Περισσότεροι από 2.000 άνθρωποι έχουν χάσει τη ζωή τους από την επιδημία του Έμπολα στη δυτική Αφρική, ανακοίνωσε την Παρασκευή ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας, επί συνόλου σχεδόν 4.000 κρουσμάτων που έχουν μολυνθεί από τον ιό.
Σύμφωνα με τον νεότερο απολογισμό του ΠΟΥ, ο αριθμός των νεκρών στη Γουινέα, στη Λιβερία και στη Σιέρα Λεόνε ανέρχεται σε 2.097 έως την 5η Σεπτεμβρίου, επί συνόλου 3.944 κρουσμάτων.
Εξ αυτών, οι 1.089 νεκροί καταγράφονται στη Λιβερία, οι 517 στη Γουινέα και οι 491 στη Σιέρα Λεόνε. Ο προηγούμενος απολογισμός τον οποίο είχε δώσει στη δημοσιότητα την Πέμπτη ο οργανισμός έκανε λόγο για 1.841 νεκρούς επί συνόλου 3.685 κρουσμάτων στις τρεις χώρες.
Ακόμη οκτώ άνθρωποι έχουν χάσει τη ζωή τους στη Νιγηρία επί συνόλου 23 κρουσμάτων και υπάρχει ακόμα 1 επιβεβαιωμένο κρούσμα στη Σενεγάλη. Αυτό αυξάνει τον συνολικό απολογισμό των νεκρών σε 2.105 και τον αριθμό των προσώπων που έχουν μολυνθεί μέχρι σήμερα σε 3.968.
Ο νέος απολογισμός δίνεται στη δημοσιότητα εν μέσω της συνάντησης 200 ειδικών που διεξήχθη την Πέμπτη και την Παρασκευή για την ασθένεια.
Ο ΠΟΥ ανέφερε ότι δοκιμές πειραματικών φαρμάκων θα γίνουν στις ΗΠΑ, στην Ευρώπη και στην Αφρική. Ένα εμβόλιο θα αρχίσει να δοκιμάζεται πειραματικά από τα τέλη του Σεπτεμβρίου στο Μαλί και η αποτελεσματικότητά του θα εκτιμηθεί τον Νοέμβριο.
Κέντρο Αντιμετώπισης της Κρίσης
Εξάλλου ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ, Μπαν Γκι-μουν, δήλωσε πως ο Οργανισμός πρόκειται να δημιουργήσει σύντομα ένα κέντρο αντιμετώπισης της κρίσης του Έμπολα, με βασικό σκοπό να συντονίσει την αντίδραση για την αντιμετώπιση του θανατηφόρου ιού και να αποτρέψει την περαιτέρω εξάπλωση του μέσα σε έξι ως εννέα μήνες.
Ο Γκι-μουν κάλεσε τη διεθνή κοινότητα να διαθέσει 600 εκατ. δολάρια για να προσφερθεί αρωγή στη δυτική Αφρική, όπου ιός «εξαπλώνεται ταχύτερα από όσο μπορούμε να αντιδράσουμε», όπως επισήμανε.
Ο γενικός γραμματέας ζήτησε επίσης από τις αεροπορικές και ναυτιλιακές εταιρείες να μην ακυρώνουν τις πτήσεις και τους ελλιμενισμούς στις χώρες που πλήττονται.