Από τον Πέτρο Στεργίου
Στις 6 Αυγούστου, όπως όλοι γνωρίζουμε, μετά από πολύμηνη αγωνία για την επιτυχία του φιλόδοξου εγχειρήματος, το όχημα τύπου ρόβερ «Curiosity» (περιέργεια) της NASA με επιτυχία προσεδαφίστηκε στις 08.30 το πρωί ώρα Ελλάδας στον Κόκκινο Πλανήτη. Σκοπός του ήταν να εξετάσει την πιθανότητα ο Άρης να έχει φιλοξενήσει κάποτε μικροβιακή ζωή.
Αυτό που δεν γνωρίζουν οι περισσότεροι είναι ότι ο άνθρωπος που χειρίστηκε την προσεδάφιση είναι ελληνικής καταγωγής. Μπορεί η όλη αποστολή να ήταν αποτέλεσμα μιας ομαδικής προσπάθειας επιστημόνων της NASA, ο άνθρωπος όμως που είχε στα χέρια του το «κοντρόλ» για την ομαλή προσεδάφιση, δύσκολη και λεπτεπίλεπτη δουλειά, ήταν ο Περικλής Παπαδόπουλος, ο οποίος γεννήθηκε στην Καλαμάτα το 1963.
Απόφοιτος της Λεοντείου, ο Π. Παπαδόπουλος το 1982, έφυγε από την Ελλάδα για να κυνηγήσει το όνειρο του στην Αμερική. Ήθελε να σπουδάσει Αεροναυτική και Αεροναυπηγική, με ειδικότητα στην εξερεύνηση πλανητών και υπέρηχους. Και αν κρίνουμε από το αποτέλεσμα, τα κατάφερε. Το 1992, πήρε το διδακτορικό του από το Πανεπιστήμιο Stanford, και από το 1987, εργάζεται στο ερευνητικό κέντρο της NASA Ames στην Καλιφόρνια. Έχει συμμετάσχει σε πολλές πλανητικές αποστολές, με σκοπό να συγκεντρώσουν όσο το δυνατό περισσότερα στοιχεία για την επιφάνεια του Άρη.
Η αποστολή στον Άρη αναμένεται να θέσει πιο στερεά θεμέλια για μία μελλοντική αποστολή ανθρώπων για πρώτη φορά στον πλανήτη, κάτι που όμως δεν αναμένεται να συμβεί πριν από τουλάχιστον δύο δεκαετίες. Να σημειωθεί ότι περίπου οι μισές αποστολές στον Άρη απέτυχαν, είτε στην εκτόξευση, είτε στην προσεδάφιση, είτε επειδή χάθηκαν στο Διάστημα, άρα η επιτυχία του Περικλή Παπαδόπουλου καθίσταται πολύ σημαντική!
Ο Έλληνας που κέρδισε την προσοχή των ξένων ΜΜΕ δήλωσε πολύ περήφανος που κατάφερε να εκπληρώσει το όνειρο του.