Δικαστήριο του Σαλβαδόρ αθώωσε χθες Παρασκευή έξι άλλοτε αντάρτες, ανάμεσά τους πέντε νυν υπερασπιστές του περιβάλλοντος, οι οποίοι κατήγγειλαν πως τους προσήγαγαν σε πολιτική δίκη εξαιτίας του αγώνα τους εναντίον της εξόρυξης μεταλλευμάτων.

Οι εισαγγελείς είχαν ζητήσει να επιβληθούν ποινές ως και 36 ετών κάθειρξης για τα πρώην μέλη του Μετώπου Εθνικής Απελευθέρωσης Φαραμπούντο Μαρτί (FMLN): διώκονταν για τη δολοφονία το 1989 γυναίκας που, σύμφωνα με το κατηγορητήριο, θεωρούσαν ότι έδινε «πληροφορίες στον στρατό».

Όμως η ποινική δίωξη «τέθηκε στο αρχείο χωρίς συνέχεια λόγω παραγραφής» του εγκλήματος και το δικαστήριο αποφάνθηκε ότι «οι έξι κατηγορούμενοι πρέπει να αφεθούν ελεύθεροι αμέσως», είπε στο Γαλλικό Πρακτορείο η συνήγορος υπεράσπισης Καρολίνα Εραδόρ.

Το δικαστήριο της Σενσουτεπέκε 80 χιλιόμετρα βορειοανατολικά της πρωτεύουσας Σαν Σαλβαδόρ, διατήρησε πάντως σε ισχύ τα εντάλματα σύλληψης σε βάρος δυο άλλων υπόπτων, οι οποίοι φυγοδικούν, πρόσθεσε η ποινικολόγος.

«Ποτέ δεν είχαμε αμφιβολία για την αθωότητά μας. Σήμερα, βγαίνουμε με το κεφάλι ψηλά», είπε στο Γαλλικό Πρακτορείο ο Πέδρο Ρίβας, ο ένας από τους πρώην κατηγορούμενους.

Οι πέντε οικολόγοι έκαναν αγώνα για να απαγορευτεί η εκμετάλλευση μεταλλείων, κάτι που όντως αποφασίστηκε το 2017, ωστόσο ΜΚΟ εκφράζουν φόβους πως ο πρόεδρος Ναγίμπ Μπουκέλε σκοπεύει να αναιρέσει.

Κατά τη διάρκεια της ακροαματικής διαδικασίας, η υπεράσπιση τόνιζε πως βρισκόταν σε εξέλιξη «κατάχρηση του δικαστικού συστήματος» για να εξουδετερωθούν οι υπερασπιστές του περιβάλλοντος.

Ο Νταβίντ Μοράλες, στέλεχος της μη κυβερνητικής οργάνωσης Cristosal, δήλωσε στο AFP ότι η υπόθεση υποκινήθηκε από «ισχυρά πολιτικά και οικονομικά συμφέροντα» τα οποία βάζουν στο στόχαστρο αντιπάλους της εκμετάλλευσης μεταλλευμάτων.

Ο εμφύλιος πόλεμος στο Σαλβαδόρ (1980-1992) ανάμεσα στον στρατό και αντάρτες, ο οποίος τερματίστηκε με μεσολάβηση του ΟΗΕ, άφησε πίσω τουλάχιστον 75.000 νεκρούς και πάνω από 7.000 εξαφανισμένους.