Ενδοκυβερνητική διαμάχη ανάμεσα στους δύο εταίρους της γερμανικής κυβέρνησης έχει ξεσπάσει για τη διαμόρφωση συνταγών εναντίον της κρίσης που προκάλεσε το βρετανικό δημοψήφισμα.

Η ετυμηγορία των Βρετανών πολιτών αναζωπύρωσε στους κόλπους της γερμανικής κυβέρνησης τη διαμάχη για τον ενδεδειγμένο τρόπο διεξόδου από την κρίση που προκλήθηκε στη γηραιά ήπειρο.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Προειδοποιώντας εμμέσως πλην σαφώς τους συγκυβερνώντες Σοσιαλδημοκράτες να μην καλλιεργούν λανθασμένες προσδοκίες, ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε απέρριψε τις απαιτήσεις που διατυπώνονται για ενίσχυση της ανάπτυξης μέσω επιπρόσθετων κρατικών επενδύσεων.

Όπως ανέφερε σε συνέντευξή του στη «Welt am Sonntag», δεν βοηθά να επαναφέρει κάποιος «λανθασμένες ιδέες (…) για ανάπτυξη επί πιστώσει».

Ο χριστιανοδημοκράτης πολιτικός απάντησε και στην κριτική που του ασκείται -τόσο εκτός όσο και εντός των συνόρων- για αδικαιολόγητη εμμονή στο δόγμα της δημοσιονομικής πειθαρχίας και της πολιτικής λιτότητας, λέγοντας ότι «το ζητούμενο δεν είναι οι περικοπές, αλλά η τήρηση των κανόνων που οι ίδιοι αποφασίσαμε για εμάς». Σύμφωνα με τον ίδιο, οι χώρες που ανταποκρίνονται βρίσκονται σήμερα σε καλύτερη θέση.

Βολές κατά Ζίγκμαρ Γκάμπριελ

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Σχολιάζοντας την πρόσφατη επίσκεψη του υπουργού Οικονομίας Ζίγκμαρ Γκάμπριελ στην Αθήνα, ο Σόιμπλε δεν δίστασε να ασκήσει κριτική στον αντικαγκελάριο, λέγοντας ότι «όσα είπε ο κ. Γκάμπριελ στην Αθήνα, (…) ότι οι Γερμανοί ευθύνονται για τα ελληνικά προβλήματα, πραγματικά δεν μπορεί να τα εννοούσε στα σοβαρά».

Υπέρ ενός ευρωπαϊκού συμφώνου ανάπτυξης για περισσότερη κοινωνική δικαιοσύνη τάχθηκε την ίδια ώρα ο πρόεδρος των Σοσιαλδημοκρατών και υπουργός Οικονομίας Ζίγκμαρ Γκάμπριελ.

Μιλώντας το βράδυ της Κυριακής στο ZDF υποστήριξε ότι, δεδομένων των 25 εκατομμυρίων ανέργων στην Ευρώπη, το ζητούμενο για τον ίδιο είναι οι επενδύσεις στις υποδομές, στην έρευνα και την εκπαίδευση.

Οι Σοσιαλδημοκράτες, όπως υπογράμμισε ο αντικαγκελάριος, δεν τάσσονται υπέρ της ανάληψης νέων χρεών, αλλά, κατ’ αρχάς, υπέρ της μάχης κατά της φοροδιαφυγής στην Ευρώπη, η οποία μπορεί να αποφέρει τα αναγκαία κεφάλαια.

«Ευρωπαϊκή κυβέρνηση» προκρίνει ο Μ. Σουλτς

Ο σοσιαλδημοκράτης πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Μάρτιν Σουλτς εισηγείται την εξέλιξη της Κομισιόν «σε μια πραγματική ευρωπαϊκή κυβέρνηση».

Σε άρθρο του που δημοσιεύεται στη «Frankfurter Allgemeine Zeitung», ο Σουλτς επισημαίνει ότι αυτή η «ευρωπαϊκή κυβέρνηση» θα πρέπει να υπόκειται στον κοινοβουλευτικό έλεγχο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και ενός δεύτερου σώματος, το οποίο θα αποτελείται από εκπροσώπους των κρατών-μελών. «Αυτό θα καταστήσει πιο διαφανή την πολιτική ευθύνη σε ευρωπαϊκό επίπεδο» υποστηρίζει.

Σύμφωνα με τον Μάρτιν Σουλτς, η Ε.Ε. δεν θα έπρεπε να ασχολείται με ζητήματα που μπορούν να επιλυθούν σε εθνικό ή περιφερειακό επίπεδο, αλλά αντιθέτως να επικεντρώσει σε θέματα τα οποία μπορούν να αντιμετωπίσουν τα ευρωπαϊκά κράτη μόνον από κοινού.

Γερμανικά σχόλια για την επίσκεψη Γκάμπριελ

Η «Deutsche Welle» σε σχόλιό της για την επίσκεψη του Γερμανού αντικαγκελαρίου Ζίγκμαρ Γκάμπριελ στην Ελλάδα εκτιμά πως το κλίμα μεταξύ των δύο χωρών είναι πολύ βελτιωμένο και σημειώνει: «Η εποχή που μιλούσαμε μόνο για τα δημοσιονομικά έχει περάσει. Τώρα μιλάμε για επενδύσεις» -όπως είπε ο Γκάμπριελ στους δημοσιογράφους.

Για αυτόν τον λόγο έφερε μαζί του στην Αθήνα 40 επιχειρηματίες, οι οποίοι δεν θα ήθελαν να αφήσουν κερδοφόρες συμφωνίες σε άλλους, όπως για παράδειγμα στους Κινέζους ή τους Ρώσους… «Έχουν παρέλθει οι εποχές που Γερμανοί πολιτικοί και κυρίως η καγκελάριος Μέρκελ και ο υπουργός Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε θεωρούνταν σχεδόν ανεπιθύμητα πρόσωπα. Το κόμμα του Αλέξη Τσίπρα, ο ΣΥΡΙΖΑ, γίνεται όλο και πιο ρεαλιστικό και κατευθύνεται πολιτικά προς το κέντρο» εκτιμά ο Γκάμπριελ.

Παρόμοια είναι η εκτίμηση και του «Spiegel», το οποίο σημειώνει: «O Γκάμπριελ θέλει να στείλει ένα μήνυμα ότι παρήλθαν οι εποχές κατά τις οποίες οι Έλληνες βρίσκονταν υπό το μαστίγιο των ευρωπαϊκών και των διεθνών οικονομικών θεσμών. Παρήλθαν οι εποχές που οι περικοπές στο ασφαλιστικό σύστημα γίνονταν με έναν τρόπο που οι μεταρρυθμίσεις στη Γερμανία, με την ατζέντα 2010 έμοιαζαν σαν ένα ‘’ελαφρύ αεράκι’’ σύμφωνα με τον Γκάμπριελ… Οι λεκτικοί ασπασμοί του υπουργού Οικονομίας προς τους Έλληνες οφείλονται εν μέρει στο Brexit. Μετά την απόφαση των Βρετανών για έξοδο από την Ε.Ε., ένα Grexit έχει φύγει από το τραπέζι της Ευρωζώνης. Τώρα το ζητούμενο είναι η ενότητα. Αυτό είναι το μήνυμα που θέλουν να στείλουν οι Γκάμπιελ και Τσίπρας».

Εσωτερικοί πολιτικοί στόχοι

Το Spiegel αναδεικνύει όμως και μια άλλη διάσταση του καλού κλίματος μεταξύ των δύο πολιτικών: «Το Κόμμα της Αριστεράς Die Linke στη Γερμανία είναι αδελφό κόμμα με τον ΣΥΡΙΖΑ και η νέα ”αγάπη” του Γκάμπριελ για τον Έλληνα πρωθυπουργό πιθανώς σχετίζεται με το γεγονός ότι στην πατρίδα του θέλει να σφυρηλατήσει μια συμμαχία με την Αριστερά. Στη Γερμανία το Κόμμα της Αριστεράς και το Σοσιαλδημοκρατικό δεν έχουν καλές σχέσεις. Ο Γκάμπριελ θέλει τώρα να αλλάξει αυτήν την κατάσταση και για αυτό συναντήθηκε και με τον διαφωνούντα (πρώην Σοσιαλδημοκράτη) Όσκαρ Λαφοντέν. Η σχέση όμως έχει διαρραγεί. Γιατί, λοιπόν, να μην ξεκινήσει από τους πρόποδες της Ακρόπολης; Στην Αθήνα εκμεταλλεύεται τον χρόνο του για να συναντηθεί και με τους αρχηγούς των δύο άλλων κεντροαριστερών κομμάτων. Ο Γκάμπριελ είναι βέβαιος πως οι αριστεροί στην πατρίδα του θα ακούσουν τα μηνύματα».

Επενδύσεις

Στο θέμα των επενδύσεων στην Ελλάδα μετά τη συνάντηση Τσίπρα – Γκάμπριελ αναφέρεται η οικονομική εφημερίδα «Handelsblatt»: «Επιχειρήσεις θέλουν να επενδύσουν στην Ελλάδα. ”Αλλά θα πρέπει να συζητήσουμε για το πλαίσιο” δηλώνει ο Γκάμπριελ στο γραφείο του Έλληνα πρωθυπουργού. Στους Έλληνες που έχουν χορτάσει την κριτική των Ευρωπαίων εταίρων τους εδώ και χρόνια είναι περιττές τέτοιες συστάσεις. Ο Γκάμπριελ όμως επιμένει. Μια αξιόπιστη διοίκηση και ένα απλό φορολογικό σύστημα είναι απαραίτητα για την ιδιωτική οικονομία».

Επίσης, η «Welt» αναφέρεται στο ίδιο θέμα: «Για τον Γκάμπριελ είναι σημαντικό κατά τη διάρκεια της επίσκεψής του να παρουσιάσει τη Γερμανία όχι ως θηριοδαμαστή αλλά ως αρωγό. Επισήμως ο αντικαγκελάριος θέλει με την επίσκεψή του στην Αθήνα να προαγάγει τις οικονομικές σχέσεις των δύο χωρών. Για τον λόγο αυτόν πήρε μαζί του στην Αθήνα και 40 επιχειρηματίες. Θέλει να εξετάσει μαζί τους πώς μπορεί να βοηθήσει την Ελλάδα οικονομικά να σταθεί στα πόδια της, διότι η οικονομία της ταλαιπωρημένης χώρας δεν προβλέπεται να ανακάμψει ούτε αυτόν τον χρόνο».

Πληροφορίες από dpa/ard.de/Deutsche Welle
Σύνταξη: Κ. Μπετινάκης

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης