Κώστας Μπετινάκης

Την σκυτάλη της δύσκολης διαπραγμάτευσης της Τρίτης μεταξύ των ευρωπαίων υπουργών Εσωτερικών παίρνουν σήμερα Τετάρτη οι αρχηγοί κρατών και κυβερνήσεων της ΕΕ στο πλαίσιο της έκτακτης Συνόδου Κορυφής.

Στην αναζήτηση επίλυσης για το προσφυγικό ζήτημα η ΕΕ, μετά το συμβούλιο των υπουργών Εσωτερικών, πραγματοποιείται η έκτακτη Σύνοδος Κορυφής με κορυφή της ατζέντας το πρόβλημα.

Σύμφωνα με τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ στόχος της συνάντησης είναι η καλύτερη προστασία των συνόρων της ΕΕ καθώς και η σταθεροποίηση της κατάστασης σε εμπόλεμες περιοχές καθώς και σε περιοχές που βρίσκονται σε κρίση εκτός της Ένωσης.

Έτσι προβλέπεται η στήριξη της Τουρκίας στο προσφυγικό ζήτημα με κονδύλι ύψους ενός δισεκατομμυρίου ευρώ.

Η συζήτηση αναμένεται να ξεκινήσει με βάση την απόφαση που έλαβαν την Τρίτη οι υπουργοί Εσωτερικών της ΕΕ.

Με δυσκολία τελικά συμφώνησαν στην κατανομή 120.000 προσφύγων, παρά τη διαφωνία τεσσάρων χωρών. Η Ουγγαρία, η Ρουμανία, η Τσεχία και η Σλοβακία καταψήφισαν την πρόταση. Έτσι οι υπουργοί έλαβαν μια απόφαση απλώς με ενισχυμένη πλειοψηφία και όχι με ομοφωνία, όπως συνηθίζεται σε σημαντικά ζητήματα.

Σε αυστηρό τόνο μίλησε η επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας Φεντερίκα Μογκερίνι σχολιάζοντας τη διαφωνία των κρατών-μελών: «Οφείλουμε να είμαστε αξιόπιστοι και να πράττουμε εντός των συνόρων μας αυτά που απαιτούμε να γίνονται εκτός των συνόρων μας», δήλωσε στην γερμανική «Süddeutsche Zeitung».

Η ένσταση της Σλοβακίας

Σε έντονο ύφος σχολίασε ο Σλοβάκος πρωθυπουργός Ρόμπερτ Φίτσο την απόφαση των Ευρωπαίων υπουργών Εσωτερικών, με αιχμές κατά της συμφωνίας που επιτεύχθηκε στη σύνοδο των υπουργών.

Λίγες ώρες μόλις μετά την ολοκλήρωση της συνόδου δεν έκρυψε τον εκνευρισμό του κατά τη διάρκεια ομιλίας του στο κοινοβούλιο στη Μπρατισλάβα. «Δεν έχει ξανασυμβεί να ισοπεδώνονται από μία πλειοψηφία απόψεις για τις οποίες άλλες χώρες έχουν λογικά επιχειρήματα, μόνο και μόνο επειδή η πλειοψηφία αυτή δεν ήταν ικανή να παρουσιάσει μια συναινετική λύση», δήλωσε.

Η Γερμανία προβλέπεται να υποδεχθεί 31.000 πρόσφυγες. Ο υπουργός Εσωτερικών της χώρας Τόμας ντε Μεζιέρ τόνισε ότι αυτό το ποσοστό της τάξης του 26% δεν είναι ασήμαντο, αλλά τελικά βοηθάει στην αποσυμφόρηση της κατάστασης στη Γερμανία αφού η χώρα δέχεται αυτό το διάστημα σχεδόν το ήμιση επί του συνολικού αριθμού των προσφύγων. «Χωρίς αυτή την κλείδα κατανομής θα είχαν έρθει πολύ περισσότεροι».

Η Ουγγαρία, που ήταν ένας από τους βασικούς πολέμιους, θα αναγκαστεί επίσης να δεχθεί πρόσφυγες στο έδαφός της. Περίπου 2.350 άνθρωποι θα μετεγκατασταθούν στη χώρα από την Ιταλία και την Ελλάδα.

Το θέμα της ποσόστωσης πάντως δεν συζητείται πλέον, τόνισε ο προεδρεύων της συνόδου Ζαν Ασελμπορν. Παρ’ όλα αυτά οι αριθμοί παραμένουν δεσμευτικοί για τα κράτη, όπως επιβεβαίωσε και ο αντιπρόεδρος της Κομισιόν Φρανς Τίμμερμανς. «Η Κομισιόν είναι υποχρεωμένη να υλοποιήσει αυτά που συμφωνήσαμε».
(dpa)