Η ελβετική κυβέρνηση συνέστησε σήμερα στους ψηφοφόρους να απορρίψουν την πρόταση στο σχεδιαζόμενο δημοψήφισμα της 7ης Μαρτίου για απαγόρευση των καλυμμάτων προσώπου όπως η μπούρκα και το νικάμπ που φορούν ορισμένες μουσουλμάνες, λέγοντας ότι η κίνηση αυτή θα πλήξει τον τουρισμό.

Βάσει του συστήματος της άμεσης δημοκρατίας στην Ελβετία, η όποια πρόταση για αλλαγή του Συντάγματος τίθεται σε δημοψήφισμα εάν οι υποστηρικτές της συγκεντρώσουν πάνω από 100.000 υπογραφές. Το 2009, οι Ελβετοί ψηφοφόροι τάχθηκαν υπέρ της πρότασης να απαγορευτεί η κατασκευή νέων μιναρέδων.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Τα ελβετικά καντόνια του Σεν Γκάλεν και του Τιτσίνο έχουν ήδη απαγορεύσει το πλήρες κάλυμμα προσώπου σε τοπικά δημοψηφίσματα, αλλά η ελβετική κυβέρνηση ανακοίνωσε ότι το να ακολουθήσει μια πανεθνική συνταγματική απαγόρευση δεν είναι καλή ιδέα.

«Πολλοί λίγοι στην Ελβετία φορούν πλήρες κάλυμμα προσώπου» ανέφερε η κυβέρνηση σε ανακοίνωση.

«Μια πανεθνική απαγόρευση θα υπονόμευε την κυριαρχία των καντονιών, θα ζημίωνε τον τουρισμό και δεν θα βοηθούσε συγκεκριμένες ομάδες γυναικών» ανέφερε. Οι περισσότερες γυναίκες που φορούν πλήρες κάλυμμα προσώπου είναι τουρίστριες και περνούν περιορισμένο χρόνο στη χώρα, σύμφωνα με την ανακοίνωση.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Το Μοντρέ και άλλοι προορισμοί γύρω από τη λίμνη της Γενεύης, όπως το Ιντερλάκεν στην κεντρική Ελβετία, παραδοσιακά προσελκύουν κάποιους μουσουλμάνους τουρίστες, κυρίως από πλούσια αραβικά κράτη του Κόλπου.

Η Γαλλία και η Δανία έχουν επίσης απαγορεύσει τα καλύμματα προσώπου, επικαλούμενες τις προσπάθειες να προστατευτούν οι αξίες του κοσμικού κράτους και να αντιμετωπιστούν οι διακρίσεις σε βάρος των γυναικών.

Η πρόταση της Ελβετίας απαγορεύει επίσης το να εξαναγκάζεται κάποιος να φορά κάλυμμα προσώπου βάσει φύλου.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Η ομάδα πίσω από την πρόταση για την απαγόρευση της μπούργκα -η «Egerkinger Komitee», που περιλαμβάνει μέλη του συντηρητικού κόμματος SVP- ήταν επίσης πίσω από την κίνηση του 2009 για την απαγόρευση των μιναρέδων, που εγκρίθηκε σχεδόν από το 60% των ψηφοφόρων.

Οι υποστηρικτές της πρότασης του 2009 θεώρησαν τους μιναρέδες ξένους προς τις ελβετικές παραδόσεις και αξίες σε μια περίοδο αυξανόμενης ανησυχίας για τις δραστηριότητες ισλαμιστών μαχητών στην Ευρώπη και τη Μέση Ανατολή.

Οι μουσουλμάνοι αντιστοιχούν μόλις στο 5% περίπου των 8,6 εκατ. κατοίκων της Ελβετίας, σύμφωνα με επίσημα στατιστικά στοιχεία.

Η ελβετική κυβέρνηση κατέθεσε αντιπρόταση στην απαγόρευση του καλύμματος προσώπου που θα τεθεί σε ισχύ εάν οι ψηφοφόροι απορρίψουν την αρχική πρόταση στις 7 Μαρτίου. Αυτή προβλέπει ότι οι γυναίκες που φορούν κάλυμμα προσώπου θα είναι υποχρεωμένες να αποκαλύπτουν το πρόσωπό τους εάν αυτό κριθεί απαραίτητο για την ταυτοποίησή τους σε διοικητικές υπηρεσίες ή στα δημόσια μέσα μεταφοράς.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης