Στην προκλητική ρητορική για τη Συνθήκη της Λωζάνης επιμένει ο Ρετσέπ Ταγίπ Ερντογάν, ζητώντας αυτή τη φορά από την τουρκική νεολαία «να εξετάσει τη Λωζάνη -και ας ενοχληθούν κάποιοι». Ο Σουλτάνος ονειρεύεται εκ νέου την Οθωμανική Αυτοκρατορία και αμφισβητεί σύνορα που είναι απόλυτα κατοχυρωμένα με διεθνείς συμβάσεις. 

Το νέο του ατόπημα έγινε όταν μιλώντας σε κοινοτάρχες, στο κτίριο της προεδρίας στην Άγκυρα, ο Τούρκος πρόεδρος συνέχισε την αμφισβήτηση της Συνθήκης, τονίζοντας: «Φέραμε στην επικαιρότητα τη Λωζάνη και το Εθνικό Συμβόλαιο. Φαίνεται πως κάποιες αλήθειες μας τις έμαθαν λάθος. Θέλω από τη νεολαία μας να εξετάσει τη Λωζάνη και ας ενοχληθούν κάποιοι. Τα λάθη αυτά πρέπει να τα ξέρουμε».

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

«Δεν μπορούμε το 2016 να κινούμαστε με τη λογική του 1923. Αυτό είναι άδικο, δεν μπορούμε να το δεχθούμε. Όταν αλλάζουν τα πάντα στον κόσμο, δεν μπορούμε να βρισκόμαστε στο σημείο που βρεθήκαμε τότε» επέμεινε.

Δηλαδή σε απλά ελληνικά ζητάει από τους νέους της χώρας τους να εξετάσουν τι ακριβώς; Τους ζητάει να αμφισβητήσουν το διεθνές δίκαιο; Εις βάρος ποιων; 

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Διευκρινίζοντας τι εννοεί, όταν μιλάει για αλλαγές, ο πρόεδρος της Τουρκίας υπογράμμισε: «Από το 1914, που φτάσαμε από τα 2.000.000 τετραγωνικά χιλιόμετρα, μέσα σε εννέα χρόνια στη Λωζάνη, μαζί και με το Χατάι, πέσαμε στα 780.000 τετραγωνικά χιλιόμετρα. Σε μικρό χρονικό διάστημα. Στόχος μας στον απελευθερωτικό αγώνα ήταν το Εθνικό Συμβόλαιο. Δυστυχώς, και στα δυτικά και στα ανατολικά σύνορά μας δεν προστατεύσαμε τα εδάφη μας».

Ξεχνάει βέβαια να αναφέρει ο Ερντογάν πως τα εδάφη χάθηκαν μετά από αντίστοιχες ήττες στα πεδία των μαχών και πως η συνθήκη της Λωζάνης που τώρα τόσο θρασύτατα αμφισβητεί ήταν για αυτούς σωτηρία και όχι εφιάλτης όπως θέλει να την παρουσιάσει. 

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Στην συνέχεια του παραληρήματός του ο τούρκος Πρόεδρος τόνισε: 

«Μια κατάσταση που προέκυψε από ανάγκη την αποδεχθήκαμε και εγκλωβιστήκαμε. Αυτό εμείς το αρνούμαστε. Η Τουρκία ήταν του 1923 και όσοι την εγκλώβισαν είχαν ως στόχο να ξεχαστεί το παρελθόν της, που είναι 1.000 ετών με Οθωμανική Αυτοκρατορία και με τους Σελτζούκους» κατέληξε ο Ταγίπ Ερντογάν.

Η επεκτατικότητα βέβαια της Τουρκίας θα πρέπει να προβληματίσει τον δυτικό κόσμο ο οποίος δεν πρέπει να δείχνει καμιά ανοχή σε τέτοιες αμφισβητήσεις.

Έκκληση από τους Κούρδους της Συρίας

Σε δημόσια δήλωσή τους, η Κουρδική Γενική Συντονιστική Αρχή των Καντονιών της Δημοκρατικής Αυτοδιοίκησης στη Συρία καταδικάζει τους χθεσινούς βομβαρδισμούς τουρκικών μαχητικών εναντίον ενόπλων της YPG, που μάχεται εναντίον των τζιχαντιστών.

Συνολικά 26 αεροπορικές επιδρομές πραγματοποίησαν τουρκικά μαχητικά κατά 18 στόχων των Κούρδων που δραστηριοποιούνται στα βόρεια της Συρίας, με αποτέλεσμα να σκοτώσουν 160-200 μαχητές, σύμφωνα με ανακοίνωση του τουρκικού στρατού. Οι αεροπορικές επιδρομές πραγματοποιήθηκαν χθες το βράδυ, πλήττοντας περιοχές που πρόσφατα είχαν ανακαταλάβει οι Κούρδοι. Οι βόμβες έπληξαν εννέα κτήρια, ένα θωρακισμένο όχημα καθώς κι άλλα οχήματα γενικής χρήσης που ανήκαν στους Κούρδους.

Η ανακοίνωση:

«Από χτες, τουρκικά πολεμικά αεροπλάνα βομβαρδίζουν τα χωριά Um Al Housh, Um Al Qura και Hasiya στην περιοχή Al Shahba, στο βόρειο Χαλέπι. Αυτά τα χωριά είχαν πρόσφατα απελευθερωθεί από τις επαναστατικές δυνάμεις. Η βομβιστική αυτή επίθεση συνέβη λίγες ώρες μόνο μετά την απελευθέρωση αυτών των χωριών, του Al Shabha Dam και του κέντρου Syriatel από τους τρομοκράτες της ISIS.

«​Θέλουμε να δώσουμε έμφαση στο γεγονός ότι η πρόσφατη αυτή επίθεση του τουρκικού κράτους έρχεται σαν απάντηση στην απελευθέρωση της περιοχής από τους τρομοκράτες της ISIS. Είναι μία απόδειξη ότι η Τουρκία στηρίζει την τρομοκρατική οργάνωση της ISIS».

«​Θέλουμε να δώσουμε έμφαση στο γεγονός ότι η πρόσφατη αυτή επίθεση του τουρκικού κράτους έρχεται σαν απάντηση στην απελευθέρωση της περιοχής από τους τρομοκράτες της ISIS. Είναι μία απόδειξη ότι η Τουρκία στηρίζει την τρομοκρατική οργάνωση της ISIS»

Εμείς, η Γενική Συντονιστική Αρχή των Καντονιών της Δημοκρατικής Αυτοδιοίκησης (Al Jazira, Kobani και Efrin) καταδικάζουμε αυτή τη βίαιη επίθεση, που διέπραξε το τουρκικό κράτος εναντίον του λαού μας και απειλεί εκατοντάδες αθώους πολίτες. Θα κάνουμε ό,τι είναι δυνατόν για να προστατεύσουμε τους πολίτες της Βόρειας Συρίας. Θέλουμε να δώσουμε έμφαση στο γεγονός ότι η πρόσφατη αυτή επίθεση του τουρκικού κράτους έρχεται σαν απάντηση στην απελευθέρωση της περιοχής από τους τρομοκράτες της ISIS. Είναι μία απόδειξη ότι η Τουρκία στηρίζει την τρομοκρατική οργάνωση της ISIS και άλλες συνδεόμενες με αυτή τρομοκρατικές οργανώσεις και άτομα.

Καλούμε τη διεθνή κοινότητα, τα Ηνωμένα Έθνη, τις Ηνωμένες Πολιτείες, τη Ρωσική Ομοσπονδία, διεθνείς ανθρωπιστικές και πολιτικές οργανώσεις να δράσουν άμεσα ώστε να σταματήσει η τουρκική επιθετικότητα και να εμποδίσουν το τουρκικό κράτος που απειλεί την ειρήνη και την ασφάλεια στην περιοχή με τις συνεχείς παραβιάσεις της συριακής κυριαρχίας και διεθνών νόμων και συμβάσεων.

Η επίθεση αυτή δεν πρέπει να αγνοηθεί από τη διεθνή κοινότητα, όπως συνέβη όταν η Τουρκία κατέλαβε την Jerablus. Καλούμε επίσης όλους τους Σύρους να ενεργήσουν υπεύθυνα και να σταματήσουν τους βομβαρδισμούς, από τους οποίους χαμένη βγαίνει η ίδια η Συρία και η διαδικασία επίλυσης της συριακής κρίσης.

Και βέβαια η Τουρκία είναι ο κακός γείτονας και για τους Ιρακινούς που έντονα διαμαρτύρονται για την προκλητική επιθετικότητά τους. 

Μάλιστα μέσω  ανακοίνωσης της  η πρεσβεία του Ιράκ ζητάει από την χώρα μας ,να προτρέψει την τουρκική κυβέρνηση να σεβαστεί την εθνική κυριαρχία του Ιράκ και τον χάρτη των Ηνωμένων Εθνών που ρυθμίζει το πλαίσιο της διμερούς συνεργασίας μεταξύ των κρατών.

Η ανακοίνωση της ιρακινής πρεσβείας

Η ανάπτυξη τουρκικών στρατευμάτων στο Βόρειο Ιράκ παραβιάζει την αρχή της μη- επεμβάσεως όπως έχει οριστεί από τη Γενική Συνέλευση των Ηνωμένων Εθνών, σύμφωνα με την οποία κανένα κράτος δεν έχει το δικαίωμα να παρέμβει, άμεσα ή έμμεσα και για οποιονδήποτε λόγο στις εσωτερικές ή εξωτερικές υποθέσεις οποιουδήποτε άλλου κράτους, και ότι, κατά συνέπεια κάθε ένοπλη επέμβαση και κάθε άλλη μορφή παρέμβασης αποτελεί παράβαση του διεθνούς δικαίου.

​«Η Ιρακινή κυβέρνηση καταδικάζει οποιαδήποτε τουρκική παρέμβαση και καλεί τις φιλικά διακείμενες χώρες, μεταξύ των οποίων και την Ελλάδα με την οποία μοιράζονται μακροχρόνιους ιστορικούς δεσμούς και κοινές αξίες, να υποστηρίξουν το Ιράκ και να προτρέψουν την Τουρκική κυβέρνηση να σεβαστεί την εθνική κυριαρχία του Ιράκ»Η τουρκική επέμβαση της 3ης Δεκεμβρίου 2015 σε έκταση 110χμ στο εσωτερικό των ιρακινών εδαφών χωρίς προηγούμενο συντονισμό με την Ιρακινή Ομοσπονδιακή Κυβέρνηση έχει καταδικαστεί από το Σύνδεσμο Αραβικών Χωρών, ενώ η Γενική Συνέλευση των Ηνωμένων Εθνών απηύθυνε έκκληση για άμεση και άνευ όρων αποχώρηση των τουρκικών στρατευμάτων, κατόπιν διαβήματος της Ιρακινής Κυβέρνησης.

Σε απάντηση στην ψηφοφορία του Τουρκικού Κοινοβουλίου να παρατείνει την παρουσία των τουρκικών στρατευμάτων στο Ιράκ, το Ιρακινό Κοινοβούλιο ψήφισε την 4η Οκτωβρίου 2016 εναντίον της τουρκικής επέμβασης και της ανάπτυξης ξένων δυνάμεων στα εδάφη του Ιράκ, χωρίς την προηγούμενη σύμφωνη γνώμη της Ιρακινής Κυβέρνησης, εναρμονιζόμενη με τη συμφωνία της Διεθνούς Συμμαχίας ενάντια στην τρομοκρατική οργάνωση Daesh (ISIS).

Καθώς οι Ιρακινές δυνάμεις υποστηριζόμενες από τη Διεθνή Συμμαχία επιτυγχάνουν μεγάλη πρόοδο στον αγώνα κατά της τρομοκρατίας, στην απελευθέρωση των ιρακινών εδαφών από την τρομοκρατική οργάνωση Daesh και εν αναμονή της αποφασιστικής μάχης για την απελευθέρωση της πόλης της Μοσούλης, η Ιρακινή κυβέρνηση καταδικάζει οποιαδήποτε τουρκική παρέμβαση και καλεί τις φιλικά διακείμενες χώρες, μεταξύ των οποίων και την Ελλάδα με την οποία μοιράζονται μακροχρόνιους ιστορικούς δεσμούς και κοινές αξίες, να υποστηρίξουν το Ιράκ και να προτρέψουν την Τουρκική κυβέρνηση να σεβαστεί την εθνική κυριαρχία του Ιράκ και τον Χάρτη των Ηνωμένων Εθνών που ρυθμίζει το πλαίσιο της διμερούς συνεργασίας μεταξύ των κρατών.

Ελπίζουμε η διεθνής κοινότητα να μην παραμείνει άλλο  απαθής στις συνεχείς αυτές τουρκικές προκλήσεις που έχουν ως κύριο στόχο την σταθεροποίηση του καθεστώτος  Ερντογάν στο εσωτερικό της χώρας του. 

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης