Οι δυνάμεις ασφαλείας του Ελ Σαλβαδόρ συνέλαβαν πάνω από 5.000 μέλη συμμοριών μέσα σε κάτι περισσότερο από μία εβδομάδα, ανακοίνωσε χθες Κυριακή ο πρόεδρος της χώρας της κεντρικής Αμερικής, ο Ναγίμπ Μπουκέλε.

Ο κ. Μπουκέλε διευκρίνισε μέσω Twitter πως σε οκτώ ημέρες συνελήφθησαν 5.184 φερόμενοι ως συμμορίτες, αναρτώντας φωτογραφίες κρατουμένων και βίντεο στα οποία εικονίζονται τεθωρακισμένα.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Η αστυνομία ανέφερε νωρίτερα πως συνελήφθησαν κάπου 100 ύποπτοι μόνο χθες Κυριακή.

Κατηγορούνται για παράνομη οπλοκατοχή, ότι είναι μέλη παράνομων οργανώσεων, για κατοχή ναρκωτικών και σεξουαλική βία.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Η σαλβαδοριανή κυβέρνηση κήρυξε προ ημερών κατάσταση έκτακτης ανάγκης εξαιτίας κύματος δολοφονιών. Οι αρχές έκαναν επίσης πολύ βαρύτερες τις ποινές για τα αδικήματα που διαπράττονται από μέλη των «μάρας», όπως αποκαλούνται οι συμμορίες στη χώρα της κεντρικής Αμερικής.

Οργανώσεις υπεράσπισης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων εξέφρασαν ανησυχία για τον σαρωτικό χαρακτήρα των μέτρων, που περιλαμβάνει την αναστολή συνταγματικών δικαιωμάτων· αντιδρώντας, ο πρόεδρος Μπουκέλε χαρακτήρισε μη κυβερνητικές οργανώσεις, υπερασπιστές των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και δημοσιογράφους συμμάχους των συμμοριών.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

«Είναι πλέον σαφές ποιοι είναι οι συνεργοί των μελών των συμμοριών», υποστήριξε ο αρχηγός του κράτους. «Όλοι τους βγήκαν να τους υπερασπιστούν: επενδυτές, διακινητές ναρκωτικών, διεφθαρμένοι πολιτικοί και δικαστές, ΜΚΟ υπεράσπισης των ‘ανθρωπίνων δικαιωμάτων’, η ‘διεθνής κοινότητα’, η ΔΕΑΔ (σ.σ. η Διαμερικανική Επιτροπή Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του Οργανισμού Αμερικανικών Κρατών), δημοσιογράφοι και μέσα ενημέρωσης της Open Society» του Τζορτζ Σόρος, απαρίθμησε ο κ. Μπουκέλε. «Οι μάσκες σας έπεσαν», πρόσθεσε.

Ο σαραντάρης πρόεδρος του Ελ Σαλβαδόρ, στην εξουσία από το 2019, χαίρει υψηλής δημοτικότητας, κυρίως χάρη στις υποσχέσεις του πως θα πατάξει το οργανωμένο έγκλημα.

Όμως η ροπή του στον αυταρχισμό προκαλεί σφοδρές επικρίσεις από πολιτικούς του αντιπάλους, ΜΚΟ και τη διεθνή κοινότητα.

Το Σαλβαδόρ, χώρα με κάπου 6 εκατομμύρια κατοίκους, καταγράφει έναν από τους υψηλότερους δείκτες φόνων στον πλανήτη.

Κατά τους αριθμούς της αστυνομίας, το 2019 ο δείκτης των ανθρωποκτονιών μειώθηκε στους 36 ανά 100.000 κατοίκους, υποτριπλασιάστηκε σε σύγκριση με τρία χρόνια νωρίτερα.

Επί των ημερών του κ. Μπουκέλε, ο δείκτης υποχώρησε στους 20 φόνους ανά 100.000 κατοίκους. Ο πρόεδρος αρνείται ότι η κυβέρνησή του έκλεισε στο παρασκήνιο συμφωνίες με τις συμμορίες, παρά τη σειρά αποκαλυπτικών δημοσιευμάτων στον Τύπο.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης