορεύσεις από τον ΟΗΕ βάσει τους διεθνο΄ςυ νόμου, και με πλέον πρόσφατη την απόφαση του Συμβουλίου Ασφαλείας 2334 (**).

Οι Παλαιστίνιοι παγιδευμένο ανάμεσα σε ένα τείχος αίσχους και στα όπλα των Ισραηλινών.

Η απάντηση του Ισραήλ όμως, ήταν η απόφαση για την ανέγερση άλλων 6.000 και πλέον κατοικιών, σε κατεχόμενες παλαιστινιακές περιοχές. Κάτι που χαρακτηρίσθηκε ως το «τελευταίο καρφί στο φέρετρο της επίλυσης με τη δημιουργία δύο κρατών.

Όπως περιγράφει η Diana Buttu στο Newsweek , κάθε φορά που η διαδικασία της ανέγερσης νέων οικισμών εποίκων ξεκινά στα κατεσχόμενα παλαιστινιακά εδάφη, προηγείται η κατεδάφιση παλαιστινιακών κατοικιών. Έτσι και αυτή τη φορά, κατεδαφίσθηκαν 140 παλαιστινιακά κτίρια από τις αρχες του έτους. Βάσει στοιχείων που δόθηκαν από Γραφείο Συντονισμού Ανθρωπιστικών Υποθέσεων στις κατεχόμενες περιοχές του ΟΗΕ.

​Σημαντικό ρόλο να «ξεθαρρέψει» το Ισραήλ έπαιξε η εκλογή Τραμπ και η εκδήλωση άκρως φιλο-ισραηλινών αισθημάτων με την αμερικανική κυβέρνηση να αποφασίζει την μεταφορά της πρεσβείας της στην ΙερουσαλήμΣημαντικό ρόλο να «ξεθαρρέψει» το Ισραήλ έπαιξε η εκλογή Τραμπ και η εκδήλωση άκρως φιλο-ισραηλινών αισθημάτων με την αμερικανική κυβέρνηση να αποφασίζει την μεταφορά της πρεσβείας της στην Ιερουσαλήμ. Κάτι που απέφευγαν οι προηγούμενες.

Η πολιτική που ευαγγελίζεται η κυβέρνηση Νετανιάου απέναντι στους Παλαιστίνιους δεν επιτρέπει πλέον, παρά μία και μόνη επίλυση του προβλήματος: Την δημιουργία ενός κράτους με απόλυτη ισότητα στους πολίτες του χωρίς σκέψεις εφαρμογής απρτχάιντ και εθνοκάθαρσης.

Και όπως το έχει θέσει το ζήτημα ο πρώην πρόεδρος των ΗΠΑ Τζίμι Κάρτερ: «Το Ισραήλ ουδέποτε θα μπορέσει να ζήσει εν ειρήνη έως ότου επιτρέψει στους Παλαιστίνιους να ασκήσουν τα βασικά τους ανθρώπινα και πολιτικά δικαιώματα».



(*) H διακήρυξη Μπάλφουρ (υπουργού Εξωτερικών της Βρετανίας) περιεχόταν σε επιστολή της 2ας Noεμβρίου 1917 προς τον 2o βαρόνο Walter Rothschild, ηγέτη της βρετανικής και ιρλανδικής εβραϊκής κοινότητας κι έγραφε: «Η κυβέρνησης της αυτής Μεγαλειότητας βλέπει ευνοϊκά την δημιουργία στην Παλαιστίνη ‘’εθνικής κατοικίας’’ του εβραϊκού λαού».

(**) UN Security Council Resolution 2334

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης