Νονοί της Μάρα Σαλβατρούτσα (MS-13), μιας από τις πιο αιματοβαμμένες συμμορίες που λυμαίνονται το Ελ Σαλβαδόρ, διέφυγαν στο Μεξικό, τράπηκαν σε άτακτη φυγή εξαιτίας του «πολέμου» εναντίον του οργανωμένου εγκλήματος που εξαπέλυσε ο πρόεδρος Ναγίμπ Μπουκέλε πριν από τρεις μήνες, διαβεβαίωσε χθες Τρίτη η σαλβαδοριανή κυβέρνηση.

«Πολλοί από αυτούς τους νονούς γνωρίζουμε πως είναι στο Μεξικό και στέλνουν τις εντολές τους από εκεί πέρα», τόνισε ο υπουργός Δικαιοσύνης και Ασφάλειας, ο Γουστάβο Βιγιατόρο, στο ιδιωτικό τηλεοπτικό δίκτυο Canal 21.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ο υπουργός δεν διευκρίνισε τις ταυτότητές τους, ούτε με ποιο τρόπο εγκατέλειψαν τη χώρα. Τη Μάρα Σαλβατρούτσα πιστεύεται πως διευθύνουν δεκαπέντε κακοποιοί.

«Από αυτούς τους 15 νονούς που διοικούν τη δομή σε εθνικό επίπεδο, οι επτά βρίσκονται πλέον πίσω από τα σίδερα», είπε ο κ. Βιγιατόρο.

Η συμμορία είναι οργανωμένη σε 31 περιφερειακές διοικήσεις σε όλη τη χώρα, που έχουν υπό τις διαταγές τους 434 «κλίκες» (πυρήνες), με την καθεμία να διοικείται από έναν τοπικό αρχηγό.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ο υπουργός Δικαιοσύνης και Ασφάλειας ζήτησε χθες από το κοινοβούλιο να παρατείνει, για τρίτη φορά κατά σειρά, την κατάσταση εξαίρεσης που κηρύχθηκε στα τέλη του Μαρτίου για να εξαπολυθεί ο «πόλεμος» εναντίον των «μάρας». Το μέτρο επιτρέπει, μεταξύ άλλων, να γίνονται συλλήψεις χωρίς δικαστικά εντάλματα.

«Κάθε γκάνγκστερ είναι καρκινικό κύτταρο και πρέπει να κάνουμε χημειοθεραπεία. Δεν θα χαλαρώσουμε την προσπάθειά μας προτού συλληφθεί και ο τελευταίος γκάνγκστερ στην επικράτειά μας», είπε ο κ. Βιγιατόρο απευθυνόμενος στο κοινοβούλιο, όπου την πλειοψηφία των εδρών έχει το κόμμα των Νέων Ιδεών του προέδρου Μπουκέλε.

Σχεδόν 42.000 φερόμενα ως μέλη των «μάρας», των συμμοριών κακοποιών οι οποίες λυμαίνονται το Ελ Σαλβαδόρ, έχουν συλληφθεί αφότου κηρύχθηκε κατάσταση εξαίρεσης, σύμφωνα με τη σαλβαδοριανή δικαιοσύνη.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Οι «μάρας», οι δύο μεγαλύτερες εκ των οποίων είναι η MS-13 και η Barrio 18, μετρούν κάπου 70.000 μέλη. Ο πρόεδρος Μπουκέλε δηλώνει αποφασισμένος να τις συντρίψει, για να λύσει – όπως λέει – το πρόβλημα της εγκληματικότητας, καθώς το Σαλβαδόρ κατέγραφε ως πρότινος έναν από τους υψηλότερους δείκτες ανθρωποκτονιών στον πλανήτη, πέραν των εμπολέμων ζωνών.

Έπειτα από κύμα 87 φόνων στα τέλη Μαρτίου, ο πρόεδρος κήρυξε κατάσταση έκτακτης ανάγκης, επιτρέποντας στην αστυνομία και στον στρατό, που αναπτύχθηκαν μαζικά, να συλλάβουν και να φυλακίσουν δεκάδες χιλιάδες φερόμενους ως «μαρέρος», που προστέθηκαν στους 16.000 οι οποίοι βρίσκονταν ήδη στις φυλακές, όπου το πρόβλημα του πλεονάζοντος πληθυσμού εγκλείστων δεν παύει να γίνεται οξύτερο.

Παρά τον καταιγισμό επικρίσεων για κατάφωρες παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, η εκστρατεία πάταξης της εγκληματικότητας εξασφαλίζει στον σαραντάρη πρόεδρο, που δίνει τεράστια έμφαση στους ιστότοπους κοινωνικής δικτύωσης, δημοτικότητα-ρεκόρ στη μικρή, φτωχή χώρα της κεντρικής Αμερικής με 6,5 εκατομμύρια κατοίκους.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης