Εντείνονται οι διπλωματικές διεργασίες σε διεθνές επίπεδο για την εξεύρεση μια ειρηνικής λύσης μετά τη νέα κρίση στις σχέσεις Ισραήλ-Παλαιστίνης, την ίδια στιγμή που πολλές περιοχές στη Λωρίδα της Γάζας συνεχίζουν να αποτελούν εμπόλεμη ζώνη, με τους αμάχους κυρίως να πληρώνουν με αίμα και καταστροφές τη χερσαία επιχείρηση των ισραηλινών στρατευμάτων.
Το γεγονός αυτό εξάλλου έχει χρησιμοποιηθεί και ως δικαιολογία για τη χερσαία επέμβαση στη Λωρίδα της Γάζας, καθώς οι αεροπορικοί βομβαρδισμοί θέτουν σε κίνδυνο τη ζωή αθώων ανθρώπων. Ωστόσο, ήδη στην πλειονότητά τους οι νεκροί από την πλευρά της Παλαιστίνης προέρχονται από αμάχους, συμπεριλαμβανομένων αρκετών παιδιών. Όπως έγινε γνωστό, νωρίς το πρωί επτά Παλαιστίνιοι σκοτώθηκαν, ανάμεσά τους και πέντε μέλη της ίδιας οικογένειας, ενώ περισσότεροι από 100.000 έχουν εκτοπιστεί.
Εν τω μεταξύ, ο Τζον Κέρι βρίσκεται στην Αίγυπτο, όπου και θα έχει συνάντηση με τον γενικό γραμματέα του ΟΗΕ Μπαν Κι Μουν. Οι ΗΠΑ συνεχίζουν να στηρίζουν το Κάιρο, το οποίο επιχειρεί να έχει τον ρόλο του διαμεσολαβητή στην επίλυση της κρίσης στη Λωρίδα της Γάζας.
Ο «Θείος Σαμ» υποσχέθηκε δολάρια και… εκεχειρία
Στο Κάιρο παραμένει ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, ο οποίος ταξίδεψε στην Αίγυπτο σε μια προσπάθεια της Ουάσινγκτον να δοθεί μια διπλωματική λύση στην κρίση που βρίσκεται σε εξέλιξη στη Λωρίδα της Γάζας.
Στη σκιά της «γκάφας» του κατά τη διάρκεια συνέντευξης στο CNN, όπου άσκησε -άθελά του- κριτική στη χερσαία επιδρομή του Ισραήλ στα παλαιστινιακά εδάφη, ο Τζον Κέρι ανέφερε σε δηλώσεις του σε δημοσιογράφους πως πρέπει να σταματήσουν οι εχθροπραξίες και οι εμπλεκόμενες πλευρές να καθίσουν στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων. Παράλληλα, υποσχέθηκε οικονομική βοήθεια ύψους 47 εκατ. δολαρίων για τους αμάχους στη Λωρίδα της Γάζας.
Ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών σχεδιάζει να παραμείνει στο Κάιρο μέχρι την Τετάρτη το πρωί, ωστόσο δεν έχει προγραμματιστεί πότε θα ολοκληρώσει το ταξίδι του στην περιοχή, κι αυτό πιθανώς να σημαίνει ότι θα έχει και συνομιλίες με αξιωματούχους από το Κατάρ. Το εμιράτο του Περσικού Κόλπου έχει σχετικά στενούς δεσμούς με τη Χαμάς, ενώ φιλοξενεί και τον ηγέτη της ισλαμικής οργάνωσης Χάλεντ Μεσάαλ.
Παράλληλα, τον γύρο του κόσμου κάνουν οι εικόνες με τον βραβευμένο δημοσιογράφο Wael Al-Dahdouh, ανταποκριτή του Al Jazeera στην Παλαιστίνη, ο οποίος κλήθηκε να περιγράψει ζωντανά τους βομβαρδισμούς στη Λωρίδα της Γάζας. Όταν ξεκίνησε να μιλάει, δεν άντεξε να συνεχίσει τη μετάδοσή του και άρχισε να δακρύζει.
Τεθωρακισμένο βομβάρδισε νοσοκομείο
Όπως μετέδωσε το αμερικανικό τηλεοπτικό δίκτυο NBC, ισραηλινό τεθωρακισμένο έβαλε τη Δευτέρα εναντίον νοσοκομείου στη Γάζα, με αποτέλεσμα να σκοτωθούν τουλάχιστον τέσσερις άνθρωποι και να τραυματιστούν άλλοι 40.
Μιλώντας στον παλαιστινιακό τηλεοπτικό σταθμό, ο υποδιευθυντής του νοσοκομείου Dr. Faiz Zaidan απηύθυνε δραματική έκκληση:
«Καλώ τον Ερυθρό Σταυρό και τα νοσοκομεία του να σπεύσουν για να μεταφέρουν όσα περισσότερα περιστατικά γίνεται, επειδή δεν μπορούμε πλέον να προσφέρουμε υπηρεσίες στους πάσχοντες». Ένας άλλος γιατρός δήλωσε: «Οι Ισραηλινοί, μη βρίσκοντας άλλους στόχους να πλήξουν, άρχισαν να βάλλουν εναντίον νοσοκομείων και ασθενών». Το νέο πλήγμα εναντίον ενός ακόμη νοσοκομείου πραγματοποιήθηκε ενώ εθελοντές της οργάνωσης Medecins Sans Frontieres (Γιατροί Χωρίς Σύνορα) είχαν ανακοινώσει ότι δέχονται επανειλημμένα πυρά από τις ισραηλινές δυνάμεις.
Διαδηλώσεις στον αραβικό κόσμο και στη Δύση
Εν τω μεταξύ, μαζικές διαδηλώσεις πραγματοποιήθηκαν τη Δευτέρα σε διάφορες πόλεις της Δυτικής Όχθης (Ραμάλα, Ναζαρέθ), με τους συμμετέχοντες να ζητούν τον άμεσο τερματισμό της ισραηλινής επιχείρησης.
Διαδηλώσεις έγιναν και στο Πακιστάν, οι σχέσεις του οποίου με την Ουάσινγκτον παραμένουν τεταμένες εδώ και αρκετούς μήνες.
Παράλληλα, αρκετές χιλιάδες ήταν οι διαδηλωτές που πραγματοποίησαν πορεία διαμαρτυρίας στην περιοχή του Κόλπου του Σαν Φρανσίσκο την Κυριακή, διαμαρτυρόμενοι για την αιματοχυσία που έχει προκαλέσει το Ισραήλ στη Γάζα.
Η διαδήλωση είχε οργανωθεί από τις αραβικές οργανώσεις Arab Resource and Organizing Center (AROC) και την Οργάνωση Αραβικής Νεολαίας. Κύριο σύνθημα της διαδήλωσης, ήταν το «Ελευθερία για την Παλαιστίνη». Πολλοί από τους διαδηλωτές είχαν φτάσει από όλες τις περιοχές της Καλιφόρνιας και η διαδήλωση ήταν πολύ μεγαλύτερη από ανάλογη που είχε πραγματοποιηθεί μετά την προηγούμενη ισραηλινή εισβολή στη Γάζα το 2008-2009.
Στους διαδηλωτές περιλαμβάνονταν πολλοί Αραβοαμερικανοί αλλά και αντιπροσωπείες από ένα φάσμα διαφορετικών προοδευτικών ομάδων.
Επιμέλεια: Κ. Μπετινάκης