«To πλοκάμι έλιωνε στο στόμα. Bαμμένο στο χρώμα σκούρου κρασιού μέσα σε μια αβαθή θάλασσα λεμονιού, καλυμμένο με κάππαρη, το χταπόδι έδειχνε πρωτόγονο, σαν να είχε μόλις βγει από τη θάλασσα». Με αυτή την εισαγωγή, η κριτικός γεύσης, Ligaya Mishan, μυεί τους απανταχού αναγνώστες των «New York Times» στη μυσταγωγική απόλαυση που μπορεί να προσφέρει η ελληνική κουζίνα, όπως τουλάχιστον τη γεύτηκε στο εστιατόριο Boukiés, στο East Village της Νέας Υόρκης.
Οι Boukies άνοιξαν την άνοιξη με σύμβουλο σεφ την Νταϊάνα Κόχυλα και είναι το αδελφάκι του επίσης ελληνικού Pylos που βρίσκεται στην ίδια συνοικία λίγα τετράγωνα παρακάτω. «Το φαγητό δεν χρειάζεται να είναι τέλειο. Είναι το σκηνικό για τη συζήτηση, μια δικαιολογία για να πιεις κρασί, καθώς βολεύεσαι σε έναν επικίνδυνα άνετο καναπέ ανάμεσα σε μαξιλάρια που απεικονίζουν παλιούς χάρτες» σχολιάζει η συντάκτρια, αναφερόμενη και στον cοsy χώρο, στον δροσερό νυχτερινό αέρα που μπαίνει από τις γυάλινες πόρτες, τη μουσική που πνίγει τον θόρυβο της Second Avenue.
Επιμέλεια: Μάριος Μπουμπής