Ο φόνος του κορυφαίου πυρηνικού επιστήμονα του Ιράν, τον περασμένο μήνα, πραγματοποιήθηκε εξ αποστάσεως με τεχνητή νοημοσύνη και ένα πολυβόλο εξοπλισμένο με «ελεγχόμενο από δορυφόρο έξυπνο σύστημα», δήλωσε υψηλόβαθμος Ιρανός στρατιωτικός διοικητής, σύμφωνα με το ιρανικό πρακτορείο ειδήσεων Tasnim.
Το Ιράν έχει κατηγορήσει το Ισραήλ για τη δολοφονία του Μοχσέν Φαχριζαντέχ, ο οποίος θεωρούνταν από δυτικές υπηρεσίες πληροφοριών ο εγκέφαλος του μυστικού ιρανικού προγράμματος για την ανάπτυξη πυρηνικών όπλων. Η Τεχεράνη αρνείται επίμονα πως επιδιώκει να αναπτύξει τέτοια όπλα.
Το Ισραήλ δεν έχει επιβεβαιώσει ούτε αρνηθεί την ευθύνη για τον φόνο, όμως στο παρελθόν έχει παραδεχθεί πως διεξήγε μυστικές επιχειρήσεις συγκέντρωσης πληροφοριών κατά του πυρηνικού προγράμματος του Ιράν.
Η Ισλαμική Δημοκρατία έχει δώσει αντιφατικές λεπτομέρειες για τον θάνατο του Φαχριζαντέχ στις 27 Νοεμβρίου σε ενέδρα που είχε στηθεί στο αυτοκίνητό του κοντά στην Τεχεράνη.
«Κανένας τρομοκράτης δεν ήταν παρών στο πεδίο… Ο μάρτυρας Φαχριζαντέχ οδηγούσε όταν ένα όπλο, το οποίο χρησιμοποιούσε μια προηγμένη κάμερα, εστίασε πάνω του» δήλωσε ο Αλί Φανταβί, υποδιοικητής των Φρουρών της Επανάστασης του Ιράν, στη διάρκεια τελετής χθες, Κυριακή, σύμφωνα με το ημιεπίσημο πρακτορείο Tasnim.
«Το πολυβόλο ήταν τοποθετημένο πάνω σ’ ένα ημιφορτηγό και ελεγχόταν από δορυφόρο» πρόσθεσε.
Ο Φανταβί έκανε τις δηλώσεις αυτές αφού οι ιρανικές αρχές ανακοίνωσαν πως βρήκαν «στοιχεία για τους δολοφόνους», αν και δεν έχουν ακόμη ανακοινώσει οποιεσδήποτε συλλήψεις. Λίγο μετά τον φόνο του Φαχριζαντέχ, αυτόπτες μάρτυρες είπαν στην κρατική τηλεόραση πως ένα φορτηγό είχε εκραγεί και στη συνέχεια ομάδα ενόπλων είχε ανοίξει πυρ εναντίον του αυτοκινήτου του.
Την περασμένη εβδομάδα, ο Αλί Σαμχανί, γραμματέας του Ανώτατου Συμβουλίου Εθνικής Ασφαλείας του Ιράν, δήλωσε πως ο φόνος πραγματοποιήθηκε με «ηλεκτρονικές συσκευές» και χωρίς ανθρώπους επί του πεδίου.
Εμπειρογνώμονες και αξιωματούχοι είχαν πει την περασμένη εβδομάδα στο Ρόιτερς πως ο φόνος του Φαχριζαντέχ εξέθεσε κενά στην ασφάλεια που δείχνουν πως μπορεί να υπήρξε διείσδυση στις ιρανικές δυνάμεις ασφαλείας και πως η Ισλαμική Δημοκρατία είναι ευάλωτη σε περαιτέρω επιθέσεις.
«Δεκατρείς πυροβολισμοί ρίχτηκαν εναντίον του μάρτυρα Φαχριζαντέχ με ένα πολυβόλο ελεγχόμενο από δορυφόρο… Στη διάρκεια της επιχείρησης χρησιμοποιήθηκαν τεχνητή νοημοσύνη και τεχνικές αναγνώρισης προσώπου» δήλωσε ο Φανταβί. «Η γυναίκα του, η οποία καθόταν σε απόσταση 25 εκατοστών απ’ αυτόν στο ίδιο αυτοκίνητο, δεν τραυματίστηκε» πρόσθεσε.
Ο Φαχριζαντέχ, για τον οποίο το Ισραήλ είχε δηλώσει πως ήταν από τους πρωταγωνιστές της συνεχιζόμενης προσπάθειας του Ιράν να αποκτήσει πυρηνικά όπλα, ήταν ο πέμπτος Ιρανός πυρηνικός επιστήμονας, που σκοτώθηκε σε στοχευμένη επίθεση από το 2010 μέσα στο Ιράν, και ο δεύτερος υψηλόβαθμος Ιρανός αξιωματούχος που δολοφονήθηκε μέσα στο 2020.
Ο διοικητής της επίλεκτης Δύναμης Κουντς των Φρουρών της Επανάστασης Κασέμ Σουλεϊμανί σκοτώθηκε τον Ιανουάριο σε επίθεση αμερικανικού μη επανδρωμένου αεροπλάνου στο Ιράκ. Η Τεχεράνη απάντησε εκτοξεύοντας πυραύλους εναντίον αμερικανικών στρατιωτικών στόχων στο Ιράκ.