Eπιμέλεια: Χρήστος Μαζάνης
Πολλοί ασθενείς που νοσούν από Covid-19, όπως είναι γνωστό, αναφέρουν απώλεια μυρωδιάς και γεύσης. Μία νέα έρευνα τώρα η οποία πραγματοποιείται στη γειτονική Ιταλία καταλήγει στο συμπέρασμα πως ένας στους δέκα που θα ξεπεράσουν τη λοίμωξη και θα θεραπευτούν, θα συνεχίζουν να έχουν τα συγκεκριμένα δύο συμπτώματα, δηλαδή να μην μυρίζουν και να μην γεύονται, κάτι το οποίο υποβαθμίζει σημαντικά την ποιότητα ζωής τους. Για αυτόν τον λόγο οι Ιταλοί επιστήμονες από τον Νοέμβριο του 2020 τρέχουν και μια συγκεκριμένη καινοτόμο θεραπεία η οποία στοχεύει στον έλεγχο των μεταβολών του νευρικού συστήματος και υπόσχεται πλήρη ανάκτηση των λειτουργιών αυτών σε λίγους μόνο μήνες.
«Η μελέτη ξεκινά από την υπόθεση ότι η αιτία της απώλειας οσμής επηρεάζει το κεντρικό νευρικό σύστημα. Η υπόθεση αυτή επιβεβαιώνεται από τα αποτελέσματα των ερευνών που έγιναν. Επομένως, ο ιός προκαλεί μόλυνση και φλεγμονή του εγκεφάλου, μεταβάλλοντας τις διαδικασίες μετάδοσης σήματος με επιπτώσεις στην αίσθηση της όσφρησης. Παράλληλα υπάρχει ο κίνδυνος ο οσφρητικός βολβός να ατροφεί και έτσι η ανοσμία να γίνει μόνιμη», εξηγεί η ερευνήτρια σε Ιταλικά Μέσα Ενημέρωσης.
«Ο εγκέφαλος έχει την τάση να επιδιορθώνει τη βλάβη αυτή σε χρονικό διάστημα ενός ή δύο ετών, αλλά εάν αυτό δεν συμβεί, είναι σημαντικό να παρέμβουμε το συντομότερο δυνατό, υποβάλλοντας τον πάσχοντα σε θεραπείες ικανές να αποκαταστήσουν την ικανότητα να μυρίζει και να δοκιμάζει μέσα σε λίγους μήνες από την έναρξη των συμπτωμάτων», προσθέτει.
Η μελέτη διεξάγεται προς το παρόν στο Ιταλικό κρατικό νοσοκομείο του Φάνο, ενώ τελευταία, προκειμένου να αυξηθεί ο αριθμός των ασθενών συνεργάζονται κι άλλα νοσηλευτικά ιδρύματα και επιστημονικά τμήματα από τη Ρώμη και το Κάλιαρι. Στόχος των Ιταλών είναι να μπορέσουν να λύσουν οριστικά αυτό το πρόβλημα που δημιουργεί ο κορωνοϊός με αποτελεσματική θεραπεία.
«Η θεραπεία μέσω του ασθενή έχει στόχο τον έλεγχο των μεταβολών στο κεντρικό νευρικό σύστημα, με τη μείωσης της νευροφλεγμονής και με τη μείωση του εντοπισμένου οξειδωτικού στρες. Και τα δύο σχετίζονται με την έναρξη σημαντικών παθολογιών του κεντρικού νευρικού συστήματος», διευκρινίζει η συντονίστρια της επιστημονικής ομάδας.
Σχετικά με τα αποτελέσματα της θεραπείας όσον αφορά στη γεύση, η ερευνήτρια δεν έχει δώσει ακόμα λεπτομέρειες στη δημοσιότητα. Όμως όπως υποστηρίζουν οι Ιταλοί, η επιστημονική ομάδα βρίσκεται σε πολύ καλό δρόμο.
H καλή αυτή είδηση από τους Ιταλούς επιστήμονες για την ολική αποκατάσταση, έρχεται την ώρα που μια άλλη έρευνα ειδικών του Νοσοκομείου Danderyd και του Ινστιτούτου Καρολίνσκα στη Σουηδία η οποία δημοσιεύεται στην ιατρική επιθεώρηση «Journal of the American Medical Association» (JAMA), καταλήγει στο ότι «οκτώ μήνες μετά από ήπια νόσηση με τον νέο κορωνοϊό, ένα στα δέκα άτομα εμφανίζει τουλάχιστον ένα μέτριο ως σοβαρό σύμπτωμα της COVID-19 το οποίο έχει αρνητική επίδραση στην εργασία, στην κοινωνική και στην οικογενειακή ζωή του. Τα πιο κοινά μακροπρόθεσμα συμπτώματα είναι η απώλεια όσφρησης και γεύσης καθώς και η κόπωση».
Με πληροφορίες από ΑNSA, Rainews