Σύμφωνα με το γερμανικό υπουργείο Εξωτερικών, ένας από τους δύο Γερμανούς πολίτες που συνελήφθησαν την περασμένη εβδομάδα στην Τουρκία για «πολιτικούς λόγους», αφέθηκε ελεύθερος.
Εκπρόσωπος του υπουργείου χαρακτήρισε το γεγονός θετικό νέο μέσα σε ένα πλαίσιο έντασης μεταξύ Γερμανίας-Τουρκίας και πρόσθεσε ότι: «Ο δικηγόρος ενός από τα δύο αυτά πρόσωπα μας είπε πως αφέθηκε ελεύθερο, χωρίς όρους». Η γερμανική πλευρά ξεκαθάρισε ότι αναμένει επιβεβαίωση εκ μέρους των τουρκικών αρχών και ότι δεν υπάρχουν νέα για το δεύτερο συλληφθέντα.

Σαφώς και αυτές δεν είναι οι μοναδικές περιπτώσεις Γερμανών πολιτών που κρατούνται για «πολιτικούς λόγους» στην Τουρκία. Σύμφωνα με το Βερολίνο, ο αριθμός αυτών φτάνει τους 11, με πιο ιδιαίτερη περίπτωση αυτή του Γερμανοτούρκου Ντενίζ Γιουτζέλ, ανταποκριτή της εφημερίδας Die Welt στην Τουρκία, ο οποίος από το Φεβρουάριο κρατείται κατηγορούμενος για «τρομοκρατική» προπαγάνδα και υποκίνηση μίσους.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Το ιστορικό της έντασης ανάμεσα στην Τουρκία και τη Γερμανία έχει την αρχή του στο αποτυχημένο στρατιωτικό πραξικόπημα της 15ης Ιουλίου 2016, η ευθύνη του οποίου αποδίδεται από τις Τουρκικές Αρχές στο μουσουλμάνο κληρικό Φετουλάχ Γκιουλέν, ο οποίος αρνείται τις κατηγορίες.

Η Άγκυρα κατηγορεί τη Γερμανία ότι είναι επιεικής και δέχεται στα εδάφη της Κούρδους αυτονομιστές και πραξικοπηματίες, ενώ το Βερολίνο καταδικάζει το κύμα διώξεων που έχει εξαπολύσει η Τουρκική κυβέρνηση μετά το πραξικόπημα και έχει οδηγήσει στη σύλληψη περισσότερων από 50.000 ανθρώπων.
Χαρακτηριστική της κλιμάκωσης της έντασης είναι και η τοποθέτηση της καγκελαρίου Μέρκελ υπέρ της διακοπής των ενταξιακών διαπραγματεύσεων της Τουρκίας. «Δεν βλέπω την ένταξη να έρχεται και δεν πίστεψα ποτέ ότι αυτό θα μπορούσε να συμβεί», εξήγησε η Μέρκελ και πρόσθεσε ότι δεν πιστεύει πως αυτή η χώρα θα γίνει κάποτε μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ
σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης