Από το 1970, όταν με μια πολυεθνική συμφωνία, η διεθνής κοινότητα καθιέρωσε δύο χρονικά διαστήματα, η παγκόσμια συντονισμένη ώρα χρειάστηκε δύο φορές παρεμβάσεις για να παραμείνουν οι πυλώνες της χρονομέτρησης συντονισμένοι.

Οι “δύο διαφορετικές ώρες” βασίζονται, η μια στη γήινη περιστροφή- αστρονομική ώρα- και η άλλη στα υπερβολικά ακριβή ατομικά- επιστημονικά ρολόγια.

Για να συντονιστούν οι “δύο ώρες” καθώς η περιφορά της γης μεταβάλλεται, χρειάζονται κάποιες… χειρουργικές χρονικές παρεμβάσεις.

Φέτος είναι η χρονιά για την τρίτη “χρονική παρέμβαση” με την πρόσθεση ενός επιπλέον δευτερολέπτου.

Επομένως σε ορισμένες περιοχές της γης όσοι βιάζονται να αποχαιρετήσουν το 2008 και να υποδεχτούν το 2009 θα πρέπει να περιμένουν ένα …ολόκληρο δευτερόλεπτο. Ανάλογα βεβαίως από τη γεωγραφική τους θέση.

Αν βρίσκονται δυτικότερα του Γκρίνουιτς- όπως για παράδειγμα είναι η Ελλάδα- τότε θα περιμένουν ένα επιπλέον δευτερόλεπτο για να υποδεχτούν το 2009.

Ανατολικότερα θα το καλοδεχτούν ένα δευτερόλεπτο νωρίτερα.

Η παγκόσμια κοινότητα προσθέτει “το επιπλέον δευτερόλεπτο” την τελευταία ημέρα του έτους, για να βοηθήσει το ταίριασμα της παγκόσμιας συντονισμένης ώρας, με την αστρονομική.

Αιτία η επιβράδυνση της περιστροφής της γης στον άξονά της, ο οποίος μεταβάλλεται από τις παλίρροιες και άλλους παράγοντες όπως η αστρική σκόνη, η κατάσταση στους πόλους της γης… κτλ.   

Βεβαίως δεν είναι η πρώτη φορά που η διεθνής κοινότητα υποχρεούται να προσθέσει ένα δευτερόλεπτο. Η αρχή έγινε στις 30 Ιουνίου του 1972. Η τελευταία φορά που προστέθηκε ήταν στις 31 Δεκεμβρίου 2005.

Μπορεί να ακούγεται ανώδυνο ή μικρό το γεγονός, αλλά είναι ιδιαίτερα σημαντικό καθώς ο απόλυτος συγχρονισμός είναι το μυστικό για τη σωστή λειτουργία τεχνολογικών καινοτομιών.

Όπως είναι το διαδίκτυο και ο παγκόσμιος οδηγός πλοήγησης το αποκαλούμενο GPS.