«Τη μεγάλη έλλειψη αλληλεγγύης από την Ε.Ε. προς την Ελλάδα» επισήμαναν, μεταξύ άλλων, με κοινή συνέντευξη Τύπου οι εκπρόσωποι των τεσσάρων μεγαλύτερων πολιτικών ομάδων του Ευρωκοινοβουλίου, εξαιρουμένης της ομάδας των Χριστιανοδημοκρατών του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος.
Στη συνέντευξη συμμετείχαν η Κορνέλια Ερνστ από την Ενωτική Αριστερά, η Σκα Κέλερ από τους Πράσινους, η Αγγέλικα Μίλνερ από τους Φιλελεύθερους και η Μπριτζίτ Σίπελ από τους Σοσιαλιστές. Συμμετείχε και ο Φιλίπ Νταμ από το Παρατηρητήριο των Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (HRW).
Οι ευρωβουλευτές υπογράμμισαν την ανάγκη για την όσο το δυνατόν ταχύτερη μετακίνηση των αιτούντων άσυλο από τα ελληνικά νησιά προς την ηπειρωτική Ελλάδα και ζήτησαν την κατάργηση της συμφωνίας του «ένα προς ένα» με την Τουρκία.
Για το σύνολο των ευρωβουλευτών, η συμφωνία Ε.Ε. – Τουρκίας έχει συνέπειες στο επίπεδο των ανθρώπινων δικαιωμάτων των προσφύγων, που «είτε βρίσκονται σε λανθάνουσα κατάσταση στην Ελλάδα, είτε επαναπροωθούνται στην Τουρκία, ή είναι στην Τουρκία, που έχει από την πλευρά της σφραγίσει τα σύνορα με τη Συρία», υπογράμμισαν.
Η Σκα Κέλερ σημείωσε, από την πλευρά της, ότι η Ε.Ε. έχει μεταθέσει την ανθρωπιστική της ευθύνη στην Τουρκία. «Η Τουρκία καλείται να υλοποιήσει τη δική μας πολιτική για τους πρόσφυγες, που δεν είμαστε σε θέση να υλοποιήσουμε. H προϋπόθεση «ένα προς ένα» (για κάθε έναν πρόσφυγα που επαναπροωθείται στην Τουρκία, ένας επανεγκαθίσταται στην Ευρώπη) υπονομεύει το πρόγραμμα του ΟΗΕ και γι’ αυτό το λόγο, εμείς οι Πράσινοι έχουμε ζητήσει την κατάργηση αυτής της συμφωνίας».
Η Κορνέλια Ερνστ υπογράμμισε ότι έχουν παρακολουθήσει την πορεία των προσφύγων κατά τη διάρκεια της συμφωνίας. «Είδαμε ότι τα ανθρώπινα δικαιώματα έχουν διαλυθεί» δήλωσε. «Άνθρωποι έχουν τεθεί σε κράτηση, έχουν κατασχεθεί τα κινητά τους, δεν μπορούν να επικοινωνήσουν με την οικογένειά τους, δεν γνωρίζουν πώς να ζητήσουν διεθνή προστασία, το έχει επισημάνει και το Συμβούλιο της Ευρώπης, σημειώνοντας επίσης ότι δεν υπάρχει επαρκής πρόσβαση στους καταυλισμούς στην Τουρκία» επισήμανε.
Η Αγγέλικα Μίλνερ πρόσθεσε ότι Σύροι έχουν επαναπροωθηθεί στην Ελλάδα και παρά τις μεγάλες προσπάθειες της ελληνικής κυβέρνησης η κατάσταση είναι πολύ δύσκολη. «Υπάρχει μεγάλη έλλειψη αλληλεγγύης από την ΕΕ προς την Ελλάδα», δήλωσε και προσέθεσε: «Η Τουρκία δεν έχει αναγνωριστεί ως ασφαλής χώρα από την Ελλάδα, οπότε οι αιτήσεις ασύλου εξετάζονται στην Ελλάδα, αλλά η πίεση προς την Ελλάδα έχει αυξηθεί τόσο πολύ, που ζητούν να μειώσει τις συνθήκες προστασίας και ζητούν επιστροφή παιδιών, ηλικιωμένων. Ως εκ τούτου δεν μπορούμε να συνεχίσουμε να υποστηρίζουμε τη συμφωνία αυτήν».
Σε ερώτηση του ΑΠΕ-ΜΠΕ για το τι μπορούν να ελπίζουν οι κάτοικοι των ελληνικών νησιών σήμερα, με δεδομένη την απουσία της ευρωπαϊκής αλληλεγγύης, ο Φιλίπ Νταμ (HRW) δήλωσε: «Εμείς επιμένουμε στην όσο πιο γρήγορη μετακίνηση του μεγαλύτερου δυνατού αριθμού των αιτούντων άσυλο, από τα νησιά προς την ηπειρωτική Ελλάδα. Στόχος είναι μια γρήγορη αντιμετώπιση για την παροχή ασύλου, που τώρα έχει ιδιαίτερα μπλοκάρει. Να μεταφέρουμε τους πρόσφυγες σε σίγουρα μέρη, ώστε να ξεκινήσουν οι διαδικασίες μετεγκατάστασης και επανεγκατάστασης. Έτσι θα μπορέσουμε να προσφέρουμε μια καλύτερη ζωή στους αιτούντες άσυλο, να τους βοηθήσουμε στις διάφορες διαδικασίες και να τους βοηθήσουμε να φύγουν από την Ελλάδα».
Η Αγγέλικα Μίλνερ αναφέρθηκε στις δηλώσεις της Κομισιόν για την αλληλεγγύη και την κατανομή των κονδυλίων. «Η αλληλεγγύη δεν μπορεί να περιορίζεται αποκλειστικά στον οικονομικό τομέα, όλα τα κράτη – μέλη θα πρέπει να σέβονται τους κοινούς κανόνες και τις κοινές αξίες και να δείξουν αλληλεγγύη. Εάν δεν το κάνουν, σύμφωνα με την Κομισιόν, θα υποστούν οικονομικές συνέπειες από τον προϋπολογισμό του 2019. Αυτές οι συνέπειες, ίσως βοηθήσουν στο να βρούμε νόμιμες λύσεις για τους πρόσφυγες», κατέληξε η κ. Μίλνερ.