Η κυβέρνηση του Ελ Σαλβαδόρ καταστρέφει επιτύμβιες πλάκες μελών συμμοριών, όπως η MS-13, για να αποτραπεί κάθε ενδεχόμενο να μετατρέπονται σε χώρους λατρείας, και απαιτεί από τους πολίτες να υποδεικνύουν στις Αρχές πού βρίσκονται.

«Σε τούτη τη χώρα, δεν υπάρχει πια θέση για τις συμμορίες», συνόψισε χθες Πέμπτη μέσω Twitter ο υφυπουργός Δικαιοσύνης Οσίρις Λούνα, εξηγώντας πως η καταστροφή των επιτύμβιων πλακών σκοπό έχει να εμποδίζονται μέλη των συμμοριών (ή «μάρας») να «τιμούν» νεκρούς συνεργούς τους.

Επιτύμβιες πλάκες καταστράφηκαν την Τρίτη και την Τετάρτη, εν μέσω της γιορτής των Αγίων Πάντων, σε δημοτικό νεκροταφείο στην πόλη Σάντα Τέκλα, δέκα χιλιόμετρα δυτικά της πρωτεύουσας Σαν Σαλβαδόρ.

 

Τα λείψανα των θανόντων αφέθηκαν εκεί όπου κείτονταν. Η κυβέρνηση δεν έχει διευκρινίσει μέχρι στιγμής πόσες ακριβώς επιτύμβιες πλάκες μελών συμμοριών καταστράφηκαν.

Ο υφυπουργός Δικαιοσύνης μεταφόρτωσε οπτικό υλικό που δείχνει αρκετές επιτύμβιες πλάκες που αναγράφουν MS-13, το ακρώνυμο της συμμορίας «Μάρα Σαλβατρούτσα», από τις πιο βίαιες και ανελέητες στο Σαλβαδόρ.

Ο κ. Λούνα ζήτησε από τους πολίτες να υποδεικνύουν μέσω ιστότοπων κοινωνικής δικτύωσης τη θέση επιτύμβιων πλακών μελών συμμοριών ώστε οι αρχές να προχωρούν στην καταστροφή τους.

Πάνω από 55.000 φερόμενοι ως «μαρέρος», μέλη των επίφοβων συμμοριών των δρόμων, έχουν συλληφθεί στη χώρα της κεντρικής Αμερικής αφότου ο πρόεδρος Ναγίμπ Μπουκέλε τους κήρυξε στα τέλη Μαρτίου τον «πόλεμο».

Έπειτα από κύμα 87 φόνων που αποδόθηκε στις μάρας, ο σαραντάρης αρχηγός του κράτους ζήτησε από το Κογκρέσο, το οποίο ελέγχει η παράταξή του, το κόμμα Νέες Ιδέες, να εγκρίνει την επιβολή κατάστασης εξαίρεσης, αναστέλλοντας συνταγματικά κατοχυρωμένα δικαιώματα, στο πλαίσιο της επίθεσης που διέταξε να εξαπολυθεί. Η ευρείας κλίμακας επιχείρηση χαρίζει στον πρόεδρο δημοτικότητα-ρεκόρ στο κράτος των 6,5 εκατ. κατοίκων, παρά τις επικρίσεις οργανώσεων υπεράσπισης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, οι οποίες στηλιτεύουν την αναστολή πρακτικά όλων των νομικών εγγυήσεων και τις φυλακίσεις πολλών αθώων.

Αφότου ανέλαβε την εξουσία ο κ. Μπουκέλε, τον Ιούνιο του 2019, ο δείκτης των ανθρωποκτονιών στο Ελ Σαλβαδόρ μειώθηκε κατά το ήμισυ και πλέον. Πέρυσι, εγχώρια και διεθνή μέσα ενημέρωσης δημοσίευσαν ρεπορτάζ κατά τα οποία η μείωση οφειλόταν εν μέρει σε μυστικές διαπραγματεύσεις της κυβέρνησης με φυλακισμένους ηγέτες των μάρας, κάτι που αρνείται το Σαν Σαλβαδόρ.

Οι μάρας, ιδίως η MS-13, ιδρύθηκαν στις ΗΠΑ μετά το κύμα μετανάστευσης προς τη βόρεια Αμερική εξαιτίας του εμφυλίου πολέμου στο Ελ Σαλβαδόρ (1979-1992). Κατόπιν, μαζικές απελάσεις κακοποιών από τις αμερικανικές αρχές στη χώρα αυτή και σε άλλα κράτη της κεντρικής Αμερικής προκάλεσαν τη μετάσταση της δράσης τους.

Οι Αρχές στο Σαν Σαλβαδόρ υπολογίζουν πως η MS-13, η αντίπαλη συμμορία Barrio 18 και άλλες μικρότερες εγκληματικές οργανώσεις έχουν συνολικά περίπου 70.000 μέλη.

Η κυβέρνηση του Ελ Σαλβαδόρ κατασκευάζει το τρέχον διάστημα γιγαντιαία φυλακή με ονομαστική χωρητικότητα 40.000 θέσεων.