Μείζον θέμα έχει προκύψει στο ΝΑΤΟ, που αδυνατεί να αποφασίσει την επίθεση κατά της Λιβύης, λόγω των προσκομμάτων που θέτουν η Τουρκία και η Γερμανία.

Η μαραθώνια σύνοδος των 28 μόνιμων αντιπροσώπων της Κυριακής στις Βρυξέλλες κατέληξε μόνο στην έγκριση ορισμένων επιχειρησιακών σχεδίων για εμπάργκο όπλων στη Λιβύη και όχι σε πολιτική απόφαση για άμεση εμπλοκή των δυνάμεων της συμμαχίας στην κρίση, μια απόφαση που αναμένεται να προκαλέσει χαμόγελα σε ορισμένες πρωτεύουσες εκτός συμμαχίας, όπως τη Μόσχα και το Πεκίνο.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Το «φρένο» στα σχέδια ορισμένων χωρών έβαλε η Τουρκία, η οποία δήλωσε κάθετα αντίθετη στην ανάληψη στρατιωτικής δράσης του ΝΑΤΟ κατά της Λιβύης, όπως επίσης και η Γερμανία, αν και για εντελώς διαφορετικούς λόγους.

Το ζήτημα θα προσπαθήσει να επιλύσει η σύνοδος των μονίμων αντιπροσώπων του ΝΑΤΟ, που θα συνεχιστεί και σήμερα.

Σημειώνεται ότι, για κάθε απόφαση που λαμβάνει η Ατλαντική Συμμαχία, απαιτείται η έκδοση «οδηγίας εφαρμογής» που εκδίδει το Βορειοατλαντικό Συμβούλιο, κάτι που θα μπορούσε να γίνει το νωρίτερο την ερχόμενη Τρίτη, δεδομένου ότι η προϋπόθεση της ομοφωνίας δεν ισχύει.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Η υπόθεση κινδυνεύει να εξελιχθεί σε ένα φιάσκο για την Ευρώπη, κυρίως δε για τη Βρετανία και τη Γαλλία, που πρωταγωνίστησαν στις επιθέσεις κατά της Λιβύης, αυτονομούμενες από τον μηχανισμό του ΝΑΤΟ.

Οι Η.Π.Α., οι οποίες αρχικά ακολούθησαν και συμμετείχαν στα αεροπορικά πλήγματα, πλέον εμφανίζονται επιφυλακτικές, με αποτέλεσμα να προβάλλεται ως μονόδρομος η αναζήτηση διπλωματικού διεξόδου από την κρίση.

Ο Αμερικανός υπουργός Άμυνας, Ρόμπερτ Γκέιτς, δήλωσε ότι η Ουάσιγκτον επιθυμεί να μεταβιβάσει τη διοίκηση της συμμαχικής επιχείρησης είτε στη Γαλλία και τη Βρετανία είτε – στην καλύτερη περίπτωση – στο ΝΑΤΟ, πετώντας έτσι το «μπαλάκι» και την πρωταρχική ευθύνη σε άλλους.

Η Τουρκία θα εμπλακεί σε στρατιωτικές δραστηριότητες μόνον εάν εμπλακεί και το ΝΑΤΟ στην επιχείρηση εναντίον της Λιβύης, αναφέρει στην ιστοσελίδα της η φιλοκυβερνητική εφημερίδα «Ζαμάν», και αυστηρά σε επιχειρήσεις υποστήριξης και όχι σε βομβαρδισμούς.

Ένας κοινός παρονομαστής θα επιχειρηθεί να βρεθεί και κατά τη σημερινή σύνοδο των υπουργών Εξωτερικών της Ε.Ε., αφού κάτι τέτοιο δεν κατέστη δυνατό στο Συμβούλιο Ασφαλείας, μετά την αποχή της Γερμανίας.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης