Η Ελβετία δεν θα δέχεται μεγάλες ομάδες Αφγανών προσφύγων που φτάνουν απευθείας από το Αφγανιστάν, ανακοίνωσε σήμερα η κυβέρνηση, και θα εξετάζει τις αιτήσεις ασύλου κατά περίπτωση.

Η χορήγηση ανθρωπιστικής βίζας θα εξεταστεί για τους ανθρώπους που αντιμετωπίζουν «άμεση, ξεκάθαρη, σοβαρή και απ’ ευθείας κατά της ζωής τους απειλή», δήλωσε η κυβέρνηση καθώς εργάζεται για την απομάκρυνση ντόπιων εργαζομένων οι οποίοι βοήθησαν το ελβετικό αναπτυξιακό γραφείο στην Καμπούλ.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Οι αιτούντες βίζα θα πρέπει επίσης να έχουν μια στενή και υφιστάμενη σχέση με την Ελβετία, προσθέτει.

«Στη βάση αυτών των κριτηρίων εισόδου, το υπουργείο Δικαιοσύνης θα εξετάσει επιπλέον αιτήσεις για την είσοδο μεμονωμένων ατόμων από το Αφγανιστάν», ανέφερε. Αντίθετα, η Ελβετία δεν θα δεχθεί προς το παρόν μια μεγαλύτερη ομάδα ανθρώπων απευθείας από το Αφγανιστάν.

«Το να ανήκει ένα άτομο σε μια ομάδα που αντιμετωπίζει ενδεχομένως κίνδυνο δεν είναι αρκετό», ανέφερε η κυβέρνηση.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Η κυβέρνηση ανέφερε ότι εργάζεται για την απομάκρυνση 230 ντόπιων εργαζομένων σε υπηρεσίες αρωγής και των οικογενειών τους από το Αφγανιστάν και τη μεταφορά τους στην Ελβετία.

Περίπου 40 ντόπιοι υπάλληλοι, που εργάστηκαν για την Ελβετική Αναπτυξιακή Υπηρεσία στην Καμπούλ, και οι οικογένειές τους θα επιτραπεί να έλθουν στην Ελβετία σε μια ανθρωπιστική επιχείρηση, ανέφερε η κυβέρνηση.

Το γραφείο, που βρίσκεται στο Αφγανιστάν από το 2002, έχει κλείσει προσωρινά μετά την κατάληψη της εξουσίας από τους Ταλιμπάν. Οι τελευταίοι τρεις Ελβετοί μέλη του προσωπικού επέστρεψαν στην Ελβετία χθες, Τρίτη.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Η Ελβετία είναι επίσης σε επαφή με Ελβετούς πολίτες, που εξακολουθούν να βρίσκονται στο Αφγανιστάν, και περίπου 30 απ’ αυτούς έχουν αναφέρει ότι θέλουν να φύγουν από τη χώρα.

«Για το ντόπιο προσωπικό του Ελβετικού Γραφείου Συνεργασίας, ερευνάται η πιθανότητα να εγκαταλείψουν τη χώρα», ανέφερε σε μια δήλωση η κυβέρνηση.

«Αυτό γιατί οι Αφγανοί υπάλληλοι δυτικών κρατών και οργανισμών διατρέχουν ενδεχομένως κίνδυνο λόγω της εργασίας τους μετά την κατάληψη της εξουσίας από τους Ταλιμπάν», προσθέτει. «Ως εργοδότης, η Ελβετία έχει την υποχρέωση να φροντίσει τους ντόπιους υπαλλήλους στο Αφγανιστάν και ως εκ τούτου έχει αποφασίσει να δεχθεί επηρεαζόμενα άτομα και τα πιο στενά μέλη των οικογενειών τους.»

 

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης