Ο αποκλεισμός της Ρωσίας από την Ομάδα των Είκοσι μεγαλύτερων οικονομιών του κόσμου (G20) και από άλλους διεθνείς οργανισμούς θα επιβράδυνε τις προσπάθειες να αντιμετωπιστεί η παγκόσμια κρίση των τροφίμων που επιτείνει ο πόλεμος στην Ουκρανία, προειδοποίησε μιλώντας στο πρακτορείο ειδήσεων Reuters ο επικεφαλής της γερμανικής οργάνωσης αρωγής Welthungerhilfe (WHH).

Ο Ματίας Μόγκε, διευθύνων σύμβουλος της οργάνωσης που προσφέρει βοήθεια σε 14,3 εκατ. ανθρώπους σε 35 χώρες, χαρακτήρισε κρίσιμο να συνεχιστεί η επικοινωνία με τη Ρωσία, χώρα που συγκαταλέγεται στους μεγαλύτερους παραγωγούς σιτηρών στον κόσμο, για την αντιμετώπιση της κρίσης.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

«Φυσικά, η Ρωσία είναι ο επιτιθέμενος σε αυτή την περίπτωση, χρειάζονται κυρώσεις κι όλα αυτά. Όμως, σε μια ανθρωπιστική κατάσταση όπως αυτή που αντιμετωπίζουμε σήμερα, είναι απαραίτητο να εξακολουθήσουν να υπάρχουν ανοικτοί δίαυλοι επικοινωνίας», τόνισε ο Μόγκε.

Η τοποθέτησή του καταγράφηκε μερικά 24ωρα αφού ο Aμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν τάχθηκε υπέρ της εκδίωξης της Ρωσίας από την G20, ιδέα που υποστήριξαν επίσης ο Kαναδός πρωθυπουργός Τζάστιν Τριντό και ο Aυστραλός πρωθυπουργός Σκοτ Μόρισον. Αρκετοί παρατηρητές θεωρούν πάντως απίθανο να συμβεί κάτι τέτοιο, ελλείψει συναίνεσης από την Ινδία, την Κίνα και αρκετές άλλες χώρες της ομάδας.

Η εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία την 24η Φεβρουαρίου εκτόξευσε τις τιμές των τροφίμων σε όλο τον κόσμο και προκάλεσε ελλείψεις βασικών διατροφικών ειδών στην κεντρική Ασία, στη Μέση Ανατολή και στη βόρεια Αφρική, σύμφωνα με τον ΟΗΕ.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ο πόλεμος στην Ουκρανία, τον οποίο η κυβέρνηση της Ρωσίας αποκαλεί «ειδική στρατιωτική επιχείρηση», έχει μειώσει δραστικά τις εξαγωγές κι από τις δύο χώρες, που μαζί αντιπροσωπεύουν περί το 25% των εξαγωγών σίτου και το 16% των εξαγωγών καλαμποκιού. Οι τιμές αυτών των πρώτων υλών αυξήθηκαν απότομα στις διεθνείς αγορές.

Ο Ματίας Μόγκε είπε πως αναμένει οι ηγέτες της G7 να καταπιαστούν με το πρόβλημα στις προσεχείς συνόδους τους.

Η Ρωσία, που ήταν ακόμη μέλος της τότε G8 όταν είχε ξεσπάσει η πιο πρόσφατη κρίση διατροφικής ασφάλειας, την περίοδο 2007-2008, διαδραμάτισε εποικοδομητικό ρόλο στη μείωση της πείνας σε παγκόσμια κλίμακα, θύμισε ο κ. Μόγκε.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ
σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης