Στο θέμα των εξοπλιστικών προγραμμάτων της γερμανικής εταιρείας οπλικών συστημάτων Kraus-Maffei Wegmann (KMW) με την Ελλάδα επανέρχεται η Süddeutsche Zeitung του Μονάχου.

Αφορμή πιθανή δίωξη του Μάνφρεντ Μπόντε, συνιδιοκτήτη και πρόεδρου του Εποπτικού Συμβουλίου της εταιρείας, για φορολογική απάτη σε βάρος του δημοσίου.

Γράφει ο αρθρογράφος της εφημερίδας: «Πρόκειται για ελληνικές δοσοληψίες. Ήδη από αυτό το καλοκαίρι θα μπορούσε να είναι έτοιμο το κατηγορητήριο σε βάρος του Μπόντε κι άλλων κατηγορουμένων. Σε περίπτωση που η υπόθεση οδηγηθεί σε δίκη, τότε ο βιομήχανος θα πρέπει να λογοδοτήσει ενώπιον του Εφετείου του Μονάχου, ωστόσο δεν πρόκειται να μιλήσει. Σύμφωνα με τους ανακριτές ο Μπόντε διαδραματίζει κεντρικό ρόλο σε ένα πολιτικό και εξοπλιστικό αστυνομικό μυθιστόρημα για 24 οβιδοβόλα τύπου PzH2000 αξίας 188 εκ. ευρώ, που η KMW πούλησε την περασμένη δεκαετία στην Ελλάδα.

Για να πάρει την επικερδή παραγγελία η παγκοσμίως γνωστή για τα τεθωρακισμένα οχήματα Leopard εταιρεία πρέπει να κατέβαλε μίζες στην Αθήνα με τη βοήθεια μεσαζόντων, μεταξύ αυτών και δύο πρώην βουλευτών του γερμανικού Σοσιαλδημοκρατικού Κόμματος». Ο αρθρογράφος σημειώνει ότι το αδίκημα της διαφθοράς μετά από τόσο χρόνια έχει παραγραφεί, όχι όμως και της φοροδιαφυγής, διότι κακώς οι μίζες καταγράφηκαν ως δαπάνες της εταιρείας και ως εκ τούτου εξέπεσαν από το φορολογητέο ποσό.

Προκύπτει από φορολογικές δηλώσεις της KMW με έδρα το Κάσελ και το Μόναχο, των ετών από το 2002 μέχρι το 2004, που υπέγραψε ο ίδιος ο Μπόντε σύμφωνα με τα ανακριτικά ευρήματα.

«Ο δικηγόρος του Μάνφρεντ Μπόντε δήλωσε ότι η εισαγγελία έχει στα χέρια της γραπτή αναλυτική κατάθεση του πελάτη του, από την οποία δεν προκύπτει κάτι το αξιόποινο» συνεχίζει στο ρεπορτάζ της η εφημερίδα. «Αλλά αυτό δεν θα αποτρέψει μάλλον τον εισαγγελέα να ασκήσει ποινική δίωξη σε βάρος του, άλλων δύο πρώην μάνατζερ της εταιρείας αλλά και δύο πρώην βουλευτών του SPD, την Ντάγκμαρ Λουκ και τον Χάιντς Άλφρεντ Στάινερ».

Όπως αναφέρεται στο άρθρο, οι δύο πρώην βουλευτές εμπλέκονται στην υπόθεση μέσω μιας συμβουλευτικής εταιρείας, που συνέστησαν αφότου εγκατέλειψαν την πολιτική, και η οποία φέρεται να έλαβε το ποσό των 5 εκ. ευρώ για συμβουλευτικές υπηρεσίες στην αγορά των 24 οβιδοβόλων. Σημαντική λεπτομέρεια: η Ντάγκμαρ Λουκ ήταν πρόεδρος της Ομάδας Φιλίας Γερμανίας – Ελλάδας με πολύ καλές σχέσεις με το ΠΑΣΟΚ και τον Άκη Τσοχατζόπουλο, ενώ ο Χάιντς Άφρεντ Λουκ ήταν πρόεδρος της Επιτροπής Άμυνας του γερμανικού κοινοβουλίου.

Το κράτος – όπως και οι πολίτες του – χρωστά

Η παρουσία των πρώτων 25 Ελλήνων εφοριακών στα θρανία της Φορολογικής Ακαδημίας του κρατιδίου της Βόρειας Ρηνανίας Βεστφαλίας καταγράφηκε στον γερμανικό τύπο. «Η επιμόρφωση γίνεται από ανάγκη», επισημαίνει η Handelsblatt και σημειώνει: «Σε 16 δις ευρώ ανέρχεται η φοροδιαφυγή στην Ελλάδα σύμφωνα με εκτιμήσεις εμπειρογνωμόνων (…) Αλλά και το ελληνικό δημόσιο είναι κακοπληρωτής», συνεχίζει το άρθρο. «Για να ωραιοποιήσει τον προϋπολογισμό, δεν πληρώνει τους λογαριασμούς, αλλά τους βάζει στην άκρη. Τον Ιανουάριο του 2016 το δημόσιο χρωστούσε σε προμηθευτές του ποσό ύψους πάνω από 7 δις ευρώ, εκ των οποίων τα 1,3 ήταν επιστροφές φόρων. Η δημόσια ασφάλιση χρωστά γύρω στα 3 δις κυρίως για φάρμακα. Στα δημόσια νοσοκομεία οι απλήρωτες αποδείξεις είναι βουνό. Υπουργεία, δημόσια ιδρύματα, δήμοι και κοινότητες χρωστούν άλλα 1,6 δις ευρώ. Οι απλήρωτοι λογαριασμοί στραγγαλίζουν την οικονομία (…) Η πικρή ειρωνεία είναι ότι η το ελληνικό δημόσιο υφίσταται τις επιπτώσεις της ασυνέπειας του, διότι στη λίστα των μεγαλύτερων φοροδιαφευγόντων βρίσκεται μια κρατικοποιημένη εταιρεία, η Olympic Airways Service A.G., που προσφέρει μεταξύ άλλων υπηρεσίες εδάφους στα ελληνικά αεροδρόμια».

Deutsche Welle