Περισσότεροι από 1.900 άνθρωποι έχουν χάσει τη ζωή τους από τη νόσο στο Κονγκό τον τελευταίο χρόνο. Για πολλούς ασθενείς ο ιός Έμπολα είναι θανατηφόρος, καθώς προκαλεί αφυδάτωση του οργανισμού και πολυοργανική ανεπάρκεια. Στο Κονγκό μόνο ο ένας στους τρεις που είχαν προσβληθεί από την ασθένεια κατάφερε να επιβιώσει. Φαίνεται όμως ότι για πρώτη φορά υπάρχει σοβαρή προοπτική για την καταπολέμηση της νόσου.Το Κονγκό επισκέπτεται ο Γερμανός υπ. Εξωτερικών Χάικο Μάας για συνομιλίες σχετικά με την ειρήνευση στη χώρα, αλλά και τον ιό Έμπολα. Νέα φάρμακα δίνουν ελπίδα για την καταπολέμηση της νόσου
Τηλεοπτικά ρεπορτάζ, προ εβδομάδων, έδειχναν πανηγυρισμούς έξω από νοσοκομείο στο ανατολικό Κονγκό. Τί είχε συμβεί; Μία γυναίκα, η Εσπεράνσε Ναμπίντου, νοσηλευόταν μαζί με τον γιο της, ηλικίας μόλις ενάμισι ετών. Είχαν προσβληθεί από τον ιό Έμπολα και πίστευαν ότι δεν υπάρχει ελπίδα γι αυτούς, αλλά κατάφεραν να γίνουν καλά. Ο κόσμος τους επευφημεί κατά την έξοδό τους από το νοσοκομείο. «Αυτή είναι η είδηση της χρονιάς, ενώ για μένα είναι η μεγαλύτερη επιτυχία στη ζωή μου» λέει στο BBC ο ιατρός Ζαν Ζακ Μουγιέμπε. «Πέρασα 40 ολόκληρα χρόνια προσπαθώντας να αντιμετωπίσω αυτή την ασθένεια».
Συνεχείς κλινικές έρευνες
Ο Ζαν Ζακ Μουγιέμπε ανήκει στην ομάδα των ιατρών που είχαν επιφορτισθεί από την κυβέρνηση του Κονγκό με μία σειρά κλινικών ερευνών και δοκιμών σε ασθενείς. Δύο από τις φαρμακευτικές ουσίες που δοκιμάστηκαν αποδείχθηκαν ευεργετικές. Εάν ο ασθενής λάβει το φάρμακο τις πρώτες ημέρες μετά την προσβολή του από τον ιό, οι πιθανότητες ίασης φτάνουν το 90%. Εάν η θεραπεία καθυστερήσει, οι πιθανότητες κυμαίνονται γύρω στο 70%.
Όπως λέει ο Ζαν Ζακ Μουγιέμπε «το μόνο που χρειάζεται είναι ενδοφλέβια χορήγηση για περίπου μία ώρα, έτσι ολοκληρώνεται η θεραπεία». Εξαιρετικά ικανοποιημένος φαίνεται και ο εκπρόσωπος της Παγκόσμιας Οργάνωσης Υγείας Κρίστιαν Λίντμαϊερ. Όπως επισημαίνει «πρόκειται για μία υπέροχη είδηση. Αυτή η ανακάλυψη θα μπορούσε να σώσει ζωές και να μας φέρει πιο κοντά στον στόχο μας, να καταπολεμήσουμε τον ιό Έμπολα».
Προσπάθειες για καλύτερη πρόληψη
Η θεραπεία είναι καλή, αλλά η πρόληψη είναι πάντα καλύτερη. Και εδώ οι επιστήμονες καταβάλλουν προσπάθειες, δοκιμάζοντας ένα νέο εμβόλιο. Περίπου 200.000 άνθρωποι έχουν ήδη εμβολιαστεί στο Κονγκό. Τα αποτελέσματα δεν είναι ακόμη σαφή, ενώ δεν έχει γίνει γνωστό πόσα αποθέματα της φαρμακευτικής ουσίας διαθέτει ο κατασκευαστής του εμβολίου στις ΗΠΑ. Μία επιπλέον πρακτική δυσκολία είναι ότι το εμβόλιο πρέπει να διατηρείται σε θερμοκρασία μεταξύ -60 και -80 βαθμών, κάτι που δεν είναι πάντα εύκολο στο Κονγκό. Δοκιμές γίνονται και στη γειτονική Ουγκάντα. Όπως επισημαίνει ένας από τους υπεύθυνους για την έρευνα «οι συμμετέχοντες πρέπει να έχουν κλείσει τα 18, να μην έχουν ακόμη εμβολιαστεί, αλλά και να μην έχουν νοσήσει από τον ιό».
Ωστόσο η επιστήμη σηκώνει τα χέρια ψηλά μπροστά στον πόλεμο και στη βία. Μεγάλο μέρος του Κονγκό μαστίζεται για πολλά χρόνια από εμφύλιες διαμάχες. Επιστήμονες και νοσηλευτές διστάζουν να αναλάβουν δράση όταν απειλείται η ζωή τους. Είναι και αυτό ένα ζήτημα στην ατζέντα του Γερμανού υπουργού Εξωτερικών Χάικο Μάας, ο οποίος θα επισκεφθεί νοσοκομεία, αλλά και την αποστολή των Ηνωμένων Εθνών (MONUSCO) στο Κονγκό.
Πηγή: DW